facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako parodontitída ohrozuje zdravie vašich zubov

Paradentóza ako tichý nepriateľ, ktorého nemožno podceniť

Paradentóza, často nazývaná aj ako parodontitída, je chronické ochorenie ďasien, ktoré postihuje nielen povrch zubov, ale zasahuje aj do hlbších tkanív, ako sú väzivové štruktúry a kosť, ktorá drží zuby na svojom mieste. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o relatívne neškodný problém, jeho dôsledky môžu byť pre zdravie ústnej dutiny, ale aj celého organizmu, devastačné.

Čo presne je parodontitída a ako vzniká?

Parodontitída je spôsobená baktériami, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ústach. Tieto baktérie tvoria plak, lepivý povlak, ktorý sa hromadí na zuboch, najmä v miestach, kde sa zuby stretávajú s ďasnami. Ak plak nie je pravidelne odstraňovaný, môže stvrdnúť a vytvoriť zubný kameň, čo ďalej komplikuje odstránenie baktérií bežným čistením.

Spočiatku môže dôjsť k zápalu ďasien, čo je stav známy ako gingivitída. Gingivitída je považovaná za prvé štádium parodontitídy a je charakterizovaná zápalom ďasien, ktoré môžu byť citlivé, začervenané a ľahko krvácať. Ak sa v tejto fáze problém nerieši, zápal sa môže rozšíriť do hlbších tkanív, čo vedie k postupnej deštrukcii väzivových vlákien a kostnej tkane, ktorá podpiera zuby.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Aké sú hlavné príznaky paradentózy?

Paradentóza sa často vyvíja postupne a dlhú dobu môže prebiehať bez výrazných príznakov. To je tiež dôvod, prečo je často prehliadaná alebo podceňovaná. Medzi typické príznaky parodontitídy patria:

  1. Krvácanie ďasien – Tento príznak sa často objavuje pri čistení zubov alebo pri používaní zubnej nite. Krvácanie je jedným z prvých varovných signálov, že s vašimi ďasnami niečo nie je v poriadku.

  2. Zápal a opuch ďasien – Ďasná môžu byť bolestivé na dotyk, začervenané a opuchnuté. Tento zápal je dôsledkom reakcie imunitného systému na prítomnosť baktérií.

  3. Ústup ďasien – Ako parodontitída postupuje, ďasná sa môžu začať sťahovať, čo vedie k odkrytiu väčšej časti zubu. To môže spôsobiť, že sa zuby zdajú byť dlhšie ako obvykle.

  4. Nepríjemný zápach z úst – Chronický zápach z úst, ktorý nezmizne ani po dôkladnom vyčistení zubov, môže byť ďalším znakom parodontitídy.

  5. Citlivosť zubov – Odkrytie koreňov zubov v dôsledku ústupu ďasien môže viesť k citlivosti na teplé, studené alebo sladké podnety.

  6. Pohyb zubov – V pokročilých štádiách parodontitídy môže dôjsť k oslabeniu kostnej tkane, čo vedie k pohyblivosti zubov, a v konečnom dôsledku aj k ich strate.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Dlhodobé dôsledky neliečenej paradentózy

Ak sa parodontitída nelieči, môže mať vážne dôsledky. Okrem straty zubov, ktorá je najčastejším dôsledkom, môže parodontitída ovplyvniť aj celkové zdravie. Baktérie z ústnej dutiny môžu prenikať do krvného obehu a spôsobovať zápaly v iných častiach tela. To môže zvýšiť riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, ako sú srdcové infarkty alebo cievne mozgové príhody. Niektoré štúdie tiež naznačujú spojitosť medzi parodontitídou a komplikáciami u pacientov s diabetom, kde zápalové procesy v ústach môžu zhoršovať kontrolu hladiny cukru v krvi.

Prevencia paradentózy

Prevenciou parodontitídy je predovšetkým pravidelná a dôkladná ústna hygiena. To znamená nielen čistenie zubov minimálne dvakrát denne, ale aj používanie zubnej nite, medzizubných kefiek alebo ústnych vôd. Kľúčové je tiež pravidelné odstraňovanie zubného kameňa, ktoré by malo byť vykonávané zubným lekárom alebo hygienikom.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Návštevy u zubného lekára by mali byť pravidelné, ideálne dvakrát ročne. Lekár dokáže včas rozpoznať prvé známky parodontitídy a odporučiť zodpovedajúcu liečbu. V prípade, že sa parodontitída už rozvinie, môže byť nevyhnutné vykonať hlboké čistenie zubov, tzv. scaling a root planing, čo je proces, pri ktorom sa odstraňuje zubný kameň a plak z povrchu zubov a spod ďasien. V pokročilých prípadoch môže byť nutný chirurgický zákrok, pri ktorom sa obnovia štruktúry podopierajúce zuby.

Čo očakávať od liečby parodontitídy

Liečba parodontitídy závisí od jej štádia. V raných fázach môže stačiť profesionálne čistenie a zlepšenie domácej starostlivosti o zuby. V pokročilejších štádiách sa často pristupuje k už spomínaným hlbokým čistacím procedúram. Ak parodontitída postúpi do fázy, keď sú zuby voľné, môže byť nutné vykonať chirurgické zákroky, ako je napríklad riadená tkanivová regenerácia, ktorá pomáha obnoviť stratenú kostnú a väzivovú tkáň.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

V niektorých prípadoch môže byť predpísaná antibiotická liečba, ktorá pomôže kontrolovať infekciu. Antibiotiká môžu byť podávané buď vo forme tabliet, alebo ako lokálna liečba priamo do postihnutých oblastí ďasien.

Paradentóza je závažné ochorenie, ktoré vyžaduje starostlivú prevenciu a včasnú liečbu. Hoci je správna ústna hygiena základným kameňom prevencie, pravidelné návštevy u zubného lekára sú kľúčové pre odhalenie prvých príznakov a zabránenie rozvoja ochorenia. Zdravie ústnej dutiny má priamy dopad na celkové zdravie, a preto by parodontitída nemala byť podceňovaná. Včasná diagnóza a správna liečba môžu zachovať váš úsmev zdravý a krásny po celý život.

Sdílet:

Kategória
Top