facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Uchovajte si leto vďaka zaváranému zeleninovému leču

Zaváraná zeleninová lečo recept

Leto je obdobím, kedy nám záhradky a trhy doslova prekypujú čerstvou zeleninou. Farebné papriky, šťavnaté paradajky, chrumkavé cukety a mnoho ďalších plodov sa na nás usmievajú z každého záhona aj stánku. Čo ale robiť, keď si chcete tieto letné chute uchovať na neskôr, do chladnejších jesenných a zimných dní? Jednou z osvedčených metód je zaváranie a práve zavárané zeleninové lečo je skvelým spôsobom, ako si uchovať letné radosti v pohári. Tento zavárané zeleninové lečo recept je jednoduchý, rýchly a zároveň neuveriteľne chutný.

Zavárané zeleninové lečo: Prečo si ho zamilujete?

Lečo je tradičné jedlo, ktoré má svoje korene v maďarskej kuchyni, ale jeho popularita sa rozšírila do mnohých ďalších krajín vrátane Česka. Tento jednoduchý pokrm kombinuje čerstvé papriky, paradajky a cibuľu – základy, ktoré sa dajú ľahko obmeniť podľa vašej chuti. Zavárané zeleninové lečo je ideálnou variantou, ako si túto kombináciu chutí uchovať na neskoršiu dobu.

Výhodou zavárania je, že si môžete lečo pripraviť dopredu a kedykoľvek počas roka ho rýchlo ohriať a podávať ako hlavné jedlo alebo prílohu. Poháre plné leča v komore vám môžu zachrániť obed alebo večeru, keď práve nemáte čas na dlhé varenie. Navyše, zavárané zeleninové lečo si zachováva vitamíny a minerály z čerstvej zeleniny, takže nielen že chutí skvele, ale je aj zdravé.

Ako si pripraviť zavárané zeleninové lečo krok za krokom

Pre tento zavárané zeleninové lečo recept budete potrebovať niekoľko základných ingrediencií, ktoré sa pravdepodobne nachádzajú vo vašej kuchyni alebo záhrade. Než začnete, je dôležité si všetko správne pripraviť a naplánovať, aby celý proces prebehol hladko.

Výber a príprava surovín

Základom úspešného leča sú kvalitné a čerstvé suroviny. Budete potrebovať:

  • Papriky – ideálne červené, žlté a zelené, ktoré dodajú leču nielen chuť, ale aj krásnu farebnosť.
  • Paradajky – zrelé a šťavnaté paradajky sú nevyhnutné pre vytvorenie bohatého základu.
  • Cibuľa – cibuľa dodá leču sladkosť a hĺbku chuti.
  • Cuketa – ak máte radi jemnejšiu štruktúru, pridajte cuketu, ktorá lečo skvele doplní.
  • Soľ, korenie a prípadne ďalšie korenie podľa chuti, napríklad sladkú papriku alebo cesnak.

Začnite tým, že si všetku zeleninu dôkladne umyjete a očistíte. Papriky nakrájajte na stredne veľké kúsky, paradajky môžete olúpať a nakrájať na menšie kusy. Cibuľu nakrájajte nadrobno a cuketu na kocky.

Varenie leča

Teraz prichádza na rad samotné varenie. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu, kým nezmäkne a nezačne zlatnúť. To je moment, kedy sa z cibule začne uvoľňovať sladkosť a pripraví základ pre zvyšok pokrmu. Potom pridajte nakrájané papriky a krátko ich opečte, aby sa ich chute rozvinuli.

Následne pridajte paradajky a cuketu, zmes osolte, okoreňte a podľa chuti môžete pridať aj ďalšie korenie, napríklad mletú papriku, ktorá leču dodá jemnú dymovú chuť. Nechajte všetko pomaly variť na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne a nevytvorí sa krásne voňajúca zmes. Proces varenia trvá zhruba 20–30 minút, počas ktorých sa všetky chute prepoja do lahodného základu. Dajte si pozor, aby zmes nebola príliš riedka, pokiaľ je to potrebné, môžete ju chvíľu povariť bez pokrievky, aby sa prebytočná tekutina odparila.

Príprava pohárov a zaváranie

Keď je lečo hotové, je dôležité ho správne zavariť, aby vám v pohároch vydržalo čo najdlhšie. Pripravte si čisté poháre s viečkami – poháre je ideálne pred použitím sterilizovať. Môžete ich napríklad krátko povariť vo vriacej vode alebo sterilizovať v rúre. Sterilizácia je dôležitá pre to, aby sa v pohároch netvorili žiadne baktérie, ktoré by mohli lečo pokaziť.

Horúce lečo nalejte do pripravených pohárov, ktoré ihneď pevne uzavrite. Poháre následne vložte do zaváracieho hrnca s vodou a zavárajte asi 20 minút. Tento krok je kľúčový pre to, aby lečo v pohároch vydržalo dlhé mesiace bez nutnosti skladovania v chladničke.

Skladovanie a použitie

Zavárané zeleninové lečo skladujte na suchom a chladnom mieste, ideálne v komore. Správne zavárané poháre vám vydržia niekoľko mesiacov, bez toho aby sa ich obsah pokazil. Keď potom príde chuť na niečo rýchle a chutné, stačí pohár otvoriť, lečo ohriať a podávať s čerstvým pečivom alebo ako prílohu k mäsu či cestovinám.

Tento zavárané zeleninové lečo recept je ideálny pre tých, ktorí si chcú uchovať letné chute na chladnejšie obdobie. Uchovanie zeleniny v tejto forme vám umožní kedykoľvek si vychutnať čerstvosť a bohatstvo leta, aj keď vonku sneží alebo prší. Zavárané zeleninové lečo je nielen praktické, ale aj neuveriteľne chutné. Navyše, keď si urobíte zásobu pohárov plných leča, budete mať vždy po ruke rýchly a výživný pokrm, ktorý ocení celá rodina.

Nebojte sa experimentovať a pridávať do leča ďalšie ingrediencie podľa vašej chuti. Možností je mnoho a každý si môže nájsť tú svoju ideálnu kombináciu. Či už zvolíte klasické papriky a paradajky, alebo pridáte napríklad huby či iné sezónne zeleniny, jedno je isté – zavárané zeleninové lečo sa stane pokladom vo vašej komore, ku ktorému sa budete radi vracať.

Sdílet:

Kategória
Top