facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Prírodné spôsoby, ako bojovať s akné v tehotenstve

Ako zvládnuť starostlivosť o pleť počas tehotenstva

Tehotenstvo je jedinečné obdobie, kedy telo ženy prechádza množstvom fyzických a hormonálnych zmien, ktoré ovplyvňujú mnohé aspekty každodenného života, vrátane zdravia pleti. Akné v tehotenstve je problém, s ktorým sa stretáva mnoho žien. Hormonálne zmeny spôsobujú zvýšenú produkciu mazu, čo môže viesť k výskytu vyrážok, čiernych bodiek a zapálených pórov. V tomto článku sa zameriame na to, prečo sa akné v tehotenstve objavuje, ako mu predchádzať, a ako sa starať o pleť, ktorá v tomto období potrebuje špeciálnu pozornosť.

Prečo sa akné v tehotenstve vôbec vyskytuje?

Akné sa v tehotenstve vyskytuje v dôsledku niekoľkých hlavných faktorov, pričom najvýznamnejšiu úlohu hrajú hormonálne zmeny. Tehotenstvo spôsobuje zvýšenú produkciu hormónov, predovšetkým progesterónu. Progesterón stimuluje mazové žľazy v pokožke, čo zvyšuje produkciu mazu. Keď sa maz začne hromadiť v póroch, môže dôjsť k ich upchatiu, čo vytvára ideálne podmienky pre vznik akné. Tento problém je najčastejší v prvom a druhom trimestri, kedy dochádza k najväčším hormonálnym výkyvom.

Dôležitú úlohu hrá aj genetika – ak ste mali problémy s akné v puberte alebo máte v rodine históriu problematickej pleti, je pravdepodobné, že sa s týmto problémom môžete stretnúť aj v tehotenstve. Okrem toho hrá svoju úlohu aj stres a nedostatok spánku, ktoré často tehotenstvo sprevádzajú.

Prírodné spôsoby starostlivosti o akné v tehotenstve

Počas tehotenstva je veľmi dôležité dbať na to, čo na svoju pleť aplikujete. Mnoho bežných produktov proti akné môže obsahovať zložky, ktoré nie sú bezpečné pre samotný plod, a preto je vhodné hľadať alternatívy v prírodnej kozmetike a šetrných prípravkoch.

  1. Jemné čistenie pleti
    Každodenné dôkladné, ale jemné čistenie je základom starostlivosti o pleť, najmä ak v tehotenstve trpíte na akné. Pri výbere čistiaceho prípravku je dôležité hľadať produkty, ktoré sú bez sulfátov, parabénov a alkoholu, aby pleť nebola zbytočne vysušovaná alebo podráždená. Produkty s obsahom prírodných látok, ako je harmanček alebo aloe vera, môžu pomôcť upokojiť zápaly a súčasne šetrne vyčistiť pokožku.

    Vyskúšajte naše prírodné produkty

  2. Hydratácia s ohľadom na typ pleti
    Aj mastná pleť potrebuje hydratáciu. Akné v tehotenstve je často spôsobené nadmernou produkciou mazu, ale to neznamená, že by ste mali obmedziť hydratáciu. Voľte ľahké, nekomedogénne hydratačné krémy, ktoré pokožku vyživia, bez toho aby upchávali póry. Prírodné ingrediencie, ako je jojobový olej alebo kyselina hyalurónová, sú skvelou voľbou pre udržanie rovnováhy hydratácie.

  3. Používanie prírodných olejov a extraktov
    Mnoho tehotných žien siaha po prírodných prostriedkoch pre starostlivosť o pleť. Medzi obľúbené patrí olej z čajovníka, ktorý je známy svojimi antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Je dôležité mať na pamäti, že aj prírodné oleje môžu byť veľmi silné, preto je vhodné používať ich s mierou a ideálne konzultovať ich použitie s odborníkom.

  4. Pozor na make-up a ďalšie kozmetické produkty
    Počas tehotenstva sa snažte obmedziť používanie ťažkého make-upu, ktorý môže upchávať póry. Ak make-up nosíte, vyberajte si ľahké produkty bez obsahu škodlivých chemikálií a s označením "non-comedogenic", čo znamená, že nezanášajú póry.

Čomu sa vyhnúť pri starostlivosti o pleť počas tehotenstva?

Aj keď je lákavé siahnuť po osvedčených metódach liečby akné, niektoré z nich nie sú počas tehotenstva vhodné. Napríklad retinoidy, ktoré sú bežne používané na liečbu akné, by mali byť úplne vynechané. Obsahujú totiž látky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť vývoj plodu.

Podobne kyselina salicylová, ktorá sa bežne používa v produktoch proti akné, môže byť vo veľkých dávkach nebezpečná. Ak teda používate kozmetiku s obsahom kyseliny salicylovej, vždy sa poraďte so svojím lekárom alebo dermatológom.

Strava a jej vplyv na akné v tehotenstve

Okrem kozmetickej starostlivosti je kľúčová aj strava. To, čo jeme, má obrovský vplyv na stav našej pleti, a to najmä v období, kedy telo prechádza hormonálnymi zmenami. Zdravá strava bohatá na antioxidanty, vitamíny a minerály môže podporiť regeneráciu pleti a znížiť výskyt akné.

Zahrňte do svojho jedálnička potraviny bohaté na vitamíny A, C a E, ktoré sú kľúčové pre zdravie pokožky. Vitamín A podporuje regeneráciu buniek, zatiaľ čo vitamíny C a E majú silné antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia pleť pred voľnými radikálmi a zápalmi.

Pitný režim je tiež základom pre udržanie zdravej pleti. Voda pomáha odstraňovať toxíny z tela a podporuje správnu hydratáciu pleti. Snažte sa vypiť aspoň dva litre vody denne a vyhnite sa sladeným nápojom, ktoré môžu prispievať k zápalom v tele.

Kedy vyhľadať pomoc odborníka?

Akné v tehotenstve obvykle zmizne po pôrode, keď sa hormonálne hladiny vrátia do normálu. Avšak, ak je vaša pleť vážne postihnutá a bežné metódy starostlivosti nezaberajú, je dôležité vyhľadať pomoc odborníka. Dermatológ môže predpísať šetrné a bezpečné produkty vhodné pre tehotné ženy, ktoré pomôžu zmierniť zápaly a akné.

Akné je v tehotenstve častým problémom, ale s vhodnou starostlivosťou a zdravým životným štýlom máte veľkú šancu zmierniť jeho prejavy. Pamätajte, že telo počas tehotenstva prechádza veľkými zmenami, a to sa odráža aj na pleti. Dôležité je počúvať svoje telo, zvoliť správne produkty a postupy a byť trpezlivá. Vaša pleť potrebuje čas, aby sa prispôsobila hormonálnym zmenám, ale s starostlivosťou a láskou k sebe sa vám podarí udržať ju zdravú a krásnu.

Sdílet:

Kategória
Top