facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Hypotyreóza, alebo keď štítna žľaza nepracuje dostatočne

Viete, čo majú spoločné únava, priberanie na váhe a zlá nálada? Môžu to byť signály, že vaša štítna žľaza pracuje na polovičný úväzok. Hypotyreóza, teda znížená funkcia štítnej žľazy, je ochorenie, ktoré postihuje mnoho ľudí, a predsa o ňom často nemáme tušenia. Čo to vlastne hypotyreóza je, ako sa prejavuje a ako s ňou žiť plnohodnotný život?

Čo je hypotyreóza?

Štítna žľaza, relatívne malý orgán v tvare motýľa umiestnený na prednej strane krku, je veľmi dôležitým regulátorom nášho metabolizmu. Produkuje hormóny tyroxín (T4) a trijódtyronín (T3), ktoré ovplyvňujú prakticky každý orgán v našom tele. Keď štítna žľaza neprodukuje dostatok týchto hormónov, naše telo "spomaľuje". A čo sa stane, keď spomaľuje telo ako celok? Presne tak, spomaľujú mnohé dôležité procesy a funkcie. Výsledkom môže byť, že sa cítite unavení, strácate energiu a často aj radosť zo života.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Príznaky, ktoré nemožno ignorovať

Rozpoznanie hypotyreózy môže byť problematické, pretože jej príznaky sú často nespecifické a môžu byť pripisované iným faktorom, ako je stres alebo zlá životospráva. K spoľahlivým ukazovateľom však patrí hneď niekoľko najčastejších symptómov.

Cítite sa vyčerpaní, aj keď ste spali celú noc? Môže to byť dôsledok pomalého metabolizmu, ktorý je dôsledkom nedostatočnej funkcie štítnej žľazy. Priberáte na váhe? Aj keď sa snažíte jesť zdravo a cvičiť, ručička na váhe sa pohybuje opačným smerom. Suchá pokožka a vysoká lámavosť vlasov. A niektoré ďalšie:

  • Chladná intolerancia: Stále máte pocit, že je vám zima, zatiaľ čo ostatní sa vyzliekajú do tričiek? Máte často studené ruky a nohy.
  • Zápcha: Trávenie je pomalé a neefektívne, čo vedie k zažívacím problémom a zápcham.
  • Depresia a podráždenosť, prípadne aj ďalšie výkyvy nálad.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako sa hypotyreóza diagnostikuje?

Ak máte podozrenie, že vaša štítna žľaza nepracuje, ako by mala, návšteva lekára je prvým krokom. Diagnóza hypotyreózy sa stanovuje pomocou krvných testov, ktoré merajú hladiny hormónov štítnej žľazy a hormónu stimulujúceho štítnu žľazu (TSH). Vysoká hladina TSH a nízke hladiny T3 a T4 zvyčajne indikujú hypotyreózu.

Liečba, ktorá vráti šťavu do života

Dobrou správou je, že hypotyreóza je stav, ktorý sa dá dobre zvládať. Liečba spočíva v užívaní syntetického hormónu tyroxínu (levotyroxín), ktorý nahrádza chýbajúce hormóny. Úprava dávkovania môže chvíľu trvať, ale väčšina pacientov sa po nastavení optimálnej dávky cíti podstatne lepšie. Čo je najdôležitejšie, pri dodržiavaní liečby a pravidelných kontrolách sa môžete vrátiť k plnohodnotnému životu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Čo môžete urobiť sami?

Okrem liekov existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste podporili svoje zdravie:

  • Zdravá strava: Zahrňte do jedálnička potraviny bohaté na jód, ako sú morské ryby, vajcia a mliečne výrobky. Jód je kľúčový pre správnu funkciu štítnej žľazy.
  • Pravidelný pohyb: Správne cvičenie pomáha udržiavať metabolizmus aktívny, zlepšuje náladu a zlepšuje celkové zdravie.
  • Dostatok spánku: Kvalitný spánok je zásadný pre regeneráciu tela.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

  • Stres management: Techniky ako joga alebo meditácia môžu pomôcť znížiť stres, ktorý negatívne ovplyvňuje štítnu žľazu.

Hypotyreóza a životný štýl

Môžete si hovoriť, ako môžem viesť plnohodnotný život s hypotyreózou? Kľúčom je lekárska starostlivosť a počúvanie svojho tela a jeho potrieb. Je dôležité si uvedomiť, že každý je jedinečný, a to, čo funguje u jedného, nemusí fungovať u druhého. Pravidelné konzultácie s lekárom a individuálny prístup k liečbe sú nevyhnutné.

Život s hypotyreózou môže byť výzvou, ale s pozitívnym prístupom, zdravým životným štýlom a správnou liečbou sa nemusíte nechať touto chorobou obmedzovať. Vaša štítna žľaza možno lení, ale vy rozhodne nemusíte!

Hypotyreóza nie je koniec sveta. Vďaka modernej medicíne a zdravej prístupu k životu môžete zvládať príznaky a žiť naplno. Ak si všimnete príznaky, neváhajte a vyhľadajte lekára. Vždy je lepšie mať istotu a prípadne začať liečbu čo najskôr. Pamätajte, že vaše zdravie je vo vašich rukách, a každý malý krok smerom k zdravšiemu životnému štýlu sa počíta.

Sdílet:

Kategória
Top