facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Perlátor je malý, ale dôležitý pomocník na úsporu vody

Perlátory sú drobné zariadenia, ktoré často prehliadame, hoci majú významný vplyv na našu spotrebu vody a tým aj výšku účtov za vodu. Spotreba vody ovplyvňuje nielen našu peňaženku, ale je tiež dôležitým prvkom udržateľnosti zdrojov na našej planéte. V tomto článku sa pozrieme na to, čo sú perlátory, ako fungujú alebo aké majú výhody. Dočítate sa tiež ako perlator vybrať a nainštalovať.

Čo je to perlátor?

Perlátor je malé, avšak veľmi dôležité zariadenie, ktoré sa pripevňuje na koniec vodovodnej batérie. Jeho hlavnou úlohou je upraviť prúdenie vody tým, že mieša vodu so vzduchom. Toto miešanie zabezpečuje, že voda vytéká vo forme jemného, ale dostatočne silného prúdu, ktorý je príjemný na dotyk, dostatočný pre bežné domáce použitie a súčasne výrazne znižuje spotrebu vody.

Okrem zlepšenia komfortu pri používaní batérie má perlátor tiež významnú ekologickú a ekonomickú úlohu, pretože ide o spôsob, ako znížiť spotrebu vody až o vyššie desiatky percent, čo vedie k menším nákladom na vodu aj energiu. Perlátory sa tiež môžu líšiť vo svojom dizajne a funkcionalite, napríklad niektoré môžu mať funkciu nastaviteľného prietoku vody, čo umožňuje užívateľom prispôsobiť si množstvo vody podľa aktuálnej potreby.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako funguje perlátor?

Perlátor funguje na princípe miešania vody so vzduchom. Voda prechádza cez malé otvory v perlátore, kde sa mieša so vzduchom. To spôsobuje, že voda vytéká vo forme jemného prúdu, ktorý je nielen príjemný na dotyk, ale tiež výrazne znižuje spotrebu vody.

Ekologické výhody

Perlátory tak prispievajú k ochrane životného prostredia. Znížením spotreby vody pomáhame šetriť cenné vodné zdroje a súčasne tiež znižujeme množstvo odpadovej vody, ktorú produkuje naša domácnosť. To má pozitívny dopad na ekosystémy a znižuje ekologickú záťaž.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Typy perlátorov

Perlátory sa rozlišujú na niekoľko typov, ktoré sa líšia svojím dizajnom, materiálom a spôsobom fungovania. Medzi najbežnejšie dva typy patria statické a dynamické perlátory. Statické perlátory majú pevnú štruktúru a ich prietok vody je konštantný bez ohľadu na tlak vody v potrubí. Sú jednoduché na inštaláciu a údržbu, a často sú vyrobené z plastu alebo kovu. Na druhej strane dynamické perlátory sú sofistikovanejšie zariadenia, ktoré môžu meniť prietok vody v závislosti na tlaku. To znamená, že pri vyššom tlaku vody dochádza k väčšiemu primiešavaniu vzduchu, čo ešte viac znižuje spotrebu vody.

Ďalším kritériom pre delenie perlátorov je spôsob, akým vodu mieša so vzduchom. Klasické perlátory majú jednoduchý systém miešania, zatiaľ čo prietokové perlátory využívajú zložitejšiu technológiu, ktorá umožňuje presnejšiu kontrolu nad množstvom vzduchu v prúde vody. Existujú tiež antibakteriálne perlátory, ktoré sú špeciálne navrhnuté tak, aby obmedzovali rast baktérií na miestach s vysokou vlhkosťou, čo je ideálne pre použitie v nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Dôležitý je tiež materiál

Materiál, z ktorého sú perlátory vyrobené, tiež hrá dôležitú úlohu. Plastové perlátory sú lacnejšie a ľahko sa inštalujú, avšak majú kratšiu životnosť a môžu byť menej odolné voči chemikáliám vo vode. Kovové perlátory, najmä tie vyrobené z mosadze alebo nerezovej ocele, sú odolnejšie a majú dlhšiu životnosť, ale sú tiež drahšie. Výber správneho typu perlátoru závisí na individuálnych potrebách a preferenciách užívateľa, rovnako ako na špecifických požiadavkách inštalácie.

Veľmi dôležité je delenie podľa typu závitu, ktorým sa pripevňujú na vodovodnú batériu. Medzi hlavné typy závitov patria vonkajší závit a vnútorný závit. Perlátory s vonkajším závitom sa šróbuje na vnútornú stranu výtokového hrdla batérie a sú najbežnejšie v domácnostiach. Naopak perlátory s vnútorným závitom sa šróbuje z vonkajšku výtokového hrdla batérie. Existujú tiež adaptabilné perlátory, ktoré majú adaptéry a je možné ich použiť tak s vonkajším, ako aj s vnútorným závitom.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako vybrať správny perlátor?

Pri výbere perlátoru je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Patrí sem veľkosť perlátoru, materiál, z ktorého je vyrobený, a značka. Odporúča sa vyberať kvalitné perlátory od overených výrobcov, ktorí ponúkajú záruku na svoje produkty. V našom e-shope nájdete úsporné perlátory vyrobené v Českej republike a to v najrôznejších prevedeniach. Vybrané perlátory umožňujú výmenu O-kruhu vnútri šetriča a vy si tak môžete sami nastaviť optimálny prietok vody a výšku úspory.

Perlátory zvyčajne poskytujú úsporu vody v desiatkach percent a vďaka dlhej životnosti sa táto drobná investícia vráti mnohonásobne.

Ako nainštalovať perlátor?

Inštalácia perlátoru je jednoduchý proces, ktorý zvládne každý. Budete potrebovať len niekoľko základných nástrojov, ako je kľúč a tesnenie. Niektoré perlátory potom inštalujete len naschrobovaním bez nutnosti použitia ďalších nástrojov. Najprv odšróbuje existujúci perlátor alebo krytku z batérie. Potom nasadíte nový perlátor a pevne ho utiahnete.

Perlátory sú skvelým nástrojom pre úsporu vody a zníženie nákladov každej domácnosti. Ich inštalácia je jednoduchá a údržba nenáročná. Ak ešte nepoužívate perlátor, je čas to zvážiť. Šetríte tým nielen vodu, ale aj peniaze a životné prostredie.

Sdílet:

Kategória
Top