facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako pripraviť zdravý šalát z červenej šošovice plný chutí

Keď sa povie šalát, možno si predstavíte klasickú zeleninu ako paradajky, uhorky alebo šalátové listy. Ale čo keby sme išli trochu hlbšie a pridali do nášho jedálnička niečo nezvyčajné, ale zároveň mimoriadne zdravé a chutné? Čo keby sme skúsili šalát z červenej šošovice? Tento šalát nielenže obohatí váš jedálniček o nové chute, ale zároveň vám dodá množstvo živín, ktoré vaše telo potrebuje. Poďme sa pozrieť, prečo by mal šalát z červenej šošovice patriť na váš stôl.

Čo je červená šošovica a prečo ju zaradiť do jedálnička?

Červená šošovica je druhom strukoviny, ktorá je obľúbená najmä v ázijskej kuchyni. Na rozdiel od klasickej hnedej alebo zelenej šošovice je červená šošovica oveľa rýchlejšia na prípravu, pretože je už lúpaná a nemá šupku. To znamená, že sa rýchlo varí a ľahko sa trávi, čo ju robí ideálnou voľbou pre rýchle a výživné pokrmy.

Ale prečo by ste mali zaradiť červenú šošovicu do svojho jedálnička? Červená šošovica je bohatá na bielkoviny, čo je skvelá správa pre všetkých, ktorí hľadajú rastlinné zdroje tohto základného makronutrientu. Okrem bielkovín obsahuje aj značné množstvo vlákniny, ktorá je kľúčová pre zdravé trávenie a udržanie pocitu sýtosti po dlhšiu dobu. A čo viac? Červená šošovica je bohatá na železo, kyselinu listovú, draslík a horčík – minerály, ktoré podporujú zdravé fungovanie nášho tela, zlepšujú energetický metabolizmus a posilňujú imunitný systém.

Myslíte si, že to znie až príliš dobre, než aby to bola pravda? Poďme si to overiť v praxi a pozrime sa na konkrétne recepty a tipy na prípravu šalátu z červenej šošovice.

Ako pripraviť červenú šošovicu

Než sa pustíte do samotného receptu, je dôležité vedieť, ako správne pripraviť červenú šošovicu. Ako už bolo spomenuté, červená šošovica je už lúpaná, čo zaisťuje veľmi rýchlu prípravu. Jednou z veľkých výhod je, že pred varením nie je nutné ju namáčať, čo uľahčuje prácu oproti iným druhom strukovín. Stačí ju prepláchnuť studenou vodou, aby sa odstránili prípadné nečistoty alebo prach. Potom na každý pohár červenej šošovice použite dva poháre vody. Šošovicu priveďte k varu, a keď začne vrieť, znížte teplotu a nechajte ju variť približne 10 až 15 minút. Šošovicu varte tak dlho, aby bola mäkká, ale zároveň si zachovala svoj tvar a nebola úplne rozvarená. Po dovarení zlejte prebytočnú vodu a nechajte šošovicu vychladnúť. A to je všetko! Teraz máte pripravenú základnú ingredienciu, ktorú môžete použiť do svojho chutného a zdravého šalátu. Týmto spôsobom pripravená šošovica je základom pre mnohé pokrmy a je ideálna pre kombináciu s ďalšími čerstvými surovinami podľa vášho vkusu.

Recept na šalát z červenej šošovice

Teraz, keď máme šošovicu pripravenú, sa môžeme pustiť do tvorby chutného a zdravého šalátu. Tento recept je nielen jednoduchý, ale aj flexibilný, takže ho môžete prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám.

Ingrediencie:

  • 1 pohár varenej a vychladnutej červenej šošovice
  • 1 uhorka, nakrájaná na malé kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na malé kocky
  • 1 malá červená cibuľa, jemne nasekaná
  • 1 hrsť čerstvého koriandru alebo petržlenu, nasekaná
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Šťava z jedného citróna
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • 1 čajová lyžička mletého kmínu (voliteľné)
  • 100 g feta syra (voliteľné, pre zvýšenie obsahu bielkovín a krémovej chuti)

Postup:

  1. V miske zmiešajte uvarenú a vychladnutú červenú šošovicu s uhorkou, paprikou, cibuľou a nasekanými bylinkami.
  2. V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ, korenie a mletý kmín, ak ho používate. Tento dresing nalejte na šalát a dôkladne premiešajte.
  3. Ak máte radi syr, pridajte na záver nadrobený feta syr, ktorý dodá šalátu ďalšiu vrstvu chuti.
  4. Šalát nechajte pred podávaním aspoň 15 minút odstáť, aby sa všetky chute spojili.

A je to! Váš šalát z červenej šošovice je pripravený na servírovanie. Môžete ho podávať ako samostatný pokrm alebo ako prílohu k mäsu či rybám.

Výživové výhody červenej šošovice

Poďme sa na chvíľu zastaviť a zamyslieť sa nad tým, aké výživové výhody nám červená šošovica prináša. Ako už bolo spomenuté, je bohatá na bielkoviny a vlákninu, čo z nej robí ideálnu potravinu pre tých, ktorí chcú podporiť svoju svalovú hmotu a zároveň udržať zdravú váhu.

Ale červená šošovica nie je len o bielkovinách a vláknine. Je to tiež skvelý zdroj železa, čo je minerál, ktorý je často nedostatočne zastúpený v jedálničku mnohých ľudí, najmä žien. Železo je kľúčové pre tvorbu hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík do všetkých častí tela. Nízka hladina železa môže viesť k únave a zníženej výkonnosti, takže je dôležité zabezpečiť, aby ho vaša strava obsahovala dostatok.

Ďalším významným prvkom je kyselina listová, ktorá je zvlášť dôležitá pre tehotné ženy, pretože podporuje zdravý vývoj plodu. Draslík a horčík, ktoré červená šošovica tiež obsahuje, sú nevyhnutné pre udržanie správneho krvného tlaku a podporu zdravého srdca.

Šalát z červenej šošovice ako súčasť zdravého životného štýlu

Môžete sa pýtať, ako zapadá šalát z červenej šošovice do celkového konceptu zdravého životného štýlu? Odpoveď je jednoduchá – dokonale. Tento šalát je nielen chutný, ale aj výživný a ľahko pripraviteľný, čo z neho robí ideálnu voľbu pre každodenné stravovanie.

Ak hľadáte spôsob, ako zvýšiť príjem rastlinných bielkovín, bez toho aby ste museli siahnuť po drahých superpotravinách alebo zložitých receptoch, je červená šošovica skvelým riešením. Navyše vďaka svojej všestrannosti ju môžete kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, byliniek a korenín, takže vás nikdy neomrzí.

Tento šalát je tiež skvelým spôsobom, ako zvýšiť svoj denný príjem vlákniny, čo je kľúčové pre zdravé trávenie a prevenciu rôznych ochorení. A pretože je ľahko stráviteľná, je červená šošovica ideálna aj pre ľudí s citlivým trávením.

Zdravá strava nemusí byť nudná ani zložitá. Stačí siahnuť po správnych surovinách, ako je červená šošovica, a vytvoriť z nich chutné a výživné jedlá, ktoré podporia vaše zdravie aj chuťové poháriky. Šalát z červenej šošovice je skvelým príkladom toho, ako môže byť zdravé jedlo jednoduché, ale zároveň plné chutí a živín.

A tak sa zamyslite: Kedy naposledy ste obohatili svoj jedálniček o niečo nové, čo by vám dodalo energiu a zlepšilo vaše zdravie? Možno je čas vyskúšať šalát z červenej šošovice a objaviť

Sdílet:

Kategória
Top