facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Tempeh ako ideálna náhrada mäsa pre modernú kuchyňu

Tempeh je fermentovaný produkt vyrobený predovšetkým zo sójových bôbov, ktorý sa stáva stále populárnejším vďaka svojim nutričným hodnotám a univerzálnosti v kuchyni. Napriek tomu, že jeho pôvod je treba hľadať až v Indonézii, postupne si nachádza svoje miesto v moderných a zdravých jedálničkoch po celom svete.

Pôvod tempehu

Pôvod tempehu sa dá vystopovať až do Indonézie, kde sa tradične vyrába už po stáročia. V indonézskej kuchyni je tempeh základnou potravinou, ktorá sa bežne používa v rôznych jedlách. Podľa všetkého vraj mnohí Indonézania veria, že tempeh má nielen mnohé výživové benefity, ale prináša tiež dlhý život a zdravie. Tradične sa tempeh vyrába doma, kde má každá rodina svoj osvedčený recept na jeho prípravu. Dnes sa samozrejme tempeh vyrába aj priemyselne a je dostupný po celom svete.

Výživové benefity tempehu

Hlavnou výhodou tempehu je jeho vysoký obsah bielkovín, čo ho robí skvelou náhradou mäsa nielen pre vegetariánov a veganov, ale aj pre všetkých, ktorí hľadajú zdravšie alternatívy. Bielkoviny obsiahnuté v tempehu sú kompletné, čo znamená, že obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje na správne fungovanie. Navyše je tempeh bohatý na vlákninu, vitamíny skupiny B a minerály ako železo, vápnik a horčík.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Vďaka fermentácii je tiež ľahšie stráviteľný než iné sójové produkty. Fermentácia totiž rozkladá antinutričné látky, ktoré môžu sťažovať trávenie a vstrebávanie živín. To znamená, že živiny obsiahnuté v tempehu sú pre naše telo lepšie dostupné a využiteľné. Fermentácia navyše zvyšuje obsah prospešných baktérií, ktoré podporujú zdravie čriev.

Ďalšou výhodou tempehu je jeho pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru. Vďaka obsahu prírodných probiotík, ktoré vznikajú počas fermentácie, môže konzumácia tempehu prispieť k udržaniu zdravej črevnej mikroflóry a podporiť trávenie. Probiotika hrajú tiež dôležitú úlohu v posilňovaní imunitného systému a celkovej pohody.

Konzumácia tempehu môže tiež pomôcť pri regulácii hladiny cholesterolu v krvi, vďaka obsahu izoflavónov a vlákniny. Izoflavóny sú prírodné látky, ktoré majú schopnosť znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu a zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu. Navyše, vďaka vysokému obsahu antioxidantov, môže tempeh pomôcť chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako sa tempeh vyrába

Proces výroby tempehu začína namáčaním a čiastočným varením sójových bôbov, ktoré sú následne zmiešané s ušľachtilou plesňou Rhizopus oligosporus, česky kropidlovec drobnovýtrusý. Táto pleseň spôsobuje fermentáciu, pri ktorej sa bôby spájajú do pevnej štruktúry. Fermentácia trvá zvyčajne 24 až 48 hodín. Výsledkom je produkt s výraznou orechovou chuťou a pevným konzistenciou.

Fermentácia zlepšuje nielen stráviteľnosť tempehu, ale tiež zvyšuje jeho nutričné hodnoty. Počas tohto procesu sa vytvára množstvo prospešných látok, ktoré podporujú naše zdravie. Navyše sa počas fermentácie rozkladajú zložité sacharidy na jednoduchšie formy, čo uľahčuje ich trávenie a znižuje glykemický index tempehu.

Tempeh v kuchyni

V kuchyni je tempeh veľmi univerzálny. Môže byť ľahko pripravený ako marinovaný, pečený, vyprážaný alebo grilovaný. Skvele sa hodí do šalátov, sendvičov, stir-fry jedál, poke bowl alebo ako náhrada mäsa v tradičných receptoch. Jeho pevná štruktúra umožňuje dobre absorbovať chute z marinád a korenín, čo z neho robí ideálnu ingredienciu pre rozmanité a chuťovo pestré jedlá.

Tempeh v modernej strave

V dnešnej dobe, keď sa stále viac ľudí zaujíma o zdravý životný štýl a udržateľnosť, sa tempeh stáva dôležitou súčasťou modernej stravy. Jeho vysoký obsah bielkovín a ďalších dôležitých živín ho robí ideálnym pre športovcov, vegetariánov, veganov aj všetkých, ktorí hľadajú zdravšie alternatívy k mäsu. Navyše, vďaka svojej univerzálnosti v kuchyni, je skvelou voľbou pre každého, kto rád experimentuje s novými receptami a chuťami.

Tipy pre varenie s tempehom

Aby bol tempeh čo najchutnejší, je dôležité ho správne pripraviť. Tu je niekoľko tipov, ako s tempehom dosiahnuť v kuchyni tých najlepších výsledkov:

Marinovanie: Tempeh pred varením marinujte aspoň 30 minút, ideálne niekoľko hodín alebo cez noc. Marináda môže byť pripravená z rôznych ingrediencií, ako sú sójová omáčka, kvalitný olivový olej, cesnak, zázvor, citrónová šťava alebo rôzne bylinky a koreni. Varenie v pare: Pred marinovaním môžete tempeh variť v pare po dobu 10-15 minút. Tým sa zjemní jeho štruktúra a lepšie absorbuje marinádu. Grilovanie a vyprážanie: Tempeh je skvelý na grile alebo vyprážaný na panvici. Pri vyprážaní používajte strednú teplotu, aby sa tempeh rovnomerne prepiekol a získal chrumkavú kôrku. Pečenie: Pečený tempeh je tiež vynikajúci. Položte ho na plech vyložený papierom na pečenie a pečte pri teplote 200°C po dobu asi 20-25 minút, kým nie je zlatistý a chrumkavý.

Tempeh a udržateľnosť

Tempeh je skvelou voľbou nielen pre tých, ktorí vyznávajú udržateľný spôsob života a stravovania. Výroba tempehu má menšiu ekologickú stopu než produkcia mäsa, pretože sójové bôby potrebujú menej vody a pôdy a produkujú menej skleníkových plynov. Navyše, ak je tempeh vyrobený z organických sójových bôbov, nepoužívajú sa pri jeho pestovaní pesticídy a herbicídy, čo je prínosné pre životné prostredie aj zdravie samotných spotrebiteľov.

Globálna popularita

V posledných rokoch získava tempeh na popularite nielen v Ázii, ale aj na západe, kde je cenený pre svoje nutričné hodnoty a univerzálnosť. Reštaurácie a kuchári po celom svete objavujú nové spôsoby, ako využiť tempeh v rôznych receptoch, od tradičných pokrmov až po modernú fusion kuchyňu. Vďaka jeho univerzálnosti a schopnosti prispôsobiť sa rôznym kulinárskym štýlom sa tempeh stáva obľúbenou ingredienciou v mnohých kuchyniach po celom svete. Nech už ste vegetarián alebo nie, tempeh by nemal vo vašom jedálničku chýbať!

Sdílet:

Kategória
Top