facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Prevence a liečba jačmenného zrna

Ječné zrno v oku je jedným z tých nepríjemných problémov, ktoré nás môžu postihnúť kedykoľvek a kdekoľvek. Z ničoho nič sa objaví bolestivý hrbolček na viečku, ktorý môže skomplikovať každodenný život. Čo teda robiť, keď sa objaví ječné zrno? Je možné mu predchádzať? A aké sú najlepšie spôsoby liečby?

Čo je ječné zrno?

Ječné zrno, známe aj ako hordeolum, je akútny zápal žlázky na okraji viečka, ktorý je spôsobený bakteriálnou infekciou. Najčastejšou príčinou je baktéria Staphylococcus aureus, teda zlatý stafylokok. Zápal sa zvyčajne prejavuje ako červený, bolestivý hrbolček, ktorý môže byť plný hnisu.

Príznaky a diagnostika

Príznaky ječného zrna sú pomerne ľahko rozpoznateľné:

  • bolestivý a červený hrbolček na okraji viečka,
  • opuch viečka,
  • pocit svrbenia alebo pálenia,
  • zvýšená citlivosť na svetlo,
  • v niektorých prípadoch môže dôjsť aj k slzeniu oka.

Diagnostika ječného zrna je zvyčajne založená na klinických príznakoch a nie sú potrebné žiadne špeciálne testy.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Liečba ječného zrna

Väčšina ječných zrn sa zhojí sama počas niekoľkých dní až týždňov. Avšak existujú spôsoby, ako hojenie urýchliť a zmierniť nepríjemné príznaky. Prikládanie teplého, vlhkého obkladu na postihnuté viečko niekoľkokrát denne po dobu 10-15 minút môže pomôcť urýchliť odtok hnisu a zmierniť bolesť. Teplé obklady tiež uľavia od nepríjemného pocitu napätia a opuchu, ktorý často ječné zrno sprevádza.

Dôkladná hygiena očí a okolia je kľúčová. Vyvarujte sa dotýkania očí špinavými rukami a pravidelne čistiť oblasť okolo očí. Baktérie, ktoré spôsobujú ječné zrno, sa často prenášajú práve špinavými rukami, preto je prevencia v podobe hygieny tak dôležitá. Antibakteriálne očné kvapky alebo masti môžu byť predpísané lekárom na prevenciu šírenia infekcie a skrátenie doby hojenia. Tieto lieky nielenže bojujú proti baktériám, ale tiež môžu zmierniť zápal a bolesť. Pokiaľ ječné zrno nezmizne, je vhodné vyhnúť sa používaniu make-upu a kontaktných šošoviek, aby nedošlo k zhoršeniu stavu. Make-up a kontaktné šošovky môžu ďalej dráždiť už postihnutú oblasť a predĺžiť dobu hojenia.

Ak sa ječné zrno nezlepšuje ani po niekoľkých dňoch domácej liečby, alebo sa zhoršuje, je dôležité vyhľadať lekársku pomoc. Lekár môže vykonať detailné vyšetrenie a rozhodnúť o ďalšom postupe. V niektorých prípadoch môže byť nutné vykonať drobný chirurgický zákrok na odvodnenie hnisu, čo zvyčajne prináša okamžitú úľavu. Tento zákrok je rýchly a vykonáva sa v lokálnej anestézii, takže je pre pacienta minimálne nepríjemný. Celkovo je dôležité neignorovať príznaky ječného zrna a nepodceňovať jeho liečbu, aby nedošlo k závažnejším komplikáciám.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Prevencia ječného zrna

Môžeme sa nejako brániť proti vzniku ječného zrna v očiach? Skutočne existuje niekoľko tipov, ako znižovať riziko jeho vzniku. Prvým a veľmi dôležitým krokom je hygiena rúk. Pravidelné umývanie rúk a vyvarovanie sa dotýkania očí môže výrazne znížiť riziko infekcie, pretože baktérie sa často prenášajú práve špinavými rukami. Ďalším dôležitým aspektom je čistenie make-upu. Dôkladné odstraňovanie make-upu pred spaním je kľúčové pre prevenciu upchávania žlázok, ktoré môže viesť k zápalu. Pravidelná výmena uterákov a vankúšov môže tiež zabrániť šíreniu baktérií. Baktérie sa môžu hromadiť na týchto predmetoch a následne spôsobiť infekciu očí, preto je dôležité meniť ich často a prať ich v horúcej vode.

Posilňovanie imunitného systému je ďalším preventívnym opatrením. Zdravý životný štýl, dostatok spánku, vyvážená strava a pravidelný pohyb môžu posilniť imunitný systém a pomôcť telu brániť sa infekciám. Silný imunitný systém dokáže lepšie bojovať s baktériami a znížiť tak riziko vzniku ječného zrna. Dodržiavanie týchto jednoduchých, ale účinných opatrení môže významne prispieť k prevencii vzniku tohto nepríjemného problému.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Nezúfajte, ječné zrno sa dá účinne vyliečiť

Ječné zrno je nepríjemné, ale zvyčajne neškodné ochorenie, ktoré sa dá účinne liečiť aj predchádzať. Dôležitá je správna hygiena a starostlivosť o oči. Ak sa však ječné zrno objaví, nie je potrebné panikáriť. Väčšina prípadov sa dá vyriešiť jednoduchými domácimi prostriedkami. A pamätajte, že konzultácia s lekárom je vždy na mieste, ak si nie ste istí, alebo ak sa stav nezlepšuje.

Sdílet:

Kategória
Top