facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Objavte kúzlo cascary a jejích benefitů

Prečo by ste mali vyskúšať cascaru?

Ak ste milovníkom kávy, pravdepodobne ste počuli o rôznych metódach prípravy a typoch kávových zŕn. Ale počuli ste už o cascara? Tento unikátny produkt, ktorý spája svety kávy a čaju, si rýchlo získava popularitu po celom svete. Cascara je nielen lahodná, ale aj ekologicky priateľská voľba, ktorá vám môže ponúknuť úplne nový chuťový zážitok.

Čo je cascara?

Cascara je španielske slovo pre "šupku" alebo "škrupinu" a v kontexte kávy odkazuje na sušené šupky kávových čerešní. Kávové čerešne sú plody kávovníka, ktoré obsahujú kávové zrná. Počas procesu spracovania kávy sa z týchto čerešní odstránia zrná a šupky sú často považované za odpadový materiál. Napriek tomu môžu byť tieto šupky tiež sušené a používané na prípravu nápoja, ktorý má jedinečnú a osviežujúcu chuť.

História cascary siaha až do dôb, keď bola káva prvýkrát objavená v Etiópii. Tradične sa šupky kávových čerešní používali na prípravu čajového nápoja, ktorý miestni obyvatelia považovali za osviežujúci a povzbudzujúci. Tento nápoj bol známy pod rôznymi názvami, vrátane "qishr" v Jemene a "hashara" v Etiópii. V modernej dobe sa cascara dostala do povedomia vďaka snahám o udržateľnosť v kávovom priemysle. Mnoho farmárov a pražiarní začalo hľadať spôsoby, ako minimalizovať odpad a maximalizovať využitie všetkých častí kávového plodu.

Benefity cascary

1. Bohatý zdroj antioxidantov
Cascara obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko chronických ochorení. Antioxidanty tiež podporujú zdravie buniek a celkovú imunitu.

2. Prírodný zdroj energie
Cascara ponúka mierne množstvo kofeínu, poskytujúce jemný povzbudzujúci efekt bez nervozity. Tento prírodný zdroj energie je ideálny pre tých, ktorí chcú obmedziť príjem kofeínu, ale stále potrebujú povzbudenie.

3. Podpora trávenia
Cascara je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pravidelnú funkciu čriev. Vláknina tiež prispieva k udržaniu stabilnej hladiny cukru a cholesterolu v krvi.

4. Hydratácia a osvieženie
Nápoj z cascary je osviežujúci a hydratačný, ideálny pre horúce letné dni. Je skvelou alternatívou k tradičným čajom a kávam, poskytujúci jedinečný chuťový zážitok a dostatočnú hydratáciu.

5. Udržateľnosť a ekologický dopad
Použitie cascary podporuje udržateľné poľnohospodárstvo tým, že minimalizuje odpad pri spracovaní kávy. Týmto spôsobom prispieva k ochrane životného prostredia a podpore ekologických poľnohospodárskych praktík.

Chuťový profil a zdravotné výhody

Chuť cascary sa môže líšiť v závislosti od odrody kávovníka a spôsobu spracovania. Obecne je však nápoj z cascary popisovaný ako sladký, s tónmi sušeného ovocia, medu a korenia. Môže pripomínať čaj z ibišteka alebo šípkový čaj, ale s jemným kávovým podtónom.

Z hľadiska zdravotných prínosov obsahuje značné množstvo antioxidantov, ktoré môžu pomôcť v boji proti voľným radikálom a podporovať celkové zdravie. Navyše obsahuje menej kofeínu než tradičná káva, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí chcú obmedziť svoj príjem kofeínu, ale stále si užiť jemný povzbudzujúci efekt.

Ako si pripraviť cascaru

Príprava cascary je jednoduchá a podobná príprave čaju. Stačí zaliať sušené šupky horúcou vodou a nechať ich lúhovať po dobu 5-10 minút. Výsledný nápoj môžete osladiť medom alebo cukrom podľa chuti a pridať napríklad aj trochu citróna alebo zázvoru pre extra chuťový zážitok. Cascara môže byť podávaná teplá aj studená a je skvelá ako osviežujúci letný nápoj.

Jedným z najväčších benefitov cascary je jej pozitívny dopad na životné prostredie. Využitie šupiek kávových čerešní znižuje množstvo odpadu produkovaného počas spracovania kávy. Namiesto toho, aby boli šupky vyhodené alebo kompostované, môžu byť sušené a použité na prípravu lahodného nápoja. To pomáha farmárom maximalizovať hodnotu ich plodín a podporuje udržateľné poľnohospodárske praktiky.

Kde kúpiť cascaru

Ak vás cascara zaujala a chceli by ste ju vyskúšať, môžete ju nájsť v špecializovaných obchodoch s kávou, kde je dostupná aj online. Je dôležité vyberať kvalitné produkty od renomovaných výrobcov, ktorí dbajú na udržateľnosť a etické spracovanie kávy. Niektoré pražiarne ponúkajú cascaru ako súčasť svojho sortimentu, takže sa neváhajte opýtať vo svojom obľúbenom obchode s kávou.

Okrem prípravy nápoja môže byť cascara tiež použitá v kuchyni. Sušené šupky možno napríklad pridávať do dezertov, pečiva alebo dokonca do omáčok a marinád. Jej sladká a ovocná chuť môže dodať zaujímavý twist rôznym jedlám. Experimentovanie s cascarou v kuchyni môže byť zábavným spôsobom, ako obohatiť svoj jedálniček o nové a zdravé ingrediencie.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Budúcnosť cascary

S rastúcim záujmom o udržateľnosť a hľadanie nových chutí sa zdá, že má pred sebou svetlú budúcnosť. Stále viac kaviarní a reštaurácií začína objavovať jej potenciál a zaradzovať ju do svojich ponúk. Navyše sa zvyšuje povedomie spotrebiteľov o ekologických dopadoch ich stravovacích návykov, čo podporuje dopyt po produktoch, ako je práve cascara.

Ako ste si mohli všimnúť, cascara je fascinujúcim príkladom toho, ako možno z odpadu vytvoriť hodnotný produkt. Jej unikátna chuť, zdravotné benefity a ekologický dopad z nej robia skvelú voľbu pre tých, ktorí hľadajú nové zážitky a chcú podporiť udržateľné poľnohospodárstvo. Či už si ju pripravíte ako teplý nápoj, studenú osviežujúcu limonádu alebo ju použijete v kuchyni, cascara vás určite prekvapí a poteší. Ak ste doteraz nemali príležitosť cascaru ochutnať, neváhajte a vyskúšajte ju. Možno objavíte nový obľúbený nápoj, ktorý vás osvieži a zároveň podporí udržateľný prístup k pestovaniu kávy.

Sdílet:

Kategória
Top