facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Vyskúšajte recept na lievance bez mlieka

Lievance sú obľúbeným jedlom, ktoré si ľudia po celom svete radi doprajú na raňajky alebo ako ľahký dezert. Pre mnohých z nás sú to jedlá spojené s detstvom, keď nám ich pripravovali mamičky alebo babičky, a vôňa čerstvo usmažených lievancov nás vždy dokázala pritiahnuť k stolu. Avšak, čo ak patríte medzi tých, ktorí majú intoleranciu na laktózu, alebo sa z nejakého dôvodu rozhodli vylúčiť mlieko zo svojho jedálnička? Znamená to, že sa musíte vzdať tejto pochúťky? Rozhodne nie! Lievance bez mlieka sú skvelou alternatívou, ktorá nielenže chutí báječne, ale tiež prispieva k zdravšiemu životnému štýlu.

Prečo zvoliť lievance bez mlieka?

Je mnoho dôvodov, prečo by ste sa mohli rozhodnúť pre lievance bez mlieka. Niektorí ľudia majú alergiu na mlieko alebo trpia intoleranciou na laktózu, čo znamená, že ich telo nie je schopné správne tráviť mliečny cukor (laktózu). Konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov potom môže viesť k nepríjemným tráviacim ťažkostiam, ako sú nadúvanie, kŕče alebo hnačka. Pre týchto ľudí je teda vynechanie mlieka z jedálnička nevyhnutné.

Ďalšou skupinou, ktorá by mohla zvážiť prípravu lievancov bez mlieka, sú vegáni. Vegánstvo ako životný štýl je stále populárnejšie, a to nielen z etických dôvodov, ale aj kvôli jeho pozitívnemu vplyvu na zdravie a životné prostredie. Vegáni sa vyhýbajú všetkým živočíšnym produktom, čo znamená, že nepoužívajú ani mlieko. V takom prípade je potrebné hľadať alternatívy, ktoré splnia požiadavky na chuť aj výživovú hodnotu.

A čo tí, ktorí sa len snažia žiť zdravšie? Mlieko je často nahrádzané rastlinnými alternatívami, ktoré majú menej nasýtených tukov a môžu byť obohatené o vitamíny a minerály. Rastlinné mlieka, ako sú mandľové, ovsené, sójové alebo kokosové, navyše prinášajú do jedál rôzne chute a môžu byť zaujímavým spestrením.

Ako na to? Jednoduchý recept na lievance bez mlieka

Pripraviť lievance bez mlieka je jednoduchšie, než si možno myslíte. Kľúčom je nájsť správnu náhradu za mlieko, ktorá nielen zachová textúru cesta, ale tiež dodá lievancom skvelú chuť. Tu je jeden z osvedčených receptov, ktorý zvládne každý:

Ingrediencie:

  • 1 šálka rastlinného mlieka (mandľové, ovsené, kokosové alebo sójové)
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 lyžice cukru (môžete použiť kokosový cukor pre zdravšiu variantu)
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžica rastlinného oleja (napr. kokosového alebo repkového)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

Postup:

  1. V mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  2. Pridajte rastlinné mlieko, olej a vanilkový extrakt, a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Rozohrejte panvicu na strednú teplotu a potrite ju ľahko olejom.
  4. Nalejte menšie množstvo cesta na panvicu a smažte lievance, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky. Potom lievance otočte a smažte ďalšie 1-2 minúty, kým nie sú zlatisté.
  5. Hotové lievance môžete podávať s čerstvým ovocím, javorovým sirupom, rastlinným jogurtom alebo inými obľúbenými prílohami.

A to je všetko! Recept je nielen jednoduchý, ale tiež rýchly, takže si môžete vychutnať lievance kedykoľvek počas dňa.

Sú lievance bez mlieka zdravšie?

Niet pochýb o tom, že tradičné lievance, ktoré sa pripravujú z bežného mlieka a masla, môžu byť výživné a chutné. Ale čo ak hľadáte spôsob, ako znížiť príjem kalórií alebo nasýtených tukov? Lievance bez mlieka môžu byť zdravšou alternatívou, ak zvolíte vhodné ingrediencie.

Rastlinné mlieka, ako je mandľové alebo ovsené, majú zvyčajne nižší obsah kalórií a tuku než kravské mlieko. Mandľové mlieko je napríklad bohaté na vitamín E, ktorý je silným antioxidantom, a ovsené mlieko zase obsahuje beta-glukány, ktoré prispievajú k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi.

Použitie kokosového oleja miesto masla môže tiež priniesť zdravotné výhody, pretože kokosový olej obsahuje zdravé mastné kyseliny, ktoré podporujú metabolizmus a majú protizápalové účinky. Ak zvolíte kokosový cukor miesto bežného cukru, môžete znížiť glykemický index pokrmu, čo znamená, že váš krvný cukor nebude po jedle toľko kolísať.

Ako dodať lievancom bez mlieka viac chuti a výživy?

Lievance bez mlieka nemusia byť vôbec fádne a bez chuti. Naopak, existuje mnoho spôsobov, ako im dodať výnimočnú chuť a súčasne zvýšiť ich výživovú hodnotu. Jednou z možností je pridať do cesta ovocie, ako sú banány, čučoriedky alebo jablká. Tieto plody lievance nielen osladia, ale tiež obohatia o vitamíny a vlákninu. Stačí ich nakrájať na malé kúsky a zamiešať do cesta, alebo ich použiť ako lahodný topping.

Ďalším spôsobom, ako oživiť lievance, je použitie korenia. Škorica, muškátový oriešok alebo zázvor dodajú lievancom hrejivú a voňavú chuť, a navyše obsahujú antioxidanty, ktoré prospievajú zdraviu.

Pridanie orechov a semienok, ako sú vlašské orechy, mandle, ľanové semienka alebo chia semienka, dodá lievancom chrumkavosť a obohatí ich o zdravé tuky, bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

A nakoniec, miesto bežného sirupu vyskúšajte kvalitné alternatívy, ako je javorový sirup, agávový sirup alebo ovocné pyré. Tieto prírodné sladidlá majú nižší glykemický index než bežný cukor a dodajú vašim lievancom zaujímavú a komplexnú chuť.

Lievance bez mlieka ako súčasť vyváženého jedálnička

Lievance bez mlieka môžu byť nielen chutné, ale aj plnohodnotnou súčasťou vyváženého jedálnička. Ak ich skombinujete s bielkovinami (napríklad s rastlinným jogurtom alebo orechovým maslom) a vlákninou (ovocie, semienka), získate jedlo, ktoré vás zasýti a dodá potrebnú energiu na celý deň.

Navyše, ak dbáte na udržateľný životný štýl, výber rastlinných alternatív k mlieku a ďalším živočíšnym produktom môže znížiť váš ekologický odtlačok. Produkcia rastlinného mlieka má menší dopad na životné prostredie než produkcia mlieka kravského, čo znamená, že môžete prispieť k ochrane našej planéty aj pri príprave tak jednoduchého jedla, ako sú lievance.

Či už ste alergik, vegán alebo len niekto, kto rád experimentuje v kuchyni, lievance bez mlieka sú skvelou voľbou, ktorá vám umož

Sdílet:

Kategória
Top