facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Všetko, čo potrebujete vedieť o príprave tofu

Tofu je občas označované ako sójový tvaroh alebo čerstvý sójový syr. Táto potravina sa stáva stále populárnejším jedlom v mnohých kútoch sveta. Napriek tomu, že je tradičným základom ázijskej kuchyne už po stáročia, až nedávno si získal širokú popularitu aj na Západe. Čo je ale na tofu tak zvláštneho, že ho milujú vegetariáni, vegáni a dokonca aj niektorí milovníci mäsa?

Čo je tofu

Tofu pochádza z Číny, kde sa vyrába už viac ako dve tisícročia, respektíve jeho pestovanie tu bolo značne rozšírené už v dobách pred naším letopočtom. Odtiaľ sa potom rozšírilo použitie tofu aj do ďalších ázijských krajín ako sú Vietnam, Thajsko či Japonsko a až relatívne nedávno aj do európskych kuchýň. Jeho výroba je pomerne jednoduchá: sójové bôby sa namočia, rozomelú na jemnú kašu a následne sa zmes varí a filtruje. Táto tekutina sa potom sráža pomocou koagulantov, ako je síran vápenatý alebo horečnatý, čo spôsobí tvorbu zrazenín, ktoré sa lisujú do blokov. Výsledkom je tofu, ktoré má jemnú a ľahko gumovitú textúru a neutrálnu chuť.

Výhody konzumácie tofu

Jednou z najväčších predností tofu je jeho vysoká nutričná hodnota. Obsahuje kvalitný rastlinný proteín, ktorý je esenciálny pre vegetariánov a vegánov. Navyše je tofu bohaté na železo, vápnik a esenciálne aminokyseliny. Pre osoby, ktoré sa vyhýbajú mäsu, je tofu vynikajúca alternatíva, ktorá môže prispieť k vyváženej a zdravej strave.

Existuje mnoho rôznych druhov tofu, ktoré sa líšia textúrou a chuťovými vlastnosťami. Mäkšie tofu (silken tofu) má hladkú a jemnú textúru, ideálnu na prípravu krémov a polievok. Na druhej strane pevné tofu (firm tofu) je tuhšie a lepšie drží tvar, čo ho robí ideálnym na vyprážanie, grilovanie alebo marinovanie. Okrem týchto základných druhov existujú aj ďalšie varianty, ako je údené tofu alebo tofu s bylinkami, ktoré pridávajú ďalšie chuťové dimenzie.

Ako pripraviť tofu

Tofu je neuveriteľne univerzálne a možno ho použiť v nespočetných receptoch. Môže byť vyprážané, pečené, grilované alebo dokonca konzumované surové. Jednou z jeho najväčších výhod je schopnosť absorbovať chute z okolných ingrediencií, čo z neho robí ideálny základ pre marinády a omáčky. Aké sú teda najlepšie spôsoby, ako zaradiť tofu do vašej každodennej kuchyne?

Vyprážané tofu je chrumkavé na povrchu a jemné vo vnútri. Stačí ho nakrájať na kocky, obaliť v troške škrobu a vyprážať do zlatista. Potom ho môžete podávať s vašou obľúbenou omáčkou alebo pridať do stir-fry. Grilované tofu nakrájajte na hrubšie plátky, naložte do marinády a grilujte na strednom ohni. Skvele sa hodí ako náhrada mäsa do burgerov alebo ako súčasť šalátov.

Grilované tofu nakrájajte na hrubšie plátky, naložte do marinády a grilujte na strednom ohni. Skvele sa hodí ako náhrada mäsa do burgerov alebo ako súčasť šalátov. Marináda môže byť rôznorodá - od sójovej omáčky s cesnakom a zázvorom po olivový olej s bylinkami a citrónovou šťavou. Grilované tofu je ideálne pre letné grilovanie a pikniky, kde môžete ukázať, ako chutné a univerzálne môže byť tofu aj pre tých, ktorí mäso bežne konzumujú.

Mäkšie tofu je perfektnou prísadou do polievok, ako je napríklad tradičná miso polievka. Dodá jej krémovosť a zároveň zvýši nutričnú hodnotu. Môžete ho použiť aj ako náhradu za vajcia či si doma ľahko pripraviť lahodný poke bowl.

Prekvapivo možno tofu použiť aj na prípravu sladkých pokrmov. Mäkšie tofu sa často používa v receptoch na cheesecake alebo čokoládový mousse, kde funguje ako zdravšia alternatíva ku smotane alebo mascarpone. Tofu môžete tiež zmiešať s ovocím a medom na prípravu ľahkých dezertných pien alebo pudingov. Využitie tofu v dezertoch je skvelý spôsob, ako znížiť obsah tukov a kalórií, aniž by ste prišli o krémovosť a lahodnú chuť.

Tofu nie je len zdravou voľbou pre naše telo, ale aj šetrnou voľbou pre našu planétu. Produkcia tofu má výrazne nižšiu uhlíkovú stopu než produkcia mäsa. Pestovanie sóje, hlavnej zložky tofu, vyžaduje menej vody a pôdy než chov hospodárskych zvierat. Navyše znižuje emisie skleníkových plynov, čo prispieva k boju proti klimatickej zmene. Môže sa zdať, že tofu je iba alternatívou pre vegetariánov a vegánov, ale v skutočnosti ponúka oveľa viac. Je to výživná, univerzálna a ekologicky šetrná potravina, ktorá môže obohatiť jedálniček každého z nás. Nie je to teda práve teraz ideálny čas, aby ste dali tofu šancu vo svojej kuchyni? Možno objavíte nové obľúbené jedlo, ktoré nielenže skvele chutí, ale aj prospieva vášmu zdraviu a životnému prostrediu.

Ekologické a etické aspekty tofu

Tofu nie je len zdravou voľbou pre naše telo, ale aj šetrnou voľbou pre našu planétu. Produkcia tofu má výrazne nižšiu uhlíkovú stopu než produkcia mäsa. Pestovanie sóje, hlavnej zložky tofu, vyžaduje menej vody a pôdy než chov hospodárskych zvierat. Navyše znižuje emisie skleníkových plynov, čo prispieva k boju proti klimatickej zmene.

Môže sa zdať, že tofu je iba alternatívou pre vegetariánov a vegánov, ale v skutočnosti ponúka oveľa viac. Je to výživná, univerzálna a ekologicky šetrná potravina, ktorá môže obohatiť jedálniček každého z nás. Nie je to teda práve teraz ideálny čas, aby ste dali tofu šancu vo svojej kuchyni? Možno objavíte nové obľúbené jedlo, ktoré nielenže skvele chutí, ale aj prospieva vášmu zdraviu a životnému prostrediu.

Sdílet:

Kategória
Top