facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako si poradiť s bolesťou kolena v noci, aj keď ste v pokojovom stave?

Bolesť kolena v noci, aj keď je v pokoji

Bolesť kolena je častý problém, ktorý trápi ľudí rôzneho veku. Zatiaľ čo počas dňa si často bolesti nevšímame alebo ju pripisujeme bežnému opotrebovaniu, noc býva momentom, kedy sa bolesť zosilňuje. Bolesť kolena v noci, aj keď je v pokoji, môže byť zvlášť znepokojujúca, pretože narušuje spánok, čo má vplyv na celkovú kvalitu života. Ak sa prebúdzate kvôli nepríjemným pocitom v kolene, môže to byť známka, že niečo nie je v poriadku. Čo teda spôsobuje túto bolesť a ako ju možno zmierniť?

1. Prečo sa objavuje bolesť kolena v noci?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu viesť k bolesti kolena počas nočného odpočinku. Na rozdiel od bolesti, ktorá sa objavuje pri fyzickej aktivite, môže byť bolesť v pokoji spôsobená inými mechanizmami tela. Pozrime sa na najbežnejšie príčiny bolesti kolena v noci v pokoji.

Artritída a jej vplyv na nočné bolesti

Artritída je jednou z hlavných príčin bolesti kolena v noci. Tento chronický zápalový stav postihuje kĺby, vrátane kolien, a spôsobuje ich opuch, stuhnutosť a bolesť. Zvláštnosťou artritídy je to, že bolesť často silnie práve v noci, keď sa kĺby ocitnú v pokoji. Napriek tomu, že by sa mohlo zdať, že odpočinok kĺbom prospeje, pri artritíde dochádza k opačnému efektu. Keď sa telo dostane do stavu pokoja, zápal môže pôsobiť intenzívnejšie a bolestivé pocity sa tak výrazne zhoršujú.

Existuje niekoľko typov artritídy, ktoré môžu ovplyvniť kolenný kĺb, napríklad osteoartritída alebo reumatoidná artritída. Zatiaľ čo osteoartritída je spôsobená opotrebovaním kĺbovej chrupavky, reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie, ktoré napadá kĺbové tkanivá. Obe typy však môžu viesť k výraznej bolesti kolena v noci.

Poranenie kolena a nočná bolesť

Ďalšou častou príčinou bolesti kolena v noci je predchádzajúce poranenie. Natiahnutie väzov, poškodenie menisku alebo preťaženie kolenného kĺbu môžu vyústiť do dlhodobých problémov. Aj keď počas dňa môžete bolesť zmierniť pohybom alebo liekmi, v noci, keď telo regeneruje, môže dôjsť k zosilneniu bolesti. Koleno sa cez deň preťažuje, čo zvyšuje zápalové procesy v tele, a v noci tieto zápaly spôsobujú zvýšenú citlivosť a bolesť.

Najmä po náročnom športovom výkone, turistike alebo iných aktivitách môže dôjsť k preťaženiu kolena, ktoré sa následne prejaví v pokoji. Táto bolesť často nie je len výsledkom samotného poranenia, ale aj zlého držania tela počas spánku, kedy dochádza k ďalšiemu tlaku na kĺb.

Tendinitída a burzitída ako príčina bolesti v pokoji

Tendinitída (zápal šliach) a burzitída (zápal burzy) sú ďalšie bežné príčiny bolesti kolena v noci. Šľachy a burzy v kolennom kĺbe sú vystavené opakovanému stresu počas každodenného pohybu. Ak dôjde k ich zápalu, môžu spôsobiť bolesť, ktorá sa často prejavuje práve v pokoji, keď šľachy a burzy nie sú pod priamou záťažou.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Zápaly tohto druhu bývajú spôsobené opakovaným pohybom alebo dlhodobým preťažením kĺbu. Aj keď počas dňa bolesť nemusí byť taká výrazná, v noci môže zosilnieť kvôli stuhnutiu šliach a burzy, čo vedie k nepríjemným bolestivým vnemom.

2. Ako zmierniť bolesť kolena v noci?

Zmiernenie bolesti kolena v noci v pokoji vyžaduje komplexný prístup. Je dôležité nielen liečiť samotnú bolesť, ale aj riešiť jej príčinu. Tu je niekoľko metód, ktoré môžu pomôcť.

Správna poloha pri spánku

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako si uľaviť od bolesti kolena, je správna poloha pri spánku. Ak trpíte bolesťou kolena, vyskúšajte spánok s vankúšom pod kolenom alebo medzi kolenami. Tento trik môže pomôcť zmierniť tlak na kolenný kĺb a znížiť nepríjemné pocity. Správna poloha môže tiež prispieť k lepšiemu prietoku krvi v oblasti kĺbu, čo podporuje hojenie.

Teplé obklady a relaxačné techniky

Pred spaním môžete vyskúšať aplikáciu teplých obkladov na boľavé koleno. Teplo pomáha uvoľniť svaly a kĺby, čím zmierňuje bolesť. Relaxačné techniky, ako je hlboké dýchanie alebo meditácia, môžu tiež pomôcť telu sa uvoľniť a znížiť napätie, ktoré môže bolesť kolena zhoršovať.

Cvičenie a fyzioterapia

Aj keď sa to môže zdať nelogické, ľahká fyzická aktivita môže pomôcť zmierniť bolesť kolena v noci. Pravidelné cvičenia zamerané na posilnenie svalov okolo kolena pomôžu znížiť záťaž na kĺb a zlepšiť jeho stabilitu. Fyzická terapia vedená odborníkom môže byť kľúčová pre dlhodobú úľavu od bolesti.

Lieky proti bolesti

Ak je bolesť kolena v noci neznesiteľná, môžete zvážiť užívanie voľne predajných liekov proti bolesti, ako je ibuprofén alebo paracetamol. Tieto lieky pomáhajú zmierniť zápal a bolesť, čo vám umožní lepšie spať. Dlhodobé užívanie liekov by však malo byť konzultované s lekárom.

3. Kedy vyhľadať lekára?

Ak bolesť kolena v noci v pokoji pretrváva dlhšie ako niekoľko týždňov alebo ak sa postupne zhoršuje, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc. Návšteva lekára je tiež nevyhnutná, ak sa okrem bolesti objavujú ďalšie príznaky, ako je opuch, začervenanie alebo horúčka. Včasná diagnostika môže pomôcť predísť ďalším komplikáciám a zhoršeniu zdravotného stavu.

Bolesť kolena v noci je problém, ktorý môže mať rôzne príčiny – od artritídy cez poranenia až po zápalové ochorenia. Zatiaľ čo niektoré prípady bolesti možno zmierniť domácou starostlivosťou a cvičením, iné vyžadujú lekárske vyšetrenie a odbornú liečbu. Dôležité je počúvať svoje telo a neignorovať signály, ktoré vám dáva. S včasnou diagnostikou a vhodnými krokmi je možné dosiahnuť úľavu od bolesti a zlepšiť kvalitu spánku aj celkového života.

Sdílet:

Kategória
Top