facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

# Jak jíst papáju a využít její zdravotní benefity Papája je exotické ovoce, které je nejen chutné,

Papája, alebo tiež papaya, je tropické ovocie, ktoré si získava stále väčšiu popularitu po celom svete, hoci v mnohých oblastiach Ameriky patrí k tradičným potravinám. V tomto článku sa pozrieme na to, ako papája chutí, ako ju správne jesť a prečo by mala byť súčasťou vášho jedálnička.

Čo je to papája?

Papája alebo tiež papaya, vedecky známa ako Carica papaya, je tropická rastlina, ktorej odborný názov je melónovník pravý a ktorá plodí veľké, oválne ovocie s jemnou sýto oranžovou dužinou. Toto ovocie bolo pôvodne domestikované na území dnešného Mexika a Strednej Ameriky, ale už sa pestuje v mnohých tropických a subtropických oblastiach po celom svete. Papaya je cenená nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre svoje zdravotné benefity.

Papája je v Mexiku, Guatemale a ďalších oblastiach nedeliteľnou súčasťou miestneho stravovania a súčasne je v týchto krajinách už po stáročia využívaná aj pre svoje zdravotné účinky, pričom tvorí jednu z mnohých prísad tradičného liečiteľstva. Ak sa niekedy vyberiete do Mexika, oranžové a chutné plátky čerstvo nakrájanej papáje budú určite častým doplnkom nielen pri raňajkách.

Ako papája chutí?

Chuť papáje je jedinečná a ťažko ju možno porovnať s iným ovocím. Najbližšie prirovnanie je melón s nádychom broskyne a manga. Jej sladká a veľmi jemná konzistencia vytvára veľmi osviežujúcu a príjemnú kombináciu. To z papáje robí ideálnu voľbu aj pre mnohé kulinárske úpravy. Dužina je mäkká a šťavnatá, čo umožňuje jednoduché krájanie a prípravu.

Ako jesť papáju

Existuje niekoľko spôsobov, ako si papáju vychutnať. Prvým krokom je vždy vybrať kvalitné a zrelé ovocie. Vyberte si zrelú papáju, ktorá je zľahka mäkká na dotyk z vonku a má oranžovo-zelenú až žltú šupku. Omyjte ju pod tečúcou vodou, rozkrojte na polovicu a lyžičkou odstráňte semienka. Dužinu môžete krájať na kocky, plátky alebo ju proste jesť lyžičkou priamo z plodu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Najjednoduchší spôsob, ako si užiť papáju, je jesť ju čerstvú. Je to skvelý snack, ktorý môžete mať kedykoľvek po ruke. Pridanie papáje do ovocných šalátov, smoothie alebo jogurtov zvýši ich nutričnú hodnotu a chuť. V Ázii je veľmi obľúbený papájový šalát známy ako Som Tam. Tento pikantný a osviežujúci šalát sa pripravuje z nezrelej zelenej papáje, cesnaku, chilli, paradajok a limetkovej šťavy. Ako už bolo spomenuté, v mnohých oblastiach Latinskej Ameriky je takmer nedeliteľnou súčasťou raňajok.

Papája je tiež skvelou prísadou do dezertov. Môžete ju použiť pri pečení koláčov, muffinov alebo ju pridať do ovocných zmrzlín a sorbetov. Jej sladkosť a šťavnatost dodáva dezertom jedinečný rozmer.

Papája v kuchyni

Môžete ju pridať do smoothie a štiav, kombinovať s iným ovocím, ako sú banány, ananás alebo mango, pre osviežujúci a výživný nápoj. Pripravte si exotickú salsu z papáje, paradajok, cibule, koriandra a limetkovej šťavy. Táto salsa je vynikajúcou prílohou k rybám, kuraciemu mäsu alebo tortillovým chipsom. Skúste grilovať plátky papáje a podávať ich ako dezert s kvapkou medu a limetkovej šťavy. Grilovanie zvýrazní sladkosť papáje a pridá jej jemnú dymovú chuť.

Využiť sa z papáji dajú aj semienka

Syté čierne semienka z papáje sa dajú ľahko vybrať jedným pohybom kuchynskej lyžice a ...vyhodiť? Papájové semienka sú často prehliadanou časťou tohto chutného tropického ovocia, hoci sú plné cenných živín. Obsahujú vysoké množstvo vlákniny, ktorá podporuje trávenie a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Okrem toho sú bohaté na mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ako je olejová a linolová kyselina, ktoré sú prospešné pre zdravie srdca. Papájové semienka tiež obsahujú niekoľko dôležitých minerálov, vrátane vápnika, horčíka a železa.

Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam a schopnosti bojovať proti baktériám a parazitom môžu papájové semienka poskytnúť ďalšie zdravotné výhody, ako je podpora imunitného systému a zlepšenie celkového zdravia. Výskumy naznačujú, že pravidelná konzumácia papájových semienok môže prispieť k lepšiemu zdraviu a prevencii množstva chorôb. V tradičnom liečiteľstve v Strednej Amerike sa používajú už po stáročia.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Zdravotné benefity papáje

Papája nie je len lahodná, ale aj veľmi zdravá. Obsahuje mnoho živín, ktoré podporujú celkové zdravie. Je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém, a vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie očí. Ďalej obsahuje vitamíny skupiny B, draslík, horčík a vlákninu.

Papája je plná antioxidantov, ako sú karotenoidy, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a znižujú riziko chronických ochorení. Najmä lykopén, ktorý je prítomný v papáji, je spojený s nižším rizikom rakoviny a srdcových chorôb.

Papája obsahuje enzym papain, ktorý podporuje trávenie proteínov. Tento enzym môže pomôcť zmierniť tráviace ťažkosti a podporovať zdravý tráviaci trakt. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže papája pomôcť zmierniť zápaly v tele, čo môže byť prospešné pre osoby trpiace artritídou alebo inými zápalovými ochoreniami. Vysoký obsah vitamínu C a ďalších antioxidantov pomáha posilňovať imunitný systém a chrániť telo pred infekciami a chorobami.

Papája v tradičnej medicíne

Papája má tiež dlhú históriu využitia v tradičnej medicíne. V mnohých kultúrach sa používa na liečbu rôznych zdravotných problémov. Listy papáje sa často používajú na liečbu horúčky dengue, pretože majú schopnosť zvýšiť počet krvných doštičiek. Semená papáje majú antiparazitické vlastnosti a môžu byť použité na liečbu črevných parazitov. Papája a jej extrakty sa používajú aj v kozmetike pre svoje hydratačné a upokojujúce vlastnosti.

Vyskúšajte papáju aj vy

Papája je skutočným pokladom prírody, ktorý kombinuje lahodnú chuť s mnohými zdravotnými benefitmi. Jej sladká a šťavnatá dužina je ideálna na rôzne kulinárske úpravy alebo ako rýchly, zdravý doplnok raňajok, pričom jej bohatý nutričný profil podporuje celkové zdravie organizmu. Nech už si ju vychutnáte čerstvú, v šaláte, dezertu alebo smoothie, papája je skvelým doplnkom každého jedálnička. Vyskúšajte papáju a objavte jej exotickú chuť a benefity pre vaše zdravie.

Sdílet:

Kategória
Top