facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Babské rady, ktoré zaručene pomáhajú pri narazeninách

Babičkine rady na pomliaždeniny

Pomliaždeniny sú bežným zranením, s ktorým sa stretávame ako pri športe, tak aj v každodennom živote. Náraz do tvrdého predmetu, zakopnutie alebo pád môže spôsobiť bolestivé zranenie, ktoré je často sprevádzané opuchom, modrinou a obmedzením pohybu. Našťastie nám môžu pomôcť osvedčené babičkine rady na pomliaždeniny, ktoré využívajú silu prírodných látok a jednoduchých postupov. Tieto metódy môžu výrazne skrátiť dobu hojenia a zmierniť nepríjemné prejavy pomliaždenín.

Chlad ako prvá pomoc

Jednou z najrýchlejších a najdostupnejších metód, ako znížiť opuch a bolesť po pomliaždení, je aplikácia chladu. Babičkine rady na pomliaždeniny sa často zameriavajú na ľadovanie postihnutého miesta. Ľad totiž pomáha zmierniť opuch tým, že zužuje cievy, čím spomaľuje prietok krvi a redukuje zápalové procesy. Pri správnej aplikácii je dôležité, aby ľad nebol v priamom kontakte s pokožkou, čo by mohlo spôsobiť omrzliny. Ideálnym spôsobom je zabaliť ľad do tenkej látky alebo uteráka a priložiť na postihnuté miesto na 15 až 20 minút. Ľadovanie môžete opakovať niekoľkokrát denne podľa potreby.

Ak nemáte po ruke ľad, môžete použiť napríklad mrazenú zeleninu z mrazničky – tá splní rovnaký účel a poskytne rýchlu úľavu od bolesti.

Arnika a jej liečivé účinky

Prírodná liečba pomliaždenín zahŕňa aj využitie bylinných prostriedkov, ktoré majú silné protizápalové a liečivé účinky. Jednou z najznámejších bylín, ktorú babičkine rady na pomliaždeniny odporúčajú, je arnika. Táto bylinka sa tradične používa pri liečbe pomliaždenín, výronov a modrín. Arnica obsahuje účinné látky, ktoré pomáhajú znižovať zápal, zmierňovať bolesť a urýchľovať proces hojenia.

Arniku môžete použiť vo forme masti, krému, tinktúry alebo obkladu. Ak preferujete domáci postup, môžete si pripraviť obklad z arnikového nálevu. Stačí preliať sušenú arniku vriacou vodou, nechať ju vychladnúť a potom namočiť čistú handričku, ktorú priložíte na postihnuté miesto. Obklad by mal pôsobiť aspoň 20 minút. Pri pravidelnej aplikácii arniky sa modrina a opuch začnú rýchlejšie zmenšovať.

Nechtík lekársky

Ďalšou osvedčenou bylinkou, ktorú babičkine rady na pomliaždeniny často spomínajú, je nechtík lekársky. Tento zázrak prírody má vynikajúce regeneračné vlastnosti a je známy pre svoje schopnosti podporovať hojenie tkanív. Nechtíkové masti sú výbornou voľbou nielen pre dospelých, ale aj pre deti alebo ľudí s citlivou pokožkou. Nechtík totiž jemne, ale účinne pôsobí na postihnutú oblasť a pomáha obnovovať poškodené tkanivá.

Nechtík môžete využiť podobne ako arniku – buď vo forme hotových mastí, alebo ako nálev, ktorý sa použije na obklady.

Zemiaky

Jednou z menej známych, ale veľmi účinných babičkine rád na pomliaždeniny, je použitie zemiakov. Zemiaky obsahujú škrob a ďalšie látky, ktoré majú protizápalové a chladivé účinky. Pri aplikácii zemiakov na pomliaždeninu môžete zmierniť opuch a bolesť, čo z nich robí skvelý prírodný liek.

Ako na to? Stačí nastrúhať surový zemiak, zabaliť ho do tenkého plátna alebo gázy a priložiť na postihnuté miesto. Zemiakový obklad nechajte pôsobiť zhruba 30 minút a potom ho opláchnite vlažnou vodou. Tento jednoduchý domáci liek môže byť prekvapivo účinný, a preto sa často objavuje medzi babičkine radami na pomliaždeniny.

Jablčný ocot

Jablčný ocot je univerzálnym pomocníkom v domácnosti a v prírodnom liečení. Medzi babičkine rady na pomliaždeniny má svoje pevné miesto vďaka svojim vlastnostiam zlepšovať prekrvenie postihnutej oblasti. Ak je miesto pomliaždeniny dobre prekrvované, dochádza k rýchlejšiemu odvodu zápalových látok a urýchleniu procesu hojenia.

Pre použitie jablčného octa na pomliaždeniny zmiešajte ocot s vodou v pomere 1:1 a jemne vmasírujte zmes do postihnutého miesta. Tento postup môžete opakovať niekoľkokrát denne, aby ste znížili opuch a podporili regeneráciu tkanív.

Aloe vera

Aloe vera je ďalším zázrakom prírody, ktorý má svoje miesto medzi babičkine radami na pomliaždeniny. Jeho gél má chladivé, protizápalové a hydratačné účinky, vďaka ktorým dokáže zmierniť bolesť a opuch, a zároveň podporiť regeneráciu pokožky a podkožných tkanív. Aloe vera sa ľahko aplikuje – stačí naniesť čerstvý gél z rastliny alebo zakúpiť hotový gél v lekárni a jemne ho vmasírovať do postihnutej oblasti.

Vďaka svojmu prirodzenému zloženiu je aloe vera vhodná pre každého, vrátane osôb s citlivou pokožkou. Jeho účinky pocítite už po niekoľkých aplikáciách, keď dôjde k zníženiu zápalu a bolestivosti pomliaždeniny.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Babičkine rady na pomliaždeniny sú plné múdrosti odovzdávanej z generácie na generáciu. Či už zvolíte chlad, bylinky, zemiaky alebo jablčný ocot, prírodné postupy môžu byť účinným spôsobom, ako urýchliť hojenie a zmierniť bolesť. Vždy je ale dôležité dbať na to, aby sa zranenie nekomplikovalo. Ak bolesť a opuch pretrvávajú alebo sa stav zhoršuje, je na mieste vyhľadať odbornú lekársku pomoc.

Babičkine rady na pomliaždeniny tak môžu byť skvelým doplnkom k modernej medicíne, poskytujú rýchlu úľavu a podporujú regeneráciu prirodzenou cestou.

Sdílet:

Kategória
Top