facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Univerzálna polenta pre každú príležitosť

Polenta je tradičný pokrm, ktorý sa teší obľube najmä na severe Talianska a v niektorých ďalších častiach Európy. Táto lahodná kukuricová kaša je nielen chutná, ale aj pomerne všestranná a veľmi výživná. Môže slúžiť ako hlavné jedlo alebo ako príloha. Vďaka rôznym spôsobom prípravy a servírovania je ideálna pre každú príležitosť. Či už ju pripravíte ako jednoduchú prílohu alebo kreatívne hlavné jedlo, vždy vás prekvapí svojou chuťou a univerzálnosťou. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové spôsoby, ako začleniť polentu do vášho jedálnička.

História polenty

Počiatky prípravy polenty v Európe siahajú zrejme do obdobia 16. a 17. storočia, teda do doby, v ktorej sa do Európy dostávali nové plodiny z Ameriky. Medzi nimi bola aj kukurica, tradičná potravina amerických civilizácií, ktorá sa na americkom kontinente pestovala po dobu mnohých tisícročí. V priebehu nasledujúcich storočí sa príprava kukurice a kukuričnej polenty vyvíjala a naďalej zdokonaľovala, až sa stala pevným základom talianskej kuchyne.

Je polenta zdravá?

Polenta ponúka radu zdravotných benefitov, ktoré stoja za to zaradiť do každodenného jedálnička. Obsahuje bohaté množstvo vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a prispieva k pocitu sýtosti, čo môže pomôcť pri udržaní optimálnej hmotnosti. Polenta je tiež zdrojom komplexných sacharidov, ktoré poskytujú dlhodobú energiu, pocit sýtosti a stabilizujú hladinu cukru v krvi. Navyše obsahuje niektoré dôležité vitamíny a minerály, ako je vitamín A, C a horčík, ktoré podporujú imunitný systém a celkové zdravie. Pre tých, ktorí hľadajú bezlepkovú alternatívu, je polenta ideálnou voľbou, pretože je prirodzene bez lepku.

Základná príprava polenty

Príprava polenty je jednoduchá a rýchla. Existujú dva hlavné spôsoby prípravy: polenta „za minútku“ a tradičný spôsob.

Polenta „za minútku"

Pre rýchlu a jednoduchú prípravu môžete použiť instantnú polentu. Na jednu porciu stačí 100 gramov polenty a 1 liter vody. V hrnci s nepriľnavým povrchom priveďte osolenú vodu k varu a za stáleho miešania prisypávajte polentu. Varíme na miernom plameni, kým polenta nezhustne. Pre krémovejšiu konzistenciu pridajte dve lyžice olivového oleja alebo masla.

Tradičná príprava polenty

Tradičná príprava polenty vyžaduje trochu viac času a trpezlivosti, no odmenou vám bude bohatšia chuť. Použite 100 gramov kukuričnej múky na 600 ml vody. Postupujte rovnako ako pri instantnej polente, ale varte dlhšie, približne 45 minút, kým nie je polenta krásne jemná.

Ako polentu servírovať?

Polenta je výnimočne univerzálny pokrm. Môže byť servírovaná v rôznych formách – ako mäkká kaša, tuhá placka alebo dokonca grilovaná. Nebojte sa tak vyskúšať rôzne kreatívne spôsoby servírovania polenty.

Mäkká kaša Mäkká polenta je ideálna ako príloha k duseným mäsám alebo ragú. Jej krémová textúra dokonale doplní chutné omáčky a vytvorí tak harmonický pokrm.

Tuhá polenta Pre tuhú polentu použite menej vody pri varení a nechajte ju vychladnúť vo forme. Potom ju môžete nakrájať na plátky a podávať ako prílohu alebo základ pre ďalšie pokrmy, napríklad zapekané polentové koláče.

Grilovaná polenta Grilovaná polenta je vynikajúca varianta pre letné grilovanie. Nakrájajte tuhú polentu na plátky a grilujte ich na troche oleja, kým nie sú zlatisté a chrumkavé. Skvele sa hodí ako príloha k mäsu alebo zeleninovým šalátom.

Polenta v modernej kuchyni

Polenta sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Vďaka svojej jednoduchosti a všestrannosti ju môžu kuchári ľahko prispôsobiť svojim potrebám a kreatívnosti. Môžete ju použiť ako základ pre rôzne druhy pokrmov, od raňajok po dezerty.

Mäkká polenta môže byť skvelou alternatívou k tradičnej ovsené kaši. Pridajte čerstvé ovocie, med alebo orechy a máte zdravé a chutné raňajky. Kombinácia polenty s grilovanou zeleninou, syrom alebo mäsom vytvorí vyvážené a výživné hlavné jedlo. Vyskúšajte napríklad polentu so špenátom a parmezánom alebo s grilovanými hríbmi a cesnakom.

Polenta ako dezert

Áno, aj sladká polenta môže byť vynikajúcim dezertom. Uvarte ju s mliekom a cukrom, pridajte vanilku a servírujte s ovocnou omáčkou alebo čokoládou. Tento netradičný dezert určite prekvapí a poteší vašich hostí.

Nebojte sa experimentov s polentou

Nebojte sa experimentovať s rôznymi receptami a spôsobmi prípravy polenty. Môžete ju kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, syrov, mäsa alebo sladkých ingrediencií, aby vyhovovala vašim chuťovým preferenciám a dietným potrebám. Polenta je skutočne univerzálny pokrm, ktorý stojí za to objavovať a začleniť do každodenného jedálnička. Polenta je tiež skvelým spôsobom, ako pridať do svojho jedálnička viac celých zŕn a zvýšiť príjem dôležitých živín. Je bohatá na komplexné sacharidy, ktoré poskytujú stabilnú energiu po celý deň.

Či už ste skúsený kuchár alebo začiatočník v kuchyni, polenta ponúka nekonečné možnosti pre kreatívne a chutné varenie. Od jednoduchých príloh až po zložitejšie pokrmy, jej všestrannosť a jednoduchá príprava z nej robí ideálnu voľbu pre akýkoľvek jedálniček. Tak prečo neskúsiť niečo nové a pridať polentu do svojho kulinárskeho repertoáru? A ak hľadáte ďalšie alternatívy s použitím kukurice a teda prirodzene bez lepku, môžete vyskúšať aj kukuricné múky a krupice.

Sdílet:

Kategória
Top