facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Aké farby prať spolu a ako zachovať ich jas

Pranie bielizne môže na prvý pohľad vyzerať ako jednoduchá záležitosť, ale ak chcete, aby vaše oblečenie vyzeralo čo najdlhšie ako nové, je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel. Jedným z nich je vedieť, aké farby možno prať spolu. Nesprávne triedenie môže viesť k nechcenému zafarbeniu alebo poškodeniu textílií. Poďme sa teda pozrieť na niekoľko užitočných tipov, ktoré vám pomôžu s týmto bežným domácim úkonom.

Prečo je triedenie podľa farieb dôležité

Keď sa rozhodnete prať bielizeň, mali by ste venovať zvláštnu pozornosť jej farbe. Rôzne farby majú tendenciu púšťať farbu, čo môže spôsobiť zafarbenie iných kusov bielizne. Napríklad červené prádlo môže veľmi ľahko zafarbiť biele alebo svetlé oblečenie na ružovo. Ako triediť bielizeň do práčky podľa farieb je teda kľúčové pre udržanie pôvodného vzhľadu vášho oblečenia.

Farby môžu púšťať viac či menej v závislosti od materiálu, z ktorého sú vyrobené, pracieho programu a tiež od spôsobu výroby látky. Niektoré látky, napríklad bavlna, majú väčšiu tendenciu púšťať farbu než iné, ako je polyester. Preto je dôležité zamerať sa nielen na farbu, ale aj na typ látky.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Základné pravidlá triedenia bielizne

Biela bielizeň: Biela bielizeň perte vždy osobitne. To zahŕňa tričká, košele, spodnú bielizeň a uteráky. Biela bielizeň má tendenciu žltnúť, ak je praná spolu s farebnou bielizňou.

Svetlo farebná bielizeň: Do tejto kategórie patria pastelové odtiene, ako je svetlo modrá, ružová, svetlo sivá a béžová. Svetlé farby môžu byť prané spolu, ak ste si istí, že nepúšťajú farbu.

Tmavé a sýto farebné prádlo: Tmavé farby, ako je čierna, tmavo modrá, tmavo zelená a červená, by mali byť prané osobitne. Tmavé farby majú tendenciu púšťať farbu viac než svetlé.

Sivá bielizeň: Ak vás zaujíma, s čím prať sivú bielizeň, odpoveď je jednoduchá. Sivá bielizeň je najlepšie prať s ostatnými tmavými farbami alebo inými sivými odtieňmi. Sivá farba má tendenciu byť neutrálna, ale stále môže púšťať menšie množstvo farby.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Špecifiká prania rôznych druhov bielizne

Džínsy a denim, teda džínovina: Džínsy a ďalšie denimové oblečenie by mali byť prané oddelene od ostatných farieb. Denim má tendenciu púšťať veľa farby, najmä pri prvých praniach. Navyše, džínsy by mali byť prané naruby, aby sa zabránilo rýchlemu vyblednutiu a opotrebovaniu látky.

Uteráky a posteľná bielizeň: Uteráky a posteľná bielizeň perte osobitne. Táto kategória bielizne môže obsahovať veľa nečistôt a zvyškov pracieho prostriedku, ktoré môžu poškodiť jemné oblečenie. Uteráky by mali byť navyše prané na vyššie teploty, aby sa zaistilo ich hygienické čistenie.

Športové oblečenie: Športové oblečenie je často vyrobené z technických tkanín, ktoré vyžadujú osobitnú starostlivosť. Perte ich na nižšie teploty a vyhnite sa aviváži, ktorá môže narušiť ich funkčnosť. Technické tkaniny môžu potrebovať špeciálne pracie prostriedky, ktoré pomáhajú udržať ich priedušnosť a elasticitu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Časté chyby pri triedení bielizne

Miešanie bielej a farebnej bielizne: Toto je najčastejšia chyba, ktorú ľudia robia. Miešanie bielej a farebnej bielizne vedie k nechcenému zafarbeniu bielej bielizne. Biela bielizeň by mala byť vždy praná osobitne, aby sa zabránilo tomu, že sa zafarbí od iných farieb.

Prehliadanie štítkov na oblečení: Štítky na oblečení obsahujú dôležité informácie o tom, ako prať daný kus oblečenia. Ignorovanie týchto informácií môže viesť k poškodeniu bielizne. Štítky vám povedia, na akú teplotu by malo byť bielizeň praná, či môže byť sušená v sušičke a či by mala byť žehlená.

Príliš veľa bielizne v práčke: Preplňovanie práčky môže viesť k neefektívnemu praniu a poškodeniu bielizne. Bielizeň by mala mať dostatok priestoru na pohyb, aby sa mohla dôkladne vyprať. Preplňovanie môže tiež spôsobiť, že prací prostriedok nebude rovnomerne rozložený, čo môže viesť k nedostatočnému čisteniu.

Nesprávne používanie pracích prostriedkov: Použitie príliš veľkého množstva pracieho prostriedku môže zanechať zvyšky na bielizni, zatiaľ čo použitie príliš malého množstva môže viesť k nedostatočnému čisteniu. Je dôležité používať správne množstvo pracieho prostriedku podľa pokynov na obale a podľa veľkosti náplne práčky.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Správne pranie predĺži životnosť vášho oblečenia

Triedenie bielizne je kľúčové pre udržanie farieb a kvality vášho oblečenia. Vedieť, aké farby prať spolu, vám pomôže udržať vaše oblečenie v perfektnom stave. Stačí sa riadiť niekoľkými základnými pravidlami a vyhýbať sa bežným chybám. S týmito tipmi bude vaše prádlo vždy vyzerať ako nové.

Vedieť, ako triediť bielizeň do práčky, je základným krokom k udržaniu krásy a životnosti vášho oblečenia. Správna starostlivosť ako je triedenie podľa farieb, kvalitné a šetrné pracie prostriedky, vhodne zvolené pracie programy i údržba práčky pomáhajú udržať pôvodný vzhľad vášho oblečenia a tiež prispieva k udržateľnosti tým, že znižuje potrebu častého nahrádzania oblečenia. Pri dodržiavaní týchto jednoduchých pravidiel a tipov môžete dosiahnuť skvelé výsledky a tešiť sa z krásneho a čistého prádla po dlhú dobu.

Sdílet:

Kategória
Top