
Čo všetko je dobré vedieť o nežiaducich účinkoch slzovky?

Slzovka obecná - zázračné zrno z Ázie a jeho možné úskalia
Slzovka obecná, známa tiež ako Jobove slzy alebo pod latinským názvom Coix lacryma-jobi, sa v posledných rokoch stala jedným z obľúbených superpotravinových trendov. Napriek tomu, že je na Slovensku stále menej známa ako napríklad quinoa alebo chia semienka, jej popularita medzi priaznivcami zdravého životného štýlu rastie. Tento plod pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie zaujme nielen svojou jemne orieškovou chuťou, ale predovšetkým radom údajne blahodarných účinkov na zdravie. Ale ako to tak býva, každá minca má dve strany a ani slzovka nie je výnimkou. Naozaj je tak bezpečná, ako sa hovorí? A existujú nejaké nežiadúce účinky slzovky, na ktoré by si človek mal dať pozor?
Slzovka sa v tradičnej čínskej medicíne používa už po stáročia. Považuje sa za potravinu, ktorá pomáha odvádzať z tela prebytočnú vlhkosť, posilňuje slezinu i žalúdok a celkovo harmonizuje organizmus. Obsahuje okrem iného bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, horčík, vápnik a tiež antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred voľnými radikálmi. Vďaka týmto vlastnostiam sa odporúča pri detoxikácii tela, problémoch s trávením, ale aj pri kožných problémoch alebo opuchoch.
Vyskúšajte naše prírodné produkty
V modernej výžive je slzovka cenená predovšetkým pre svoju výživovú hodnotu a nízky glykemický index. Môže byť výbornou alternatívou k ryži, kuskusu alebo pohánke a hodí sa ako do sladkých, tak slaných pokrmov. V mnohých ázijských kuchyniach sa bežne pripravuje vo forme kaše, šalátov alebo dokonca dezertov. A práve jej široká použiteľnosť je jedným z dôvodov, prečo si nachádza miesto aj na európskych tanieroch.
Ale napriek tomu, že sa o slzovke hovorí ako o "zázračnom zrne", nemožno opomenúť niektoré možné negatívne účinky, ktoré sa s jej konzumáciou spájajú. Aj prírodné potraviny môžu mať svoje riziká – obzvlášť ak sú konzumované vo väčšom množstve alebo pri nevhodnom zdravotnom stave.
Kedy môže byť slzovka problematická?
Jedným z prvých varovaní, na ktoré človek pri hľadaní informácií o slzovke narazí, je jej potenciálny vplyv na tehotenstvo. V niektorých zdrojoch sa uvádza, že slzovka môže stimulovať maternicové sťahy, a teda teoreticky zvyšovať riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Hoci vedecké dôkazy nie sú jednoznačné, tradičná čínska medicína odporúča tehotným ženám konzumáciu slzovky radšej vynechať, zvlášť v prvom trimestri. Rovnako sa odporúča opatrnosť počas dojčenia, keď nie je dostatok údajov o vplyve slzovky na dojčatá.
Ďalej by mali byť obozretní ľudia s nízkym krvným tlakom. Niektoré štúdie naznačujú, že slzovka môže mať hypotenzný účinok – teda znižovať krvný tlak. Pre niekoho, kto trpí vysokým tlakom, to môže byť žiaduce, ale u osôb s prirodzene nízkym krvným tlakom môže dôjsť k nepríjemným príznakom, ako sú závraty alebo únava.
Zaujímavý je aj vplyv slzovky na hladinu cukru v krvi. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je síce vhodná pre diabetikov, ale v spojení s niektorými liekmi na cukrovku by mohla viesť k hypoglykémii – teda príliš nízkej hladine cukru v krvi. Z tohto dôvodu je vhodné konzultovať jej pravidelné užívanie s lekárom, najmä ak človek užíva antidiabetiká.
A potom je tu ešte otázka alergií a individuálnej intolerancie. Napriek tomu, že slzovka nie je bežným alergénom, nemožno vylúčiť, že u citlivých osôb môže vyvolať reakcie ako je tráviaca nevoľnosť, kožná vyrážka alebo dýchacie problémy. Zvlášť ak ju niekto konzumuje prvýkrát, odporúča sa začať s menšou dávkou a sledovať, ako telo reaguje.
Čo hovorí prax?
Väčšina ľudí, ktorí slzovku zaradia do svojho jedálnička, žiadne komplikácie nezaznamená. Ale ako ukazujú niektoré skúsenosti z online diskusií aj odbornej literatúry, výnimky sa nájdu.
Príklad z praxe? Pani Jana zo Znojma, dlhoročná priaznivkyňa zdravej výživy, sa rozhodla nahradiť bežné prílohy slzovkou. Po niekoľkých týždňoch pravidelnej konzumácie (zhruba 4–5x týždenne) začala pociťovať tráviace problémy – nadúvanie, kŕče a občasné bolesti brucha. Po návšteve lekára a vylúčení iných príčin sa ukázalo, že jej trávenie jednoducho nezvláda väčšie množstvo tejto vlákniny bohatej potraviny. Po znížení frekvencie konzumácie na 1–2x týždenne problémy ustúpili.
To ukazuje dôležitý princíp: aj tá najzdravšia potravina môže byť problém, ak sa jej je príliš veľa alebo ak nesadne konkrétnemu organizmu. Ľudia s citlivejším trávením by teda mali byť obozretní a počúvať signály svojho tela.
Ako slzovku zaradiť bezpečne do jedálnička?
Základom úspešného zaradenia novej potraviny do jedálnička je miernosť a pozorovanie reakcií tela. Ak s ňou človek začína, stačí ju zaradiť raz alebo dvakrát týždenne v menšom množstve – napríklad ako prílohu alebo súčasť šalátu. Ak nedôjde k žiadnym nepríjemným príznakom, môže sa frekvencia pomaly zvyšovať.
Pri nákupe je potrebné dávať pozor na kvalitu – ideálne voliť bio produkty bez pridaných konzervantov alebo pesticídov. Pred varením je vhodné slzovku dôkladne prepláchnuť a ideálne aj namočiť – podobne ako šošovicu alebo strukoviny. Tým sa zlepší jej stráviteľnosť.
Pre osoby s chronickým ochorením, tehotné ženy alebo ľudí užívajúcich lieky je vždy lepšie poradiť sa s lekárom alebo nutričným terapeutom, či je zaradenie slzovky vhodné. Môže sa to zdať ako zbytočná opatrnosť, ale u menej známych potravín je lepšie byť o krok vpred než prekvapený nepríjemnými následkami.
Módny trend alebo návrat k prirodzenosti?
To, čo sa dnes označuje ako superpotravina, bolo v iných kultúrach bežnou súčasťou jedálnička po tisíce rokov. Slzovka patrí práve do tejto kategórie. Jej obľuba je síce čiastočne výsledkom moderného trendu hľadania „zázračných" potravín, ale zároveň ponúka návrat k prirodzenej a vyváženej strave, ktorá stavia na jednoduchých ingredienciách a tradičných postupoch.
Je však dôležité nezabúdať, že žiadna potravina sama o sebe nezabezpečí zdravie. Je to vždy kombinácia životného štýlu, stravy, pohybu a duševnej pohody. Slzovka môže byť skvelým doplnkom, ale nie zázračným liekom.
A ako hovorí známy výživový odborník Michael Pollan: „Jedzte jedlo. Nie príliš veľa. Hlavne rastlinné." V tomto duchu môže byť slzovka skvelým oživením každodenného jedálnička – ak ju konzumujeme s rozvahou a rešpektom k vlastnému telu.