facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Vybudujte si silnú imunitu pomocou týchto tipov

Péče o imunitu sa začína starostlivosťou o seba a tento rok nie je výnimkou. A keďže nie vždy sa nám podarí dostatočne sa vyspať alebo zvládnuť stres, doplnky na podporu imunity nám môžu pomôcť vyplniť tieto medzery.

Najlepšie spôsoby podpory imunity nezahŕňajú len užívanie doplnkov s vitamínom C alebo multivitamínov, ale cielenú podporu, ktorá pomáha posilniť imunitné funkcie, chrániť bunky a zvýšiť hladinu energie.

Niekoľko odporúčaní

Česnak a zázvor

Tieto osvedčené superpotraviny pomáhajú podporovať vašu imunitu pomocou prírodných bioaktívnych zlúčenín. Pridajte si do polievky navyše cesnak, popíjajte zázvorový čaj alebo získajte to najlepšie z oboch svetov, keď si pripravíte veľkú dávku vývaru z kostnej drene s kardamónom a zázvorom.

Curcuma

S týmto žiarivo žltým korením ste sa už pravdepodobne stretli v kari, ale skutočnou hviezdou je aktívna zložka kurkumy: kurkumín. Táto zlúčenina podporuje zdravú reakciu na zápaly a pomáha regulovať imunitný systém.

Farebná zelenina

Ak vám ide o to, aby ste získali čo najviac živín, dajte si na tanier zeleninu všetkých rôznych farieb. Konzumácia farebnej zeleniny pomôže vášmu telu získať množstvo prospešných vitamínov a minerálov, napríklad vitamín C v brokolici, glutatión v ružičkovom keli a zinok v tmavej listovej zelenine.

Potraviny, ktoré sú dobré pre vaše črevá

Prekvapivo, veľká časť imunitnej činnosti sa začína v črevách (o tom neskôr).

Silný imunitný systém sa začína zdravým črevným mikrobiómom. Môže sa zdať zvláštne, že váš žalúdok zohráva úlohu v tom, ako sa cítite, ale čoraz viac dôkazov ukazuje, že vaše črevné baktérie sú kľúčovou súčasťou imunitnej reakcie vášho tela.

Strevné baktérie sú okrem iného zodpovedné za:

rozkladanie potravy na živiny, ktoré pomáhajú napájať vaše bunky a posilňujú imunitnú odpoveď -vysielanie varovných signálov vášmu imunitnému systému, keď zistí prítomnosť škodlivých mikroorganizmov

Vedci odhaľujú ďalšie podrobnosti o tejto najnovšej funkcii. Vieme, že vaše črevné baktérie zohrávajú úlohu pri udržiavaní rovnováhy vo vašom tele - stavu, ktorý sa nazýva homeostáza. Vaše telo sa neustále snaží udržať stav homeostázy, pretože je to najefektívnejší stav pre fungovanie všetkých jeho systémov."

Keď na vás začnú útočiť škodlivé baktérie alebo vírusy, váš imunitný systém sa rozbehne na plné obrátky, aby všetko vrátil do normálu - a keď máte zdravý črevný mikrobióm, imunita vášho tela je lepšie vybavená, aby vám pomohla brániť vaše telo.

POTRAVINY PODPORUJÚCE ZDRAVIE ČREV

Ako teda podporíte zdravé črevá? Jedzte zeleninu! Strava bohatá na rozmanité, nutrične bohaté potraviny poskytuje celému vášmu telu prístup k vitamínom a minerálom, ktoré potrebuje, aby fungovalo ako dobre namazaný stroj.

Aby ste sa ešte viac posilnili, pridajte do svojho jedálnička tieto potraviny:

Kostný vývar

Je bohatým zdrojom kolagénu, ktorý pomáha udržiavať silné spojivové tkanivo - vrátane spojivového tkaniva v tráviacom systéme.

Varené potraviny

Kimči, kyslá kapusta a ďalšie fermentované potraviny sú skvelé pre celkové zdravie, pretože predstavujú spoľahlivý spôsob, ako do stravy dostať probiotické baktérie.

Potraviny bohaté na antioxidanty: antioxidanty pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom spôsobeným oxidačným stresom a zápalom. Štúdie ukazujú, že protizápalové polyfenoly (rastlinné zlúčeniny s antioxidačnými vlastnosťami) môžu pomôcť podporiť rovnováhu prospešných baktérií v črevách. Ďalší dôvod, prečo si dopriať potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú bobuľové ovocie, tmavá čokoláda a káva.

Vitamín D a zinok

Ďalším skvelým spôsobom podpory imunitného systému je dostatočný prísun vitamínu D a zinku. Keďže ich úlohy, pre správne fungovanie imunitného systému a celkové zdravie, sú zásadné.

Vitamín D

Dostať do tela viac vitamínu D je jednoznačná výhra. Je to preto, že prínosy vitamínu D sú nevyhnutné pre celý váš organizmus. Pokiaľ ide o váš imunitný systém, vitamín D podporuje T-bunky, biele krvinky, ktoré pomáhajú chrániť vaše telo pred chorobami. Slnečný vitamín je však nevyhnutný aj pre silné kosti a zuby, pretože pomáha vášmu telu absorbovať vápnik a udržiavať kostné tkanivo. Nedostatok vitamínu D sa spája aj so slabšími svalmi a slabou funkciou svalov.

Podľa Mayo Clinic je odporúčaná denná dávka vitamínu D pre dospelých 600 IU (15 mikrogramov). Ako teda toto číslo dosiahnuť? Pokiaľ ide o zvýšenie hladiny vitamínu D, dbajte na to, aby ste:

Vystavujte sa slnečnému žiareniu, keď je vonku pekne! Optimálne je 20 minút denne, ale zimné mesiace alebo mizerné počasie nie vždy umožňujú príjemné klimatické podmienky. Ideálne je teda všetko, čo zvládnete, a to čo najčastejšie.

Jedzte potraviny bohaté na vitamín D, ako sú mastné ryby, vaječné žĺtky, hovädzia pečeň.

Užívajte doplnok stravy s vitamínom D, aby ste mali dostatok tohto dôležitého vitamínu.

Zinok

Možno ste počuli, že zinok je skvelým pomocníkom, keď chcete posilniť svoj imunitný systém. Prečo je však taký dobrý? Prínosy suplementácie zinkom sú celkom pôsobivé:

Podporuje silný imunitný systém, ktorý dokáže reagovať na útočníkov ako profesionál.

Zohráva úlohu v bunkách slizníc a kožných tkanív vášho tela, podporuje hojenie a obnovu bunkových membrán.

Štúdie naznačujú, že niektoré formy zinku, najmä glukonát zinočnatý, môžu dokonca skrátiť dĺžku prechladnutia.

Zinok môžete získať v potravinách, ako sú ustrice, tekvicové semienka, hovädzie mäso a kešu oriešky, ale je ťažké získať v strave dostatok potravín bohatých na zinok.

Najlepším spôsobom, ako zabezpečiť, aby vaše telo dostalo dostatok zinku, je užívať zinkový doplnok. Dbajte však na to, aby ste zinok užívali spolu s ďalším dôležitým minerálom: meďou.

Zinok môže vo vašom tele súťažiť s meďou o vstrebávanie. Meď však pomáha pri životne dôležitých funkciách, ako je tvorba energie a krvných buniek. Preto sa uistite, že váš doplnok stravy so zinkom a meďou obsahuje vyvážené dávky oboch základných minerálov.

Niekoľko poznámok na záver: Zinok je vhodné užívať s jedlom, aby ste sa vyhli vedľajším účinkom, ako sú žalúdočné ťažkosti. Taktiež sa vyhnite užívaniu zinku spolu s alkoholom alebo antibiotikami. Alkohol môže vášmu telu sťažovať vstrebávanie zinku. A ak užívate zinok a antibiotiká bez dostatočného časového odstupu, môžete narušiť ich účinnosť.

Sdílet:

Kategória
Top