facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Spaření a loupání mandlí krok za krokem

Mandle sú jedným z najvýživnejších a najuniverzálnejších druhov orechov, ktoré môžete zaradiť do svojho jedálnička. Obsahujú radu vitamínov, minerálov, zdravých tukov a antioxidantov, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. Nielenže sú skvelým snackom, ale tiež sa hojne využívajú v kuchyni pri príprave rôznych pokrmov. Jedným z krokov, ktorý je často nevyhnutný pred ich konzumáciou, je sparenie a lúpanie mandlí. V tomto článku sa podrobne pozrieme na to, ako spariť mandle a ako ich olúpať.

Prečo spariť mandle?

Sparenie mandlí je proces, ktorý má niekoľko výhod. Prvá a najdôležitejšia výhoda je, že sa týmto spôsobom ľahko zbavíte šupky, ktorá môže byť pre niektorých ľudí ťažko stráviteľná a môže obsahovať triesloviny, ktoré narušujú vstrebávanie živín. Ďalšou výhodou je, že lúpané mandle majú jemnejšiu chuť a štruktúru, čo je ideálne na prípravu rôznych receptov, predovšetkým na pečivo či dezerty.

Šupka mandlí, ktorá je po sparení ľahko odstrániteľná, obsahuje látky, ktoré môžu niektorým ľuďom spôsobovať tráviace ťažkosti. Triesloviny, ktoré sa v nej nachádzajú, môžu inhibovať vstrebávanie niektorých minerálov, ako je železo a zinok. Okrem toho, odstránenie šupky zlepšuje chuť a textúru mandlí, čo je pre rôzne kulinárske akcie úplne kľúčové. Lúpané mandle majú jemnejšiu a sladšiu chuť.

Ako spariť mandle krok za krokom

Ako správne spariť mandle, aby boli pripravené na lúpanie, nie je nijako zložité a vyžaduje iba pár krokov. Najprv je dôležité mandle dobre prepláchnuť pod tečúcou vodou, čím odstránite všetky nečistoty a prach. Pred samotným sparením sa uistite, že sú mandle čisté, aby sa počas sparenia neznečisťovala voda.

V hrnci priveďte k varu dostatočné množstvo vody. Množstvo vody závisí na množstve mandlí, ktoré chcete spariť, avšak mandle by mali byť úplne ponorené. Akonáhle sa voda začne variť, vložte do nej mandle a nechajte ich spariť po dobu 1 až 2 minút. Dbajte na to, aby mandle neboli vo vriacej vode príliš dlho, inak by mohli stratiť svoje nutričné hodnoty a začať mäknúť. Optimálny čas na sparenie je najdôležitejší; príliš krátka doba môže spôsobiť, že šupka zostane pevná a ťažko odstrániteľná, zatiaľ čo príliš dlhá doba môže zmeniť mandle príliš, čo môže negatívne ovplyvniť ich textúru.

Po uplynutí stanoveného času mandle okamžite vyberte a preneste ich do misy s ľadovou vodou. Tento krok zastaví proces varenia a zároveň pomôže uvoľniť šupku, čo uľahčí jej odstránenie. Rýchle ochladenie je kľúčové pre udržanie pevnosti mandlí a zároveň uvoľnenie šupky.

Ako olúpať mandle

Teraz, keď sú mandle sparené, je čas sa pozrieť na to, ako ich olúpať. Sparenie uľahčuje lúpanie tým, že uvoľňuje šupku, ktorá sa stáva mäkšou a ľahšie oddeliteľnou od jadra mandle. Vychladené mandle osušte pomocou papierovej utierky alebo čistej kuchynskej utierky. Je dôležité, aby boli mandle suché, aby sa pri lúpaní nešmýkali.

Jednou rukou držte mandle medzi palcom a ukazovákom, následne jemne stlačte. Šupka by mala ľahko sklzuť. Ak sa šupka stále drží, môže pomôcť jemné trenie medzi prstami. Tento proces môže byť zo začiatku trochu pomalý, ale s trochou praxe sa stanete majstrami. V niektorých prípadoch môže byť užitočné použiť malý nožík na jemné natrhnutie šupky, ak sa sama oddeluje ťažko.

Po olúpaní mandle starostlivo skontrolujte, či na nich nezostali žiadne zvyšky šupiek. Olúpané mandle môžete ihneď použiť v receptoch alebo ich uskladniť v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydržia niekoľko týždňov. Skladovanie olúpaných mandlí v chladničke je dôležité, pretože tým predĺžite ich čerstvosť a zabrániť oxidácii tukov, ktoré obsahujú.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Výhody a použitie lúpaných mandlí

Lúpané mandle majú oproti nelúpaným niekoľko výhod. Nielenže sú jemnejšie a chutnejšie, ale tiež ľahšie stráviteľné. Navyše sa lepšie hodia do mnohých rôznych receptov, kde je potrebná jemná textúra. Olúpané mandle tiež vyzerajú estetickejšie, čo môže byť dôležité pri príprave dezertov alebo slávnostných pokrmov. Ak však nemáte na lúpanie čas, možno samozrejme ľahko zohnať aj kvalitné lúpané mandle.

Lúpané mandle sú potom tiež ideálne na prípravu mandľového masla, pretože sa ľahko mixujú do hladkej konzistencie bez hrubých kúskov šupky. Pri výrobe mandľového mlieka je absencia šupky tiež výhodou, pretože mlieko je tým pádom jemnejšie a chutnejšie. Mandľová múka z lúpaných mandlí je skvelou alternatívou k bežnej múke pre bezlepkové pečenie, pretože má jemnú štruktúru a neutrálnu chuť.

Tipy a triky pre jednoduché sparenie a lúpanie mandlí

Použitie správneho množstva vody pri sparení mandlí je dôležité, aby boli mandle úplne ponorené. Nedostatok vody môže spôsobiť nerovnomerné sparenie a komplikácie pri lúpaní. Presné dodržanie času sparenia je zásadné, pretože príliš dlhé sparenie môže spôsobiť stratu živín a zmäknutie mandlí, zatiaľ čo príliš krátke sparenie môže sťažiť lúpanie. Odporúčame začať sa skôr kratším časom a preferovať tak zachovanie živín.

Rýchle ochladenie mandlí v ľadovej vode je dôležitým krokom, ktorý zastaví proces varenia a uvoľní šupku. Bez tohto kroku by mohli mandle zostať príliš mäkké a ťažko lúpatelné. Ak plánujete lúpať väčšie množstvo mandlí, odporúča sa ich spariť a lúpať po častiach, aby sa mandle počas čakania nerozmáčali a nestratili svoju kvalitu.

Ďalším užitočným tipom je použitie kvalitných a čerstvých mandlí. Staršie mandle môžu byť vysušené a ťažko sa sparujú a lúpu. Okrem toho môžu mať mandle z ekologického poľnohospodárstva lepšiu chuť a menej chemikálií na povrchu, čo zlepšuje celkový zážitok z ich konzumácie.

Sparenie a lúpanie mandlí je jednoduchý proces, ktorý vyžaduje iba niekoľko základných krokov a trochu trpezlivosti. Výsledok však stojí za to – lúpané mandle sú nielen chutné a zdravé, ale tiež univerzálnou prísadou, ktorú môžete využiť v mnohých receptoch.

Sdílet:

Kategória
Top