facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Lahodné karbanátky z červenej šošovice pre každú príležitosť

Karbanátky z červenej šošovice

Karbanátky z červenej šošovice sa stávajú čoraz populárnejšou voľbou medzi tými, ktorí hľadajú chutné a zdravé alternatívy k tradičným mäsovým jedlám. Táto jednoduchá, ale výživná pochúťka je skvelým spôsobom, ako zahrnúť viac rastlinných bielkovín do vašej stravy, aniž by ste sa museli vzdať obľúbených chutí a textúr. Navyše, s rastúcim dôrazom na udržateľnosť a ekologické stravovanie, sú karbanátky z červenej šošovice ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú jesť zodpovedne.

Prečo práve červená šošovica?

Červená šošovica je nielen výborným zdrojom bielkovín, ale obsahuje aj množstvo ďalších dôležitých živín. Je bohatá na vlákninu, čo pomáha pri trávení a udržuje pocit sýtosti po dlhšiu dobu. Ďalej poskytuje značné množstvo železa, ktoré je kľúčové pre správnu funkciu červených krviniek a prevenciu anémie. Navyše obsahuje kyselinu listovú, vitamín B6 a draslík, čo prispieva k celkovému zdraviu srdca.

Červená šošovica má tiež tú výhodu, že sa rýchlo varí. Na rozdiel od niektorých iných strukovín ju nemusíte vopred namáčať, čo z nej robí ideálnu voľbu pre rýchle a jednoduché recepty. Táto praktická vlastnosť z nej robí skvelú surovinu pre karbanátky z červenej šošovice.

Výhody karbanátkov z červenej šošovice

Okrem zdravotných benefitov červenej šošovice samotnej majú karbanátky z červenej šošovice mnoho ďalších výhod. Sú ľahko prispôsobiteľné rôznym chutiam a dietetickým požiadavkám. Môžete ich pripraviť s rôznymi koreninami a bylinkami, aby vyhovovali vašim chuťovým preferenciám. Navyše sú tieto karbanátky skvelou voľbou pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahujú žiadne živočíšne produkty.

Recept: Karbanátky z červenej šošovice s bylinkami a cesnakom

Príprava karbanátkov z červenej šošovice je jednoduchá a nevyžaduje žiadne špeciálne kuchynské zručnosti. Stačí vám niekoľko základných ingrediencií, ktoré pravdepodobne už máte doma, a môžete sa pustiť do varenia. Základom je samozrejme červená šošovica, ktorú najprv do mäkka uvaríte. Potom ju zmiešate s ďalšími prísadami, ako sú strúhanka, cibuľa, cesnak a rôzne koreniny.

Kľúčom k dokonalým karbanátkam je správna konzistencia zmesi. Mala by byť dostatočne hustá, aby sa karbanátky dali ľahko tvarovať, ale zároveň nie príliš suchá. Ak je zmes príliš tekutá, môžete pridať viac strúhanky alebo ovsených vločiek. Naopak, ak je príliš suchá, pridajte trochu vody alebo zeleninového vývaru.

Keď máte zmes pripravenú, vytvarujte z nej malé guľôčky alebo placky a smažte ich na panvici s trochou oleja, kým nebudú zlatisté a chrumkavé. Pre zdravšiu variantu ich môžete tiež piecť v rúre.

Pre inšpiráciu vám prinášame jednoduchý a chutný recept na karbanátky z červenej šošovice:

Ingrediencie:

  • 200 g červenej šošovice
  • 1 stredná cibuľa, jemne nasekaná
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 mrkva, nastrúhaná
  • 100 g strúhanky
  • 1 vajce (alebo ľanové semienko rozmiešané vo vode ako vegánska varianta)
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžička mletého kmínu
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • Olej na vyprážanie

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Postup:

  1. Červenú šošovicu prepláchnite a uvarte vo vode do mäkka, zhruba 10–15 minút. Potom sceďte a nechajte vychladnúť.
  2. V mise zmiešajte uvarenú šošovicu, nasekanú cibuľu, cesnak, nastrúhanú mrkvu, strúhanku, vajce (alebo ľanové semienko), petržlenovú vňať, soľ, korenie, kmín a oregano.
  3. Zo zmesi tvarujte malé karbanátky.
  4. Na panvici zohrejte trochu oleja a karbanátky smažte z každej strany do zlatista, zhruba 3–4 minúty.
  5. Podávajte teplé s obľúbenou prílohou alebo ako súčasť sendviča.

Ako servírovať karbanátky z červenej šošovice

Karbanátky z červenej šošovice môžete servírovať na mnoho rôznych spôsobov. Skvele sa hodia ako hlavný chod s prílohou z varenej zeleniny, zemiakov alebo ryže. Môžete ich tiež podávať v sendviči alebo hamburgerovej žemli s čerstvou zeleninou a omáčkou podľa vášho výberu. Pre ľahšiu variantu ich vyskúšajte s jogurtovým dipom alebo hummusom.

Okrem toho sú karbanátky z červenej šošovice výborné aj ako studené občerstvenie, čo ich robí ideálnymi na pikniky alebo do krabičky na obed. Môžete ich tiež pripraviť dopredu a skladovať v chladničke alebo mrazničke, takže budete mať vždy po ruke rýchly a výživný pokrm.

Význam udržateľnosti a ekologického stravovania

Voľbou karbanátkov z červenej šošovice nielenže pečujete o svoje zdravie, ale tiež prispievate k udržateľnosti a ochrane životného prostredia. Produkcia rastlinných potravín má všeobecne menšiu ekologickú stopu než produkcia mäsa, čo znamená menej emisií skleníkových plynov a menšiu spotrebu vody. Šošovica je navyše plodinou, ktorá obohacuje pôdu o dusík, čo prispieva k lepšiemu poľnohospodárstvu.

Karbanátky nie sú obmedzené na jednu konkrétnu kuchyňu. Inšpiráciu môžete čerpať z rôznych kuchýň po celom svete. Indické korenie ako kurkuma, rímsky kmín a koriander dodajú vašim karbanátkom exotický nádych. Stredomorská bylinková zmes s oreganom, bazalkou a rozmarínom prinesie sviežu chuť. Alebo môžete vyskúšať pikantnú mexickú verziu s chilli, paprikou a koriandrom.

Karbanátky z červenej šošovice sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú zdravé, chutné a udržateľné jedlo. Sú ľahko prispôsobiteľné rôznym chuťovým preferenciám a dietetickým požiadavkám, čo z nich robí ideálny pokrm pre rodinné večere aj rýchle obedy. Vyskúšajte tento recept a objavte, aké lahodné môžu byť rastlinné karbanátky. Či už ich servírujete ako hlavný chod, alebo ako súčasť sendviča, karbanátky z červenej šošovice si určite získajú miesto vo vašej jedálničke.

Sdílet:

Kategória
Top