facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Proč je seitan ideálnou náhradou mäsa

Seitan je pojem, ktorý sa stále častejšie objavuje v kontexte zdravého stravovania a rastlinnej výživy. Tento výnimočný produkt, známy aj ako „pšeničné mäso", má dlhú históriu a stále viac ľudí objavuje jeho výhody a všestranné využitie. V tomto článku sa ponoríme do sveta seitanu, preskúmame jeho pôvod, výhody, spôsoby prípravy spolu s jeho rastúcou popularitou medzi vegetariánmi a veganmi.

Čo je seitan?

Seitan je produkt vyrobený z pšeničného lepku, čo je bielkovina obsiahnutá v pšenici. Zatiaľ čo mnohí ľudia si spájajú pšenicu hlavne s múkou a pečivom, lepok je tá časť pšenice, ktorá poskytuje cestu jeho pružnosť. Seitan je výsledkom procesu vymývania škrobu z pšeničného cesta, čím zostane iba koncentrovaná bielkovina. Tento produkt sa potom upraví na varený alebo dusený a je pripravený na ďalšie spracovanie.

História a pôvod

Seitan má svoje korene v Ázii, konkrétne najskôr v Číne, kde bol známy už pred viac než tisíc rokmi. Bol obľúbený medzi budhistickými mníchmi, ktorí hľadali alternatívu k mäsu v súlade so svojím vegetariánskym spôsobom života. Postupne sa jeho popularita rozšírila do Japonska a ďalších častí Ázie, kde sa stal dôležitou súčasťou miestnych kuchýň.

Výhody seitanu

Jednou z najväčších predností seitanu je jeho vysoký obsah bielkovín. Seitan obsahuje až 25 gramov bielkovín na 100 gramov, čo z neho robí vynikajúci zdroj rastlinnej bielkoviny. Pre porovnanie, 100 gramov kuracieho mäsa obsahuje približne 27 gramov bielkovín. Tento vysoký obsah bielkovín robí seitan ideálnym pre športovcov, osoby na diéte a všetkých, ktorí hľadajú kvalitný zdroj bielkovín mimo živočíšnych produktov.

Ďalšou výhodou je jeho nízky obsah tukov a kalórií. Seitan je tiež bohatý na minerály ako je železo, vápnik a fosfor, čo prispieva k celkovému zdraviu kostí a krvotvorby. Na rozdiel od niektorých iných rastlinných bielkovín neobsahuje sóju, čo je výhodné pre ľudí s alergiou na sóju.

Seitan je teda skvelou alternatívou mäsa nielen pre vegetariánov a veganov, ale aj pre tých, ktorí chcú znížiť svoj príjem cholesterolu a nasýtených tukov. Vďaka svojmu zloženiu a nutričným hodnotám môže prispieť k vyváženej a zdravej strave. Je však dôležité spomenúť, že seitan nie je vhodný pre ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok. Pre týchto jedincov je nutné hľadať iné zdroje rastlinných bielkovín, ktoré lepok neobsahujú.

Ako seitan upraviť

Príprava seitanu môže byť veľmi všestranná. Môže byť marinovaný, vyprážaný, pečený, grilovaný alebo varený. Vďaka svojej neutrálnemu chuti dokáže ľahko prebrať chuť korenia a marinád, čo umožňuje vytvoriť širokú škálu pokrmov od tradičných ázijských jedál po modernú západnú kuchyňu.

Jedným z obľúbených spôsobov prípravy je seitanové „mäso" na kari, kde sa seitan nakrája na kúsky a varí sa s kari korením, kokosovým mliekom a zeleninou. Ďalšou možnosťou je seitan na grile, kde sa marinované plátky seitanu grilujú a podávajú s čerstvou zeleninou a omáčkami.

Seitan v modernej strave

Rastúci trend veganskej a vegetariánskej stravy priviedol seitan v posledných rokoch na výslnie. Jeho schopnosť napodobniť textúru a chuť mäsa z neho robí ideálnu náhradu pre tých, ktorí sa rozhodli obmedziť alebo úplne vylúčiť živočíšne produkty zo svojej stravy.

Mnoho reštaurácií a bistrov sa špecializuje na rastlinné pokrmy a často ponúkajú pokrmy so seitanom ako hlavnú složku ich jedál. V obchodoch so zdravou výživou a supermarketoch je seitan stále dostupnejší a možno ho zakúpiť v rôznych formách – od čistého seitanu až po hotové pokrmy.

Výroba seitanu doma

Výroba seitanu doma nie je vôbec složitá a môže byť zábavným experimentom pre každého kuchára. K príprave potrebujete iba pšeničnú múku a vodu. Po zmiešaní týchto dvoch zložiek a vymiesení cesta nasleduje proces vymývania škrobu, kým nezostane čistý lepok. Tento lepok sa potom varí v zeleninovom vývare alebo vode s korením, aby získal chuť.

Doma vyrobený seitan má tú výhodu, že môžete plne kontrolovať jeho chuť a prísady. Môžete pridať rôzne bylinky, korenie alebo sójovú omáčku, aby sa seitan stal skutočne unikátnym a prispôsobeným vašim chuťovým preferenciám.

Udržateľnosť a budúcnosť

Pestovanie pšenice a výroba seitanu má menší ekologický dopad než produkcia živočíšnych bielkovín. Spotreba vody, opotrebovanie pôdy a ďalších zdrojov je v prípade pšenice nižšia než pri chove hospodárskych zvierat. To robí seitan ekologicky udržateľnou voľbou pre tých, ktorí sa zaujímajú o životné prostredie a udržateľnosť.

S rastúcim záujmom o rastlinnú stravu a zdravý životný štýl sa dá očakávať, že seitan bude naďalej získavať na popularite. Výrobcovia neustále inovujú a ponúkajú nové produkty na báze seitanu, ktoré sú chutné a ľahko pripravené.

Seitan je vynikajúci zdroj bielkovín pre všetkých, ktorí hľadajú alternatívu k mäsu, a jeho univerzálnosť a chuťové možnosti z neho robia skutočného kráľa rastlinných bielkovín. Ak ste doteraz seitan nevyskúšali, určite stojí za to dať mu šancu a doplniť s ním paletu možností, v ktorej už iste máte napríklad tempeh či tofu. Či už ako súčasť domáceho varenia alebo pri návšteve reštaurácie, seitan môže obohatiť váš jedálniček a prispieť k zdravšiemu a udržateľnejšiemu spôsobu stravovania.

Sdílet:

Kategória
Top