
Mizuna je superpotravina, ktorú by ste mali zaradiť do svojho jedálnička

Mizuna - japonský šalát, ktorý si zamilujete nielen na jar
V záplave moderných superpotravín, o ktorých sa hovorí ako o zázračných riešeniach pre zdravie, sa občas zabúda na staré dobré plodiny, ktoré majú nielen vynikajúce nutričné hodnoty, ale aj dlhú kulinársku históriu. Jednou z takých menej známych, ale fascinujúcich rastlín je mizuna – japonský šalát, ktorý ponúka krehkú textúru, jemne korenistú chuť a množstvo zdravotných benefitov. Hoci v slovenských kuchyniach zatiaľ nepatrí medzi stálice, jej popularita v posledných rokoch rastie – a nie je sa čomu čudovať.
Čo je vlastne mizuna?
Mizuna (Brassica rapa var. nipposinica) je listová zelenina pochádzajúca z Japonska, kde sa pestuje už viac ako 1000 rokov. Patrí do čeľade kapustovitých, rovnako ako brokolica, kapusta alebo horčica. Vzhľadovo pripomína kríženca medzi rukolou a listovým šalátom – jej tmavozelené, perovité listy sú jemné, ale pružné a majú typickú, mierne pikantnú chuť, ktorá dobre dopĺňa iné druhy zeleniny i výraznejšie suroviny.
Zaujímavé je, že hoci sa často označuje ako „japonský šalát", mizuna sa dnes pestuje po celom svete, vrátane Európy. Na Slovensku ju možno získať predovšetkým v bio kvalite, v rámci ponuky farmárskych trhov alebo ekologických e-shopov špecializujúcich sa na udržateľné potraviny.
Z hľadiska kulinárskeho využitia je mizuna veľmi variabilná. Možno ju konzumovať surovú, podusiť, pridať do polievok či použiť ako základ pre teplé šaláty. Vďaka svojej jemnej, predsa výraznej chuti sa dobre dopĺňa s citrusmi, zázvorom, sézamom alebo sójovou omáčkou, ale aj s pečenými batatmi, kozím syrom či orechmi.
Prečo zaradiť mizunu do jedálnička?
Mizuna nie je len chutná – je tiež výživovo veľmi hodnotná. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, K a A, čo z nej robí výborného spojenca pre podporu imunitného systému, zdravých kostí a pokožky. Ďalej v nej nájdeme vápnik, železo a antioxidanty, ktoré pomáhajú telu bojovať proti zápalom a spomaľujú proces starnutia.
Vyskúšajte naše prírodné produkty
Navyše je mizuna nízkokalorická a má vysoký obsah vlákniny, čo prospieva tráveniu i hladine cukru v krvi. Vďaka týmto vlastnostiam sa hodí pre redukčné diéty, vegetariánsky i vegánsky jedálniček – a vďaka svojej univerzálnosti si nájde svoje miesto aj v kuchyniach tých, ktorí dávajú prednosť tradičným receptom.
Nie je náhodou, že už tradičná japonská medicína považovala mizunu za funkčnú potravinu, teda takú, ktorá nielen zasýti, ale aj aktívne podporuje zdravie. Dnes to potvrdzujú aj moderné výskumy – napríklad štúdia publikovaná v International Journal of Molecular Sciences spomína, že druhy kapustovitej zeleniny (vrátane mizuny) obsahujú glukozinoláty, ktoré majú protirakovinové vlastnosti.
Pestovanie mizuny a jej dostupnosť
Jednou z výhod mizuny je aj jej nenáročnosť. Rastie rýchlo – prvé listy možno zberať už za 3–4 týždne po výseve – a nie je príliš náročná na pôdu. Dobre znáša chlad, takže sa hodí na pestovanie na jar alebo na jeseň. Zvládne to aj začiatočník – stačí malý záhon alebo dokonca kvetináč na balkóne. Ak máte radi čerstvé, domáce bylinky a šaláty, mizuna je skvelou voľbou do vašej „zelenej domácnosti".
Na trhu je k dispozícii niekoľko odrôd, ktoré sa líšia farbou i tvarom listov – od svetlozelených po tmavé, od jemne vykrajovaných po výrazne zubaté. Nech už si vyberiete akúkoľvek, všetky majú podobné nutričné vlastnosti a univerzálne použitie v kuchyni. V ekologických e-shopoch ako Ferwer býva dostupná buď čerstvá, alebo vo forme bio semienok na domáce pestovanie.
Ako využiť mizunu v kuchyni?
Mizuna je skutočný kulinársky chameleón. Najčastejšie sa používa ako základ pre šaláty, ale rozhodne tým nekončí. Skvele chutí v kombinácii s citrusmi (napríklad pomarančom alebo grepom), s avokádom, pečenou tekvicou alebo syrmi. Jemne štipľavá chuť mizuny dokáže ozvláštniť aj bežné recepty – skúste ju pridať do sendviča namiesto ľadového šalátu alebo ako zeleninový základ do wrapu.
Ďalšou možnosťou je jej použitie v teplej kuchyni. Krátke podusenie na panvici s cesnakom a sezamovým olejom alebo pridanie do zeleninového stir-fry prinesú do pokrmu nový chuťový rozmer. Skvele sa hodí do japonských ramenov, miso polievok alebo ako príloha k tofu.
Jeden z obľúbených receptov na mizuna šalát môže vyzerať napríklad takto:
Šalát s mizunou, pečenou tekvicou a granátovým jablkom
- hrsť čerstvej mizuny
- 200 g pečenej tekvice (napr. hokkaidó)
- polovica granátového jablka
- kúsok kozieho syra
- olivový olej, citrónová šťava, soľ, korenie
Tekvicu nakrájanú na kocky upečieme s trochou olivového oleja. Na tanieri zmiešame mizunu, kúsky tekvice, rozdrobený kozí syr a granátové jablká. Pokvapkáme citrónovou šťavou a ľahko osolíme. Výsledkom je sýty, ale ľahký šalát plný chutí i farieb, ktorý možno podávať ako predjedlo alebo ľahký obed.
Mizuna ako súčasť zdravého životného štýlu
V dobe, keď sa stále viac ľudí zaujíma o udržateľnú výživu a ekologickejší prístup k životu, mizuna zapadá do tohto konceptu úplne prirodzene. Je lokálne pestovateľná, má nízku uhlíkovú stopu a dá sa využívať takmer bezo zvyšku. Ak ju pestujete sami, nemusíte sa báť chemického ošetrenia a zároveň podporujete biodiverzitu vlastnej záhrady.
A čo viac – mizuna je ideálnym príkladom toho, ako môže byť zdravé aj chutné. V protiklade k diétnej stereotypii, ktorá niekedy sugeruje, že zdravé jedlo je nudné a jednotvárne, mizuna prináša do jedálnička sviežosť, štruktúru a chuťovú rozmanitosť. Ako hovorí známy kuchár Yotam Ottolenghi: „Chuť nemusí byť kompromisom na úkor zdravia – naopak, práve zdravé suroviny často chutia najlepšie."
Tak prečo nezačať práve šalátom z japonskej mizuny?
Ak hľadáte nové inšpirácie v kuchyni alebo chcete obohatiť svoj jedálniček o menej známe, ale výživné suroviny, mizuna je ideálny kandidát. Je jednoduchá na prípravu, pestrá na chuť i farbu a zároveň predstavuje krok smerom k zdravšiemu a ohľaduplnejšiemu životnému štýlu.
Mizuna tak nie je len „ďalší listový šalát" – je to most medzi tradíciou a moderným prístupom k zdraviu a udržateľnosti. A to už stojí za vyskúšanie.