facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako predchádzať hemoroidom

Hemoroidy alebo heoroidy, niekedy tiež označované ako zlatá žila, sú bežným zdravotným problémom, ktorý postihuje mnoho ľudí po celom svete. Hoci ide o veľmi častý jav, mnoho ľudí sa stále cíti trápne o tejto otázke hovoriť a hľadajú pomoc až v pokročilejších štádiách. Čo sú teda hemeroidy a ako môžeme tento problém efektívne riešiť?

Čo sú to hemeroidy?

Hemoroidy sú žily, ktoré sa nachádzajú v dolnej časti konečníka a ritného otvoru. Keď sa tieto žily zväčšia alebo zanítia, môže to viesť k bolestivým príznakom, ako sú svrbenie, pálenie, krvácanie alebo dokonca tvorba uzlov. Hemeroidy môžu byť vnútorné alebo vonkajšie:

Vnútorné hemeroidy sa nachádzajú vo vnútri konečníka a zvyčajne nie sú viditeľné. Tieto hemeroidy môžu spôsobovať bezbolestné krvácanie pri stolici. Naopak vonkajšie hemeroidy sa nachádzajú pod pokožkou okolo ritného otvoru a môžu byť veľmi bolestivé, najmä keď sa v nich vytvorí krvná zrazenina (trombóza).

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Príčiny vzniku hemoroidov

Príčiny vzniku hemeroidov sú rôzne a môžu zahŕňať nadmerné tlačenie pri stolici, čo spôsobuje zvýšený tlak na žily v konečníku. Časté zmeny v črevných pohyboch, ako je chronická zápcha alebo hnačka, tiež prispievajú k vzniku hemeroidov. Sedavý životný štýl, najmä dlhodobé sedenie na tvrdých povrchoch, môže viesť k tlaku na dolnú časť tela a tým k hemeroidom. Počas tehotenstva dochádza k nárastu tlaku na panvovú oblasť, čo môže viesť k výskytu hemeroidov. S vekom sa tkanivá v konečníku a ritnom otvoru oslabujú, čo tiež zvyšuje riziko vzniku hemeroidov.

Ako rozpoznať hemeroidy?

Ako spoznáme, že máme hemoroidy? Niektoré z bežných príznakov, na ktoré by sme si mali dať pozor, zahŕňajú krvácanie pri stolici, svrbenie alebo podráždenie v oblasti ritného otvoru, bolesť alebo nepohodlie, opuch okolo ritného otvoru a vytvorenie citlivého, bolestivého uzla, čo je časté v prípade vonkajších hemeroidov.

Ako liečiť hemeroidy?

Existuje mnoho spôsobov, ako liečiť hemeroidy a zmierniť ich príznaky. Tieto metódy zahŕňajú domácu liečbu, ktorá spočíva v používaní teplých sedacích kúpeľov, aplikácii studených obkladov a používaní mastí alebo krémov na hemeroidy, čo môže pomôcť zmierniť príznaky. Ďalším krokom je zmena stravy, kde zvýšenie príjmu vlákniny a pitie dostatočného množstva vody môže pomôcť predchádzať zápche a tým aj vzniku hemeroidov.

Niektoré voľne predajné lieky môžu pomôcť zmierniť bolesť a zápal spojený s hemeroidmi. Ak domáca liečba nefunguje, lekár môže odporučiť minimálne invazívne procedúry, ako je skleroterapia, ligácia gumovým páskom alebo infračervená koagulácia. V ťažkých prípadoch môže byť nutná operácia na odstránenie hemeroidov.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Prevencia hemoroidov

Udržujte hydratáciu, pretože pitie dostatočného množstva vody pomáha udržiavať stolicu mäkkú a ľahko priechodnú. Strava bohatá na vlákninu, teda konzumácia ovocia, zeleniny a celozrnných produktov, môže pomôcť predchádzať zápche. Pravidelný pohyb je tiež dôležitý, pretože fyzická aktivita pomáha stimulovať činnosť čriev a znižuje tlak na žily v oblasti konečníka.

Vyhýbajte sa dlhému sedeniu, najmä ak máte sedavé zamestnanie; skúste si robiť pravidelné prestávky a trošku sa ponaťahovať. Správna hygiena je rovnako kľúčová, pretože dodržiavanie správnej hygieny v oblasti konečníka môže pomôcť predchádzať podráždeniu a infekciám.

Hemeroidy a duševné zdravie

Hoci hemeroidy primárne ovplyvňujú fyzické zdravie, môžu mať tiež významný dopad na duševnú pohodu. Bolesť a nepohodlie spojené s hemeroidmi môžu viesť k pocitom úzkosti a stresu. Je dôležité si uvedomiť, že včasné vyhľadanie pomoci a správne riadenie príznakov môže významne prispieť k celkovej kvalite života.

Aj keď sú hemeroidy často riešiteľné pomocou domácej liečby a zmien životného štýlu, existujú situácie, kedy je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Kedy by sme teda mali navštíviť lekára? Ak máte ťažké krvácanie, silnú bolesť alebo ak domáca liečba neprináša úľavu, je čas obrátiť sa na odborníka. Včasná diagnóza a liečba môžu zabrániť komplikáciám a zlepšiť vašu pohodu.

Nebojte sa vyhľadať pomoc

Hemeroidy sú bežným, ale často zanedbávaným zdravotným problémom. Je dôležité vedieť, ako ich rozpoznať, ako im predchádzať a ako ich liečiť. Ak sa budete držať vyššie uvedených rád, môžete výrazne znížiť riziko vzniku hemeroidov a zlepšiť kvalitu svojho života. A konečne, ak sa objavia príznaky, neváhajte vyhľadať lekársku pomoc – vaše zdravie je na prvom mieste. Kto by chcel trpieť zbytočne, keď je riešenie na dosah?

Sdílet:

Kategória
Top