facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Pripravte si zázvorový likér a podporte svoje zdravie

Zázvorový likér je nápoj, ktorý si získava čím ďalej viac priaznivcov nielen vďaka svojej lahodnej chuti, ale aj pre svoje blahodarné účinky na zdravie. Tento korenistý a osviežujúci likér si môžete ľahko pripraviť doma a vychutnať si jeho výnimočné vlastnosti. V tomto článku sa pozrieme na históriu, prípravu a zdravotné benefity zázvorového likéru a tiež na tipy, ako si ho vychutnať.

Zázvor je známy svojimi liečivými vlastnosťami už po tisícročia. Pôvodom z juhovýchodnej Ázie, koreň bol využívaný nielen ako korenie, ale aj ako liek. Zázvorový likér má korene v tradičnom liečiteľstve, kde bol používaný ako prostriedok na podporu trávenia, zmiernenie nevoľnosti a posilnenie imunitného systému. Prvé zmienky o tomto nápoji pochádzajú zo stredovekej Európy, kde bol obľúbený medzi alchymistami a liečiteľmi.

Zázvor bol v Európe známy už v staroveku, keď ho do oblasti Stredozemia privezli obchodníci z Orientu. Vo stredoveku sa zázvor stal jedným z najdôležitejších korení a jeho cena bola porovnateľná so zlatom. Práve v tejto dobe začal byť zázvorový likér populárny ako liečivý nápoj, ktorý si ľudia pripravovali doma.

Ako pripraviť zázvorový likér doma - recept

Príprava zázvorového likéru je prekvapivo jednoduchá a vyžaduje len niekoľko základných ingrediencií. Pre prípravu zázvorového likéru je úplne kľúčové použiť čerstvý zázvor. Vyberte pevné a šťavnaté korene bez známok vädnutia alebo plesne. Zázvor ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, prípadne môžete použiť strúhadlo pre jemnejšiu štruktúru. Nakrájaný zázvor vložte do veľkej nádoby a zalejte kvalitným alkoholom, najlepšie vodkou alebo iným alkoholom. Zmes nechajte macerovať na chladnom a tmavom mieste po dobu aspoň jedného týždňa, ideálne však dva týždne.

Medzitým si pripravte jednoduchý sirup z vody a cukru. Vodu s cukrom zohrejte, kým sa cukor nerozpustí, a nechajte vychladnúť. Po dokončení macerácie preceďte alkoholovú zmes cez jemné sitko alebo plátno a zmiešajte ju so sirupom. Zázvorový likér nalejte do sterilizovaných fliaš a uzavrite.

Pri príprave zázvorového likéru je dôležité dbať na čistotu a sterilizáciu všetkých použitých nástrojov a fliaš. Týmto zaistíte, že váš likér bude nielen chutný, ale aj bezpečný na konzumáciu. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi alkoholu, napríklad rumom alebo brandy, ktoré dodajú likéru odlišnú chuť.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Zdravotné benefity zázvorového likéru

1. Podpora trávenia Zázvor je známy svojimi účinkami na podporu trávenia. Obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať jedlo a zlepšujú vstrebávanie živín. Ak trpíte nadúvaním alebo pocitmi ťažkosti po jedle, môže vám zázvorový likér poskytnúť značnú úľavu. Okrem toho stimuluje produkciu žalúdočných štiav, čo prispieva k lepšiemu tráveniu a prevencii tráviacich ťažkostí.

2. Posilnenie imunitného systému Vďaka svojim protizápalovým a antioxidačným vlastnostiam pomáha zázvor posilňovať imunitný systém. Pravidelná konzumácia zázvorového likéru môže prispieť k prevencii nachladnutia a chrípky. Zázvor obsahuje gingerol, látku, ktorá má silné protizápalové účinky a môže pomôcť telu lepšie sa brániť proti infekciám. Navyše zázvor podporuje cirkuláciu krvi, čo prispieva k lepšiemu zásobovaniu buniek kyslíkom a potrebnými živinami.

3. Zmiernenie nevoľnosti a závratí Zázvor je tradične používaný ako liek na nevoľnosť a závraty. Či už ide o nevoľnosť spôsobenú cestovaním, tehotenstvom alebo chemoterapiou, zázvorový likér môže byť účinným prostriedkom na zmiernenie takýchto ťažkostí. Jeho prírodné zložky upokojujú žalúdok a podporujú normálnu funkciu tráviaceho systému. Prírodné zložky zázvoru pôsobia na receptory v tráviacom trakte a mozgu, čím pomáhajú znižovať pocity nevoľnosti a vracania.

4. Podpora kardiovaskulárneho systému Niektoré štúdie naznačujú, že zázvor môže mať pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu a podporuje zdravý krvný obeh. Pravidelná konzumácia zázvorového likéru môže prispieť k udržaniu zdravého srdca a ciev. Gingerol a ďalšie aktívne látky v zázvore majú schopnosť znižovať krvný tlak a zlepšovať funkciu krvných ciev, čo môže prispieť k prevencii srdcových chorôb.

5. Detoxikácia tela Zázvor má tiež detoxikačné účinky, ktoré telu pomáhajú zbaviť sa škodlivých látok. Pravidelná konzumácia zázvorového likéru môže podporiť zdravú funkciu pečene a obličiek, čo prispieva k celkovému zdraviu a pohode. Detoxikácia je dôležitá pre udržanie rovnováhy v tele a prevenciu chronických chorôb.

Ako si vychutnať zázvorový likér

Zázvorový likér si môžete vychutnať mnohými spôsobmi. Môžete ho podávať ako aperitív pred jedlom, čo podporí trávenie a pripraví vás na hlavný chod. Skvele sa hodí aj ako digestív po jedle, kedy pomôže upokojiť žalúdok a uľahčiť trávenie ťažkých jedál. Pre osviežujúci zážitok môžete zázvorový likér zmiešať s perlivou vodou alebo so sódou a pridať niekoľko kociek ľadu. Táto kombinácia je ideálna pre horúce letné dni, keď potrebujete niečo chladivé a osviežujúce. Môžete tiež experimentovať s koktejlmi a vytvoriť tak vlastné unikátne nápoje. Zázvorový likér sa skvele kombinuje s citrusovými šťavami, medom alebo bylinkami ako je mäta a bazalka.

Okrem nápojov môžete zázvorový likér použiť aj v kuchyni ako zaujímavú ingredienciu pre rôzne recepty. Môžete ním napríklad ochutiť dezerty, ako sú torty alebo zmrzliny, alebo ho pridať do marinád na mäso, čím pokrmom dodá pikantnú a aromatickú chuť. Ak máte radi horúce nápoje, môžete zázvorový likér pridať do čaju alebo horúcej vody s citrónom a medom. Tento horúci nápoj je ideálny na zimné večery, keď vás zahreje a zároveň podporí vaše zdravie. Ďalšou možnosťou je pridať likér do horúcej čokolády, čo vytvorí lahodný a netradičný dezert.

Sdílet:

Kategória
Top