facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako ľahko odstrániť pero z vašich odevov

Ako odstrániť pero z oblečenia

Škvrna od pera na oblečení môže byť naozaj nepríjemná, no nie je to dôvod na paniku. Predstavíme vám niekoľko účinných metód, ako odstrániť pero z oblečenia pomocou dostupných prostriedkov, ktoré máte pravdepodobne doma.

Lak na vlasy

Lak na vlasy je prekvapivo účinný pri odstraňovaní škvŕn od pera. Stačí nastriekať postihnuté miesto lakom na vlasy a nechať ho chvíľu pôsobiť. Alkohol v laku na vlasy pomáha rozložiť atrament. Potom škvrnu jemne utrite čistou handričkou alebo špongiou namočenou vo vode s trochou mydla. Opakujte podľa potreby, kým škvrna nezmizne. Nakoniec oblečenie vyperte bežným spôsobom.

Lak na vlasy je bežný produkt, ktorý máme často doma, a môže byť veľmi účinný vďaka obsahu alkoholu, ktorý rozpúšťa atrament. Pred použitím laku na vlasy umiestnite pod škvrnu papierovú utierku alebo kus čistej látky, aby sa atrament neprenášal na druhú stranu odevu. Nastriekajte škvrnu lakom na vlasy, a keď sa začne atrament rozpúšťať, jemne utierajte škvrnu čistou handričkou. Tento proces môžete niekoľkokrát opakovať, kým škvrna nezmizne.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Jar na riad

Ďalšou osvedčenou metódou, ako odstrániť pero z oblečenia, je použitie Jaru alebo iného odmasťovacieho prostriedku na riad. Naneste malé množstvo Jaru priamo na škvrnu a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Potom jemne premiešajte látku v rukách, aby ste pomohli odstrániť atrament. Opláchnite teplou vodou a vyperte v práčke. Tento postup možno opakovať, kým škvrna úplne nezmizne.

Jar na riad je silný odmasťovací prostriedok, ktorý môže pomôcť rozložiť atramentové škvrny. Naneste malé množstvo Jaru priamo na škvrnu a pomocou prstov alebo mäkkého kefky jemne premiešajte. Nechajte prostriedok pôsobiť niekoľko minút, aby sa mohol dobre vstrebať do tkaniny. Potom opláchnite teplou vodou a vyperte odev v práčke. Ak škvrna nezmizne na prvý pokus, môžete tento postup zopakovať.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Žlčové mydlo

Žlčové mydlo je tradičný prostriedok, ktorý je veľmi účinný pri odstraňovaní rôznych druhov škvŕn vrátane tých od pera. Navlhčite postihnuté miesto a potrite ho žlčovým mydlom. Nechajte pôsobiť niekoľko minút a potom premiešajte látku v rukách alebo použite mäkký kefku na jemné látky. Opláchnite vlažnou vodou a vyperte oblečenie bežným spôsobom. Táto metóda je bezpečná pre väčšinu tkanín a môže byť opakovaná podľa individuálnej potreby.

Žlčové mydlo obsahuje prírodné enzýmy, ktoré rozkladajú organické škvrny, a je tak ideálne na odstránenie škvŕn od pera. Navlhčite škvrnu a naneste na ňu žlčové mydlo. Jemne premiešajte tkaninu v rukách alebo použite mäkký kefku, aby mydlo dobre preniklo do vlákien. Nechajte mydlo pôsobiť niekoľko minút a potom opláchnite vlažnou vodou. Ak škvrna nezmizne úplne, môžete proces opakovať.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Lieh

Použitie liehu môže byť veľmi účinné, ale je potrebné byť opatrný, aby nedošlo k poškodeniu látky. Najprv vyskúšajte lieh na menej viditeľnom mieste odevu, aby ste sa uistili, že nepoškodí farbu. Ak je všetko v poriadku, namočte čistú handričku do liehu a jemne utierajte škvrnu od pera. Atrament by sa mal začať rozpúšťať a prenášať na handričku. Potom opláchnite vodou a vyperte oblečenie bežným spôsobom.

Lieh je silné rozpúšťadlo, ktoré môže účinne odstrániť atramentové škvrny, ale jeho použitie vyžaduje opatrnosť. Pred aplikáciou liehu na škvrnu vždy vyskúšajte na nenápadnom mieste odevu, aby ste predišli možnému poškodeniu farby alebo materiálu. Ak test dopadne dobre, naneste lieh na čistú handričku a jemne trite. Keď sa atrament začne rozpúšťať, pokračujte v trení, kým škvrna nezmizne. Opláchnite vodou a vyperte odev podľa odporúčania na štítku.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Alternatívne metódy

Niektoré domáce prostriedky môžu tiež pomôcť pri odstraňovaní škvŕn od pera. Napríklad mlieko alebo citrónová šťava môžu byť veľmi účinné na svetlé látky. Namočte postihnuté miesto do mlieka alebo citrónovej šťavy a nechajte pôsobiť cez noc. Potom jemne premiešajte a opláchnite vodou.

Mlieko obsahuje enzýmy a kyseliny, ktoré môžu pomôcť rozložiť atramentové škvrny. Namočte škvrnu do mlieka a nechajte ju pôsobiť cez noc. Ráno škvrnu jemne premiešajte a opláchnite vodou. Citrónová šťava funguje podobne, vďaka svojej kyslosti pomáha rozkladať atrament. Naneste citrónovú šťavu na škvrnu, nechajte pôsobiť a potom opláchnite.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Na čo si dať pozor

Pri odstraňovaní škvŕn od pera z oblečenia je dôležité byť opatrný, aby nedošlo k poškodeniu látky. Tu sú niektoré tipy, ako postupovať:

  • Nepoužívajte agresívne chemikálie: Odlakovače na nechty a iné silné chemikálie môžu poškodiť farbu látky.
  • Testujte na menej viditeľnom mieste: Pred použitím akéhokoľvek prostriedku vyskúšajte jeho účinnosť na menej viditeľnom mieste odevu.
  • Jednajte rýchlo: Čerstvé škvrny sa odstraňujú oveľa jednoduchšie ako zaschnuté. Akonáhle si všimnete škvrny, začnite konať čo najskôr.

Agresívne chemikálie, ako sú odlakovače na nechty, môžu odstrániť nielen škvrny, ale aj farbu z textilu, čo môže viesť k nenapraviteľnému poškodeniu odevu. Preto je dôležité vždy testovať akýkoľvek nový prostriedok na malom a nenápadnom mieste odevu. Ak škvrna od pera zostane dlhšie na látke, atrament môže preniknúť hlbšie do vlákien, čo sťažuje jeho odstránenie. Preto je dôležité konať rýchlo.

Prevencia

Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť škvrnám od pera, je prevencia. Uchovávajte perá v puzdrách a dbajte na to, aby sa nedostali do kontaktu s odevmi. Ak sa predsa len pero dostane na oblečenie, neváhajte a vyskúšajte niektorú z vyššie uvedených metód.

Prevencia je vždy lepšia ako riešenie nepríjemných problémov. Snažte sa udržiavať perá mimo dosahu oblečenia a používajte ochranné puzdrá. Keď si píšete poznámky, buďte opatrní, aby sa atrament nedostal na vaše oblečenie. Ak sa vám napriek tomu podarí dostať atrament na odev, rýchla reakcia môže výrazne zvýšiť šance na úspešné odstránenie škvrny.

Škvrna od pera na oblečení môže byť naozaj nepríjemná, no nie je to dôvod na paniku. Predstavili sme vám niekoľko účinných metód, ako odstrániť pero z oblečenia pomocou dostupných prostriedkov, ktoré máte pravdepodobne doma. Využite ich!

Sdílet:

Kategória
Top