facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Praktické tipy na konzerváciu cesnaku doma

Nakládaný cesnak je skvelým spôsobom, ako uchovať čerstvosť a výraznú chuť cesnaku po celý rok. Nielenže je to výborná ingrediencia do mnohých pokrmov, ale má aj množstvo zdravotných benefitov. V tomto článku sa dozviete, ako naložiť cesnak rôznymi spôsobmi, vrátane nakládaného cesnaku v oleji a nakládaného cesnaku v octe. Podelíme sa s vami o osvedčené recepty a tipy na konzerváciu cesnaku.

Prečo cesnak nakladať?

Naložený cesnak je nielen stále chutný, ale aj veľmi praktický na ďalšie použitie. Má dlhšiu trvanlivosť ako čerstvý cesnak a je vždy pripravený na použitie. Navyše sa nakládaný cesnak stáva menej chuťovo ostrým, čo ocení množstvo ľudí, ktorí majú citlivý žalúdok. Cesnak obsahuje allicin, ktorý má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Nakládaný cesnak si zachováva väčšinu svojich zdravotných prínosov, takže si môžete vychutnať nielen jeho chuť, ale aj zdravotné benefity.

Existuje niekoľko spôsobov, ako naložiť cesnak. Medzi najobľúbenejšie patrí cesnak nakládaný v oleji či v octe. Ako sa dočítate nižšie, každý z týchto spôsobov má svoje výhody a špecifiká.

Cesnak nakládaný v oleji

Cesnak nakladaný v oleji je jednoduchým a rýchlym spôsobom, ako naložiť cesnak a spoľahlivo ho tak uchovať. Táto metóda nielenže predlžuje trvanlivosť cesnaku, ale aj zabezpečuje, že cesnak zostane mäkký a chutný. Tento spôsob konzervácie je ideálny pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať jemnejšiu chuť cesnaku bez straty jeho typickej vône.

Recept na nakládaný cesnak v oleji:

Čo budete potrebovať:

  • 250 g olúpaného cesnaku
  • približne 250 ml extra panenského olivového oleja
  • 1 čajová lyžička kvalitnej soli
  • Voliteľne: 1 čajová lyžička sušeného tymiánu a rozmarínu

Postup:

  1. Cesnak vložte do sklenice, pridajte soľ a bylinky.
  2. Nalejte olivový olej, aby bol cesnak ponorený.
  3. Uzavrite sklenicu a dajte do chladničky na 1-2 týždne.

Olivový olej funguje ako konzervačný prostriedok a zároveň dodáva cesnaku svoju typickú príjemnú chuť. Vďaka tomu je nakládaný cesnak v oleji ideálny na použitie v šalátoch, marinádach alebo ako dochucovadlo k pečeným mäsám a zelenine.

Cesnak nakládaný v octe

Cesnak nakládaný v octe je ďalšou populárnou metódou konzervácie. Ocot dodáva cesnaku jemnú kyslosť a zároveň zabezpečuje jeho dlhú trvanlivosť. Tento spôsob konzervácie je skvelý pre milovníkov výraznejších chutí a je ideálny ako príloha k rôznym pokrmom, alebo ako prísada do šalátov a omáčok.

Recept na nakládaný cesnak v octe:

Čo budete potrebovať:

  • 250 g olúpaného cesnaku
  • 250 ml bieleho vínneho octu
  • 1 čajová lyžička cukru a soli
  • 1 bobkový list
  • Voliteľne: 1 čajová lyžička horčičných semienok

Postup:

  1. Cesnak vložte do sklenice.
  2. V hrnci zmiešajte ocot, cukor, soľ a korenie, priveďte k varu.
  3. Nalejte nálev na cesnak a sklenicu uzavrite. Nechajte uležat 2 týždne.

Ocot pôsobí ako silný konzervačný prostriedok, ktorý zabraňuje rastu baktérií a pliesní. Nakládaný cesnak v octe je vynikajúci na použitie v ázijských pokrmoch, kde dodáva pikantný a kyslý nádych.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ďalšie metódy konzervácie cesnaku

Okrem nakládaného cesnaku v oleji a nakládaného cesnaku v octe existujú aj ďalšie spôsoby, ako konzervovať cesnak. Tieto metódy môžu zahŕňať kombinácie rôznych prísad a techník, ktoré cesnaku dodávajú jedinečné chute a vlastnosti.

Zavarený cesnak je tradičná metóda konzervácie za vysokých teplôt. Tento postup si vyžaduje viac času a úsilia, ale výsledkom je dlhodobá konzervácia. Zaváranie je ideálne pre tých, ktorí chcú cesnak uchovať na dlhšie obdobie a mať ho vždy po ruke.

Čo budete potrebovať:

  • 500 g olúpaného cesnaku
  • 500 ml vody a octa (5%)
  • 1 čajová lyžička soli a cukru

Postup:

  1. Cesnak vložte do skleníc.
  2. Zmiešajte vodu, ocot, soľ a cukor, priveďte k varu.
  3. Nalejte nálev na cesnak, uzavrite a sterilizujte vo vriacej vode 10 minút.

Zaváranie cesnaku je osvedčený spôsob, ako zabezpečiť jeho dlhú trvanlivosť. Táto metóda je skvelá pre tých, ktorí chcú mať cesnak pripravený na okamžité použitie, či už ako prísadu do varenia, alebo ako samostatnú pochúťku.

Chutný a zdravý cesnak po celý rok

Nakládaný cesnak je skvelý spôsob, ako zachovať chuť a vôňu cesnaku po celý rok. Či už preferujete nakládaný cesnak v oleji, nakládaný cesnak v octe alebo iné metódy, všetky tieto recepty vám umožnia vychutnať si naplno cesnak aj dlho po jeho zbere. Vyskúšajte rôzne spôsoby a nájdite ten, ktorý vám najviac vyhovuje. A nezabudnite, že nakládaný cesnak je nielen chutný, ale aj zdravý, čo z neho robí ideálnu prísadu do vašej kuchyne.

Sdílet:

Kategória
Top