facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako zistiť, kedy zberať cesnak a zachovať tak jeho chuť

Kedy zberať cesnak

Cesnak je v slovenskej kuchyni nenahraditeľnou surovinou. Jeho jedinečná chuť a aróma sú základom mnohých tradičných receptov, ale cesnak je tiež známy svojimi blahodarnými účinkami na zdravie. Aby sme z neho mohli získať maximum, je dôležité vedieť, kedy zberať cesnak. Správne načasovanie zberu hrá zásadnú úlohu v tom, akú kvalitnú úrodu získate a ako dlho vám vydrží. Pozrime sa teda na to, ako spoznať správny okamih pre zber cesnaku a aké kroky podniknúť, aby ste si zabezpečili jeho dlhú trvanlivosť.

Prečo je dôležité vedieť, kedy zberať cesnak

Keď príde reč na zber cesnaku, nie je to len o vytiahnutí rastliny zo zeme. Načasovanie zberu má priamy dopad na veľkosť, chuť a skladovateľnosť cibúľ. Ak cesnak zberiete príliš skoro, cibule nebudú plne vyvinuté a chuť môže byť menej intenzívna. Naopak, ak zber odložíte, môže dôjsť k prezretiu cibúľ, čo spôsobí, že sa začnú rozpadať a strácať na kvalite.

Správne načasovanie je teda kľúčové. Najlepší čas pre zber cesnaku je okamih, keď sa rastlina sústredí všetku energiu do vývoja cibule, čo sa prejaví zmenami v nadzemnej časti rastliny. Ako teda spoznať, že nastal ten správny okamih?

Signály, ktoré vám napovedia, kedy zberať cesnak

Jedným z najspoľahlivejších indikátorov, kedy zberať cesnak, je stav vňate. Počas vegetačného obdobia je vňať zelená a bujne rastie, ale akonáhle sa začne blížiť čas zberu, začne žltnúť a postupne odumierať. Tento proces je prirodzený a signalizuje, že rastlina prestáva investovať energiu do rastu nadzemnej časti a sústreďuje sa na vývoj cibule pod zemou. Keď vňať zožltne približne z dvoch tretín, je to ideálny čas na začatie zberu.

Ďalším dôležitým faktorom je samotné počasie. Ideálne podmienky pre zber cesnaku nastávajú za suchého a slnečného počasia. Vlhkosť môže negatívne ovplyvniť kvalitu cesnaku, najmä ak sa cibule nevysušia dostatočne rýchlo po vytiahnutí z pôdy. Preto je vhodné naplánovať zber na obdobie, keď predpoveď počasia sľubuje niekoľko suchých dní za sebou.

Ako správne zberať cesnak

Keď už viete, kedy zberať cesnak, je dôležité vedieť, ako to vykonať správne. Pri zbere je potrebné postupovať opatrne, aby nedošlo k poškodeniu cibúľ. Najlepšie je cesnak jemne vykopať, napríklad pomocou záhradnej vidlice, a následne ho ručne vytiahnuť. Vyhýbajte sa priamemu ťahu za vňať, ak je pôda príliš pevná, pretože by to mohlo viesť k oddeleniu vňate od cibule.

Po vytiahnutí cesnaku z pôdy je dôležité nechať ho vyschnúť. Najlepším spôsobom je rozložiť cesnak na suché, dobre vetrané miesto, napríklad na slnku alebo v prístrešku s dostatočným prúdením vzduchu. Doba sušenia závisí od podmienok, ale zvyčajne trvá niekoľko týždňov. Počas tejto doby sa z cesnaku odparí prebytočná vlhkosť, čo zabezpečí jeho dlhú trvanlivosť.

Čo sa môže stať, ak nezoberiete cesnak včas

Ak sa rozhodnete čakať s cieľom získať väčšie cibule, môže to byť riskantné. Príliš neskorý zber môže viesť k rozdeleniu cibule na jednotlivé strúčiky ešte v zemi, čo zníži jej kvalitu. Taký cesnak má horšiu skladovateľnosť a je náchylnejší na plesne a hnilobu.

Ďalším problémom, ktorý môže nastať pri neskorom zbere, je praskanie obalu cibule. Akonáhle začne tento obal praskať, cesnak stráca svoju ochrannú vrstvu a je viac vystavený vonkajším vplyvom. To môže viesť k rýchlejšiemu vysychaniu a strate chuti.

Dôležitosť sušenia po zbere

Po zbere nie je práca s cesnakom ešte na konci. Sušenie je ďalšou kľúčovou fázou, ktorá rozhoduje o tom, ako dlho cesnak vydrží. Správne vysušený cesnak môžete skladovať niekoľko mesiacov, zatiaľ čo nedostatočne vysušený cesnak je náchylný na plesnivenie a hnilobu. Doba sušenia by mala trvať minimálne dva týždne, ideálne dlhšie, ak to podmienky umožňujú.

Správne vysušený cesnak spoznáte podľa toho, že jeho obal je suchý a papierovitý, zatiaľ čo strúčiky vnútri sú pevné a šťavnaté. Takto pripravený cesnak môžete uskladniť buď v zväzkoch, zavesený v suchom a tmavom priestore, alebo ho uložiť v otvorených debnách či košoch.

Zber cesnaku je proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť a správne načasovanie. Vedieť, kedy zberať cesnak, je základom úspechu pre každého záhradníka, ktorý si chce zabezpečiť bohatú úrodu a dlhú trvanlivosť tejto obľúbenej plodiny. Sledujte signály, ktoré vám príroda poskytuje, a prispôsobte sa im – vaše úsilie sa vám mnohonásobne vráti v podobe chutného a zdravého cesnaku, ktorý bude vašej kuchyni slúžiť po celý rok.

Sdílet:

Kategória
Top