facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako si doma jednoducho vyrobiť tymiánovú masť

Tymiánová masť je prírodný produkt vyhľadávaný vďaka svojim liečivým vlastnostiam. V tomto článku sa okrem iného dozviete, ako si môžete doma vyrobiť vlastnú tymiánovú masť, aj ako ju použiť na ošetrenie rôznych kožných problémov, zmiernenie bolesti svalov a kĺbov a ďalších zdravotných problémov.

Pôvod tymiánu a jeho použitie dnes

Tymián (Thymus vulgaris) alebo tiež materina dúška, dúška vlašská, dúška a dúšček je bylina, ktorá má svoje korene v oblasti Stredozemia a bola široko využívaná už v starovekom Egypte a Grécku. V minulosti sa používal nielen ako korenie, ale aj ako liečivá rastlina a jeho popularita v oboch oblastiach neklesá ani dnes.

V modernej dobe je tymián stále cený pre svoje liečivé vlastnosti a široké využitie v kozmetickom a farmaceutickom priemysle. Vďaka svojim antibakteriálnym, protizápalovým a antioxidantným účinkom je často používaný v prípravkoch pre starostlivosť o pleť, liečivých mastiach a tinktúrach. Navyše je obľúbenou ingredienciou v aromaterapii a bylinných čajoch. Tymián sa tak stáva mostom medzi tradičnými liečebnými postupmi a modernou prírodnou medicínou, prinášajúc úľavu a zdravie ľuďom po celom svete.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako vyrobiť domácu tymiánovú masť – jednoduchý recept

Výroba domácej tymiánovej masti je prekvapivo jednoduchá a vyžaduje len niekoľko základných ingrediencií. Na prípravu budete potrebovať len pár ingrediencií:

  • sušený tymián,
  • kvalitný nosný olej (napríklad olivový, kokosový alebo mandľový),
  • včelí vosk.

Najprv si pripravte tymiánový olej: do pohára vložte hrst sušeného tymiánu a zalejte ho nosným olejom tak, aby bol tymián úplne ponorený. Pohár uzavrite a nechajte zmes macerovať na teplom, tmavom mieste po dobu 2 až 4 týždňov, pričom ju občas pretrepte. Po uplynutí tejto doby olej precedte cez jemné sito alebo plátno.

V ďalšom kroku zahrejte na nízkej teplote včelí vosk, až sa úplne rozpustí. Pridajte precedený tymiánový olej v pomere 1 diel vosku na 4 diely oleja a dôkladne premiešajte. Zmes nalejte do čistých pohárov alebo nádobiek a nechajte stuhnúť pri izbovej teplote.

Hotovú masť skladujte na chladnom a suchom mieste. Táto jednoduchá tymiánová masť je ideálna pre ošetrenie drobných raniek, upokojenie podráždenej pokožky a zmiernenie bolesti svalov a kĺbov.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Tip pre pridanie ďalších ingrediencií

Pre lepšiu konzistenciu a účinnosť masti môžete do zmesi pridať niekoľko kvapiek esenciálneho oleja, ako je napríklad levanduľový alebo tea tree olej. Tým zvýšite jej liečivé vlastnosti a príjemnú vôňu.

Benefity a účinky tymiánovej masti

Tymiánová masť je známa svojimi silnými antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Pomáha pri liečbe kožných problémov, ako sú ekzémy, akné alebo drobné poranenia. Môže tiež poskytnúť úľavu pri bolestiach svalov a kĺbov vďaka svojim analgetickým vlastnostiam.

Tymiánová masť pri nachladnutí

Tymiánová masť môže byť veľmi účinná pri zmiernení prejavov nachladnutia. Tymián obsahuje tymol, ktorý má silné antiseptické a protizápalové vlastnosti. Aplikácia tymiánovej masti na hruď a chrbát môže pomôcť uvoľniť dýchacie cesty a uľahčiť dýchanie. Inhalácia tymiánových pár môže tiež pomôcť zmierniť kašeľ a uvoľniť hlieny. Mnoho ľudí používa tymiánovú masť ako prírodný prostriedok pri nachladnutí, pretože jej zložky podporujú imunitný systém a poskytujú úľavu od nepríjemných symptómov nachladnutia.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Trvanlivosť a skladovanie tymiánovej masti

Domáca tymiánová masť má trvanlivosť približne 6 mesiacov, ak je správne skladovaná. Uchovávajte ju na chladnom a tmavom mieste. Pred prvým použitím vykonajte test na malej časti pokožky, aby ste zistili, či nemáte alergickú reakciu.

Výroba domácej tymiánovej masti je jednoduchá a prináša mnoho výhod. Nielenže môžete byť istí kvalitou použitých surovín, ale tiež si môžete prispôsobiť recept podľa svojich potrieb. Vyskúšajte tento recept a užite si prírodnú starostlivosť o svoju pokožku.

Sdílet:

Kategória
Top