facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako variť rôzne druhy šošovice

Šošovica je jednou z najstarších a najvýživnejších potravín na svete. Jej jednoduchá príprava a vysoký obsah bielkovín z nej robia obľúbenú zložku jedálnička nielen medzi vegetariánmi a vegánmi, ale aj medzi tými, ktorí chcú zaradiť do svojho jedálnička zdravé a výživné potraviny. Ak však premýšľate nad tým, ako dlho sa varí šošovica, potom vedzte, že odpoveď nie je taká jednoduchá. Čas varenia šošovice závisí od mnohých faktorov, ako je druh šošovice, jej čerstvosť a spôsob prípravy. Poďme sa teda pozrieť bližšie na rôzne druhy šošovice a ako dlho trvá ich príprava.

Druhy šošovice a ich špecifiká

Na trhu dnes nájdete mnoho rôznych druhov šošovice, pričom každý z nich má svoje špecifické vlastnosti, ktoré ovplyvňujú nielen chuť, ale aj dĺžku varenia. Zelená šošovica je jedným z najbežnejších druhov, a to vďaka svojej pevnej textúre, ktorá zostáva zachovaná aj po varení. Má jemnú, mierne orieškovú chuť a je ideálna pre šaláty a prílohy. Jej doba varenia sa pohybuje medzi 30-40 minútami. Hnedá šošovica je ďalší obľúbený druh, ktorý je univerzálny a hodí sa do polievok, dusených pokrmov alebo kaší. Varí sa o niečo kratšiu dobu, približne 20-30 minút. Červená šošovica je ideálna pre rýchle jedlá, pretože sa varí veľmi rýchlo, zvyčajne za 10-15 minút. Často sa používa v indickej kuchyni, napríklad v pokrmoch ako je dahl. Po uvarení sa červená šošovica rozpadá, čo ju robí ideálnou pre prípravu hustých polievok a kaší. Čierna šošovica, známa tiež ako beluga, je považovaná za luxusný druh. Má drobné zrná a tmavú farbu, ktorá pripomína kaviár, s pevnou textúrou a bohatou, zemistou chuťou. Varí sa približne 25-30 minút. Žltá šošovica sa, podobne ako červená, varí veľmi rýchlo, približne 15-20 minút. Často je využívaná v indickej a blízkovýchodnej kuchyni pre prípravu kaší a polievok.

Ako dlho sa varí šošovica?

Čas varenia šošovice závisí na niekoľkých dôležitých faktoroch, ktoré je potrebné vziať do úvahy pri príprave tohto obľúbeného pokrmu. Prvým faktorom je druh šošovice, pretože každý typ sa varí rôzne dlho. Napríklad červená šošovica je hotová oveľa rýchlejšie ako zelená alebo hnedá, čo ju robí ideálnou pre rýchle jedlá. Ďalším faktorom je čerstvosť šošovice. Staršia šošovica môže potrebovať dlhšiu dobu varenia ako čerstvá, a v niektorých prípadoch môže byť dokonca nutné ju pred varením namočiť. Namočenie je ďalším významným faktorom, ktorý môže výrazne skrátiť dobu varenia, najmä u tvrdších druhov, ako je zelená alebo hnedá šošovica. Ak šošovicu namočíte na 2-4 hodiny alebo dokonca cez noc, môžete tým skrátiť dobu varenia až o polovicu. Veľkosť a tvar šošovice tiež hrajú úlohu v dĺžke varenia. Menšie druhy, ako je čierna alebo červená šošovica, sa zvyčajne varia rýchlejšie než väčšie druhy, napríklad zelená šošovica. Všetky tieto faktory je potrebné zohľadniť pri príprave šošovice, aby bola čo najchutnejšia a najvýživnejšia. Správna príprava vám nielen ušetrí čas, ale tiež zabezpečí, že šošovica bude mať ideálnu konzistenciu a chuť, ktorú oceníte vy aj vaši blízki.

Ako šošovicu správne variť?

Správna príprava šošovice je kľúčom k dosiahnutiu lahodného a výživného jedla. Ak sa nepripraví správne, môže sa stať, že výsledný pokrm bude neuspokojivý, čo je škoda vzhľadom na to, aké jednoduché je šošovicu správne uvariť. Prvým krokom k úspechu je dôkladné opláchnutie šošovice pod tečúcou vodou. Tento krok je dôležitý, pretože pomáha odstrániť prípadné nečistoty alebo prach, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť chuť a kvalitu jedla.

Ďalším krokom je namáčanie šošovice, ktoré, aj keď nie je vždy nutné, môže byť veľmi užitočné, najmä u tvrdších druhov ako je zelená a hnedá šošovica. Namáčanie skracuje dobu varenia a zároveň zlepšuje stráviteľnosť šošovice, čo je prínosom pre tých, ktorí majú citlivejšie trávenie. Ak šošovicu namočíte na niekoľko hodín, napríklad cez noc, výrazne tým zrýchlite celý proces prípravy.

Pri samotnom varení je dôležité použiť dostatočné množstvo vody. Odporúča sa používať tri šálky vody na jeden šálku šošovice. Šošovicu priveďte k varu a potom znížte teplotu na mierny oheň, aby sa varila pomaly a rovnomerne. Počas varenia šošovica absorbuje veľa vody, preto je dobré ju občas premiešať a v prípade potreby pridať viac vody, aby nedošlo k pripáleniu alebo nedovareniu.

Dochucovanie je ďalším dôležitým aspektom prípravy šošovice. Hoci môžete šošovicu dochutiť počas varenia soľou a korením, najlepšie je pridať soľ až na konci varenia. Soľ pridaná na začiatku môže spomaliť proces zmäkčovania šošovice a predĺžiť dobu varenia. Ak chcete šošovicu ochutiť vopred, môžete do vody pridať bylinky, cesnak alebo bobkový list, čo jedlu dodá príjemnú arómu a hĺbku chutí.

Nakoniec nezabudnite pravidelne kontrolovať mäkkosť šošovice. Akonáhle dosiahne požadovanú konzistenciu, keď je mäkká, ale stále si udržuje svoj tvar, je pripravená na servírovanie. Ak preferujete mäkšiu šošovicu, môžete ju variť o niečo dlhšie, aby bola presne podľa vašich predstáv.

Časté chyby pri varení šošovice

Každý, kto niekedy varil šošovicu, sa možno stretol s niekoľkými problémami, ktoré môžu ovplyvniť konečný výsledok pokrmu. Medzi najčastejšie chyby patrí prekročenie doby varenia. Červená šošovica sa veľmi ľahko rozvarí, čo vedie k nevzhľadnej a kašovitej konzistencii, ktorá nie je vždy žiaduca. Aby sa tomu predišlo, je dôležité priebežne kontrolovať mäkkosť šošovice a zastaviť varenie, akonáhle dosiahne požadovanú konzistenciu. Ďalším častým problémom je nedostatočné opláchnutie šošovice pred varením. Neopraná šošovica môže obsahovať nečistoty, ktoré negatívne ovplyvňujú chuť jedla, preto je dôležité ju pred varením dôkladne opláchnuť.

Použitie zlého pomeru vody je ďalšou častou chybou. Príliš malé množstvo vody môže spôsobiť, že sa šošovica bude variť nerovnomerne a zostane tvrdá. Naopak príliš veľké množstvo vody môže viesť k tomu, že šošovica stratí svoju chuť a výživové hodnoty. Nakoniec je dôležité nezabudnúť, že pridanie soli na začiatku varenia môže spomaliť proces zmäkčovania šošovice a predĺžiť dobu varenia, preto je lepšie soľ pridávať až na konci.

Mnohí ľudia si kladú otázku: „Stojí namáčanie šošovice naozaj za tú námahu?" Odpoveď závisí od druhu šošovice a na tom, ako rýchlo chcete jedlo pripraviť. Namáčanie môže ušetriť čas a tiež zlepšiť stráviteľnosť šošovice, čo je obzvlášť dôležité pre tých, ktorí majú citlivejší tráviaci systém. Ak však pripravujete napríklad červenú šošovicu, ktorá sa varí rýchlo a jednoducho, namáčanie nemusí byť nutné.

Varenie šošovice je jednoduchý, ale zároveň vysoko variabilný proces, ktorý sa líši podľa druhu šošovice, jej čerstvosti a spôsobu prípravy. Správnym postupom môžete dosiahnuť perfektnú konzistenciu a chuť, ktorú oceníte vy aj vaši blízki. Či už sa rozhodnete pre rýchlu červenú šošovicu, alebo pre pevnejšiu zelenú šošovicu, čas, ktorý strávite va

Sdílet:

Kategória
Top