facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Zdravá pohanka so zeleninou dodá energiu aj vitamíny

V dnešnej dobe, keď čoraz viac ľudí hľadá zdravé a vyvážené stravovanie, je jednou z najobľúbenejších potravín pohánka. Táto občas prehliadaná, avšak veľmi výživná plodina, ponúka mnoho zdravotných výhod rovnako ako nespočet možností kulinárskeho využitia. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo by mala byť pohánka pravidelnou súčasťou vašej stravy a ako ju môžete jednoducho pripraviť so zeleninou.

Pohánka a jej zdravotné prínosy

Pohánka je bezlepková potravina, čo z nej robí ideálnu voľbu pre ľudí s celiakiou alebo pre tých, ktorí chcú obmedziť príjem lepku. Spadá medzi takzvané pseudoobiloviny rovnako ako napríklad amarant či quinoa. Je bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály ako je horčík, železo a fosfor. Má nízky glykemický index, čo znamená, že udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi a zasýti vás dlhodobo.

Pohánka je veľmi bohatá na rôzne živiny, ktoré prinášajú mnoho zdravotných výhod. Obsahuje rutin, čo je flavonoid, ktorý má schopnosť posilňovať cievne steny a tým znižovať riziko srdcových ochorení. Tento flavonoid tiež pomáha v boji proti vysokej hladine cholesterolu, čo je kľúčový faktor v prevencii kardiovaskulárnych chorôb. Vysoký obsah vlákniny v pohánke je ďalším dôležitým aspektom, ktorý prispieva k zdravej tráveniu. Okrem toho pohánka slúži ako skvelý zdroj prebiotík, ktoré podporujú rast prospešných baktérií v tráviacom trakte. Tieto baktérie sú nevyhnutné pre udržanie rovnováhy v našich črevách a celkovo dobrého tráviaceho zdravia.

Vitamíny a minerály, ktoré pohánka obsahuje, majú rovnako kľúčovú úlohu v posilňovaní imunitného systému. Zinok a železo sú dva z najvýznamnejších minerálov v pohánke. Zinok je známy svojimi imunostimulačnými vlastnosťami, zatiaľ čo železo je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a transport kyslíka v tele. Pravidelná konzumácia pohánky tak môže významne prispieť k lepšej odolnosti voči infekciám a celkovému posilneniu imunitného systému.

Ako pripraviť pohánku so zeleninou?

Pripraviť pohánku so zeleninou je jednoduché a rýchle. Tento pokrm je nielen chutný, ale aj plný živín, ktoré vám dodajú energiu na celý deň. Nižšie nájdete jednoduchý recept, ktorý môžete upraviť podľa svojich preferencií.

Ingrediencie:

  • 1 šálka pohánky,
  • 2 šálky vody,
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • 1 cibuľa, nakrájaná na jemno,
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané,
  • 1 paprika, nakrájaná na kocky,
  • 1 mrkva, nastrúhaná,
  • 1 cuketa, nakrájaná na kocky,
  • 1 hrsť špenátu,
  • soľ a korenie podľa chuti,
  • bylinky podľa chuti (napr. petržlen, bazalka).

Postup:

  1. Najprv si pripravíme pohánku. Prepláchneme ju pod studenou vodou a dáme variť do osolenej vody, vývaru či bujónu. Keď začne voda variť, znížime teplotu a varíme na miernom ohni 10-15 minút, kým nie je pohánka mäkká. Potom ju scedíme a odstavíme.
  2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a osmahneme cibuľu do zlatista. Pridáme cesnak a smažíme ďalšiu minútu.
  3. Pridáme nakrájanú papriku, mrkvu a cuketu. Smažíme, kým zelenina nie je mäkká, asi 5-7 minút.
  4. Nakoniec pridáme špenát a miešame, kým nepovadne.
  5. Zmiešame uvarenú pohánku so zeleninou, dochutíme soľou, korením a bylinkami podľa chuti. Dobrú chuť!

Pohánka aj do rodinnej jedálne

Pohánka so zeleninou je skvelým príkladom, ako jednoducho a rýchlo zaradiť túto superpotravinu do svojho jedálnička. Premýšľali ste niekedy, ako by mohol vyzerať váš deň s viac energiou a lepšou náladou? Možno je čas to zistiť a urobiť prvý malý krok k lepšiemu jedálničku.

Pohánka so zeleninou je nielen zdravá, ale aj veľmi chutná. Tento recept môžete navyše jednoducho prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám, pridať svoje obľúbené bylinky alebo korenie a vytvoriť si tak pokrm, ktorý vás bude baviť jesť znova a znova. Navyše je to ideálne jedlo pre celú rodinu, ktoré si obľúbia aj deti. Zaradenie pohánky do vášho jedálnička môže mať mnoho pozitívnych dopadov na vaše zdravie. Je to jednoduchý a efektívny spôsob, ako zlepšiť svoje stravovacie návyky a pritom si aj pochutnať.

Sdílet:

Kategória
Top