facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Popcorn - málo kalórií veľa vlákniny a antioxidantov

Ako je na tom popcorn s kalóriami?

Popcorn je obľúbenou pochúťkou, ktorú si väčšina ľudí dopraje pri sledovaní filmov alebo len tak ako ľahkú desiatu počas dňa. Hoci je často spájaný s filmovými zážitkami a veľkými vedrami plnými masla a soli, v skutočnosti sa popcorn môže stať aj súčasťou zdravej stravy. Aké sú však jeho kalorické hodnoty, a je naozaj taký zdravý, ako sa hovorí? Poďme sa podrobne pozrieť na to, ako popcorn ovplyvňuje naše zdravie a ako správne nakladať s jeho kalóriami.

Popcorn a jeho kalorický profil

Základnou zložkou popcornu sú kukuričné zrná, ktoré obsahujú len málo kalórií, ak ich správne pripravíte. Samotný neochutený popcorn je na kalórie veľmi úsporný. Sto gramov suchého popcornu obsahuje približne 375 kalórií, ale toto množstvo zodpovedá skôr väčším porciám, ktoré si doma bežne nepripravujete. Pri klasickej domácej príprave, keď používate asi 25–30 gramov popcornu, sa kalorický príjem pohybuje okolo 100 až 120 kalórií. Taká porcia môže byť ľahko súčasťou aj tých najprísnejších diétnych plánov.

Čo sa ale stane, keď k popcornu pridáte rôzne prísady? Zatiaľ čo neochutený popcorn je nízkokalorický a plný vlákniny, pridanie masla, oleja alebo cukru môže dramaticky zvýšiť jeho kalorickú hodnotu. Napríklad popcorn v kine, ktorý je často nasýtený maslom a soľou, môže obsahovať až 500 kalórií na porciu, čo z neho razom robí kalorickú bombu. Preto je dôležité venovať pozornosť tomu, ako si popcorn pripravujete a dochucujete.

Popcorn ako bohatý zdroj vlákniny

Popcorn má jednu veľkú výhodu, ktorá ho odlišuje od mnohých iných desiat – je to výborný zdroj vlákniny. Vláknina hrá kľúčovú úlohu v podpore zdravého trávenia a pomáha udržiavať pravidelnú stolicu. V porcii popcornu môžete nájsť 3–4 gramy vlákniny, čo je významná časť odporúčaného denného príjmu pre dospelých. Vďaka vysokému obsahu vlákniny vás popcorn môže zasýtiť na dlhšiu dobu, čo z neho robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí chcú kontrolovať svoj príjem kalórií a zároveň mať pocit sýtosti.

Navyše, vláknina podporuje zdravie čriev a môže pomôcť predchádzať niektorým tráviacim problémom, ako sú zápchy alebo dráždivé hrubé črevo. Pravidelný príjem vlákniny je tiež spájaný s nižším rizikom vzniku srdcových chorôb a diabetu 2. typu. Ak teda hľadáte zdravú a výživnú desiatu, popcorn je skvelým kandidátom.

Popcorn a antioxidanty

Málokto vie, že popcorn nie je len obyčajná kukurica – v skutočnosti obsahuje množstvo antioxidantov, konkrétne polyfenolov. Polyfenoly sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami a svojou schopnosťou bojovať proti voľným radikálom v tele. Tieto látky hrajú kľúčovú úlohu v ochrane buniek pred poškodením a môžu pomôcť znížiť riziko vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.

Štúdie ukázali, že polyfenoly v popcornu sú koncentrované predovšetkým v jeho šupkách, teda v tých malých kúskoch, ktoré sa nám často zaseknú v zuboch. Hoci môžu byť občas nepríjemné, práve tu sa nachádza vysoké množstvo týchto cenných antioxidantov. To je ďalší dôvod, prečo by ste mohli zvoliť popcorn ako súčasť svojho zdravého jedálnička.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako pripraviť popcorn s nízkym obsahom kalórií

Príprava zdravého popcornu je jednoduchšia, než by ste si mohli myslieť. Kľúčom je minimalizovať prídavok tukov a soli. Najlepšou metódou je použitie horúcovzdušného popcornovača, ktorý kukuricu pripraví bez oleja. Taký popcorn má minimálne množstvo kalórií, ale zachováva si svoju chrumkavú štruktúru a prirodzenú chuť. Ak ale preferujete pridať trošku tuku, môžete použiť malé množstvo olivového oleja, ktorý je zdravšou alternatívou k tradičnému maslu.

Ochucovanie popcornu je ďalšia oblasť, kde môžete experimentovať. Namiesto tradičného masla a soli môžete skúsiť rôzne zdravé varianty – napríklad posypať popcorn sušenými bylinkami, ako je oregano alebo bazalka, alebo použiť korenie, ako je paprika, chilli alebo cesnakový prášok. Také varianty pridajú veľa chuti bez nutnosti zvyšovať kalorický obsah desiaty.

Aké sú výhody popcornu?

Popcorn je skvelým príkladom desiaty, ktorá je chutná, nízkokalorická a zároveň výživná. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha udržať pocit sýtosti, zatiaľ čo jeho antioxidanty prispievajú k ochrane vášho zdravia. Kľúčom k tomu, aby popcorn zostal zdravou voľbou, je spôsob jeho prípravy – vyhýbajte sa nadmernému množstvu masla a soli a radšej siahnite po zdravších alternatívach.

Ak si popcorn pripravíte doma a zvolíte zdravšie ingrediencie, môže sa stať súčasťou vyváženej stravy a podporiť vaše ciele v oblasti chudnutia alebo udržiavania zdravej hmotnosti. Navyše je skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi ľahké a chutné desiaty, ale nechcú sa cítiť previnilo kvôli príjmu zbytočných kalórií.

Popcorn, hoci sa na prvý pohľad môže zdať ako jednoduchá a nenáročná pochúťka, skrýva v sebe mnoho výhod. Ak dbáte na správnu prípravu a vyhýbate sa prebytku kalórií z prísad, môže byť popcorn skvelou voľbou pre každého, kto hľadá zdravé maškrtenie s nízkym obsahom kalórií. Jeho vysoký obsah vlákniny, antioxidantov a relatívne nízka kalorická hodnota ho radia medzi potraviny, ktoré si môžete dopriať bez obáv o svoju postavu alebo zdravie.

Či už sledujete svoju váhu, alebo len hľadáte chutnú desiatu, popcorn môže byť presne tým, čo hľadáte – zdravou a chutnou voľbou, ktorá vás nesklame.

Sdílet:

Kategória
Top