facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako pripraviť cícer na paprike, jednoducho a rýchlo

Cícer, známy tiež ako rímsky hrach, si v posledných rokoch získava čoraz viac priaznivcov. Je bohatý na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, čo z neho robí ideálnu zložku pre zdravý životný štýl. A čo viac, cícer je neuveriteľne všestranný a môže byť použitý v rôznych pokrmoch, od šalátov po polievky. Môže sa kombinovať s rôznymi bylinkami a koreninami, čo mu dodáva ďalšie chuťové dimenzie. Dnes sa pozrieme na jeden z najchutnejších spôsobov, ako cícer pripraviť – cícer na paprike.

Cícer na paprike je jednoduché, ale zároveň veľmi chutné jedlo, ktoré spája jemnú chuť cíceru s pikantnosťou papriky. Tento pokrm je nielen zdravý, ale aj rýchly na prípravu, čo z neho robí ideálnu voľbu pre rušné večery. Hlavnými ingredienciami sú cícer, paprika, paradajky, cibuľa a cesnak, čo znamená, že všetky suroviny sú ľahko dostupné a lacné. Navyše sa tento pokrm dá ľahko prispôsobiť rôznym diétne potrebám, ako je bezlepková alebo vegánska strava, čo z neho robí univerzálnu voľbu pre každú domácnosť.

Prečo by sme mali zaradiť cícer do nášho jedálnička?

Cícer je vynikajúcim zdrojom rastlinných bielkovín, čo je skvelá správa pre vegetariánov a vegánov. Okrem toho obsahuje vysoké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Vďaka obsahu železa a horčíka je cícer tiež skvelým pomocníkom pre udržanie energie a celkového zdravia. Okrem toho obsahuje cícer aj ďalšie dôležité minerály, ako je zinok a fosfor, ktoré sú kľúčové pre zdravie kostí a imunitného systému. Jeho antioxidačné vlastnosti pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a starnutím.

Ale premýšľali ste niekedy, ako môže jednoduchý pokrm ako cícer na paprike ovplyvniť vaše zdravie? Pravidelná konzumácia cíceru môže prispieť k zníženiu rizika srdcových chorôb, zlepšiť trávenie a dokonca podporiť chudnutie. To všetko vďaka vysokému obsahu živín a nízkemu obsahu tuku. Navyše, cícer obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré sú základnými stavebnými kameňmi bielkovín v našom tele. Týmto spôsobom pomáha udržiavať svalovú hmotu a podporuje regeneráciu po fyzickej aktivite.

Ako pripraviť cícer na paprike?

Ingrediencie:

  • 1 plechovka cíceru (alebo 200 g sušeného cíceru, namočeného cez noc a uvareného)
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • 2 paradajky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvé bylinky (napr. petržlen alebo koriander) na ozdobenie
  • Štipka chilli pre extra pikantnosť (voliteľné)

Postup:

  1. Na olivovom oleji osmahneme na jemno nakrájanú cibuľu do zlatista. Pridaním štipky soli pomôžeme cibuli rýchlejšie zmäknúť.
  2. Pridáme prelisovaný cesnak a na kocky nakrájanú papriku, chvíľu restujeme. Cesnak by nemal zhnednúť, aby nezhořkol.
  3. Pridáme na kocky nakrájané paradajky a dusíme, kým nezmäknú. Paradajky dodajú pokrmu šťavnatosť a kyslosť.
  4. Vmíchame mletú papriku, soľ a korenie podľa chuti. Ak máte radi pikantné jedlá, pridajte trochu chilli.
  5. Pridáme cícer a necháme chvíľu prehriať, aby sa chute prepojili. Pokrm môžete podliať trochou vody alebo zeleninového vývaru pre viac omáčky.
  6. Podávame ozdobené čerstvými bylinkami. Skvelou voľbou je aj posypanie trochou syra feta alebo kozím syrom.

Možnosti variácií a servírovania

Cícer na paprike je veľmi variabilný pokrm, ktorý môžete ľahko upraviť podľa svojich chutí. Pridajte napríklad kúsky kuracieho mäsa pre viac bielkovín, alebo skúste pridať rôzne druhy zeleniny, ako je cuketa alebo špenát, pre extra porciu vitamínov. Ďalšou skvelou variantou je pridanie baklažánu alebo batátov, ktoré dodajú pokrmu sladkosť a krémovú textúru.

Tento pokrm môžete podávať s ryžou, cestovinami alebo napríklad s kuskusom. Skvele sa hodí aj ako náplň do tortilly alebo pita chleba pre rýchly a výživný obed. Pre ľahšiu variantu môžete cícer na paprike podávať s čerstvým šalátom alebo ako prílohu k pečenému rybaciemu filé.

Cícer na paprike je skvelým príkladom toho, ako jednoduché a dostupné suroviny môžu vytvoriť výživné a chutné jedlo. Vďaka svojej všestrannosti a jednoduchosti prípravy sa hodí do každej kuchyne, či už varíte pre rodinu, priateľov, alebo len pre seba. Tak prečo neskúsiť tento recept hneď dnes? Možno zistíte, že sa stane obľúbenou súčasťou vášho jedálnička. Navyše, týmto pokrmom môžete zapôsobiť aj na návštevu alebo prekvapiť partnera chutným a zdravým jedlom. Bon appétit!

Sdílet:

Kategória
Top