facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Co znamená znížená funkcia štítnej žľazy a ako s tým žiť

Štítna žľaza, malý orgán v tvare motýľa umiestnený na prednej strane krku, hrá kľúčovú úlohu vo fungovaní nášho tela. Produkuje hormóny, ktoré regulujú metabolizmus, rast a vývoj. Čo sa však stane, keď štítna žľaza nefunguje správne a produkuje nedostatok hormónov? Tento stav, známy ako hypotyreóza alebo znížená funkcia štítnej žľazy, môže mať značný dopad na naše zdravie a kvalitu života. Poďme sa pozrieť, aké sú príznaky, príčiny a možnosti liečby tejto choroby, a ako s ňou môžeme efektívne žiť.

Čo je to hypotyreóza?

Hypotyreóza je stav, kedy štítna žľaza neprodukuje dostatok hormónov štítnej žľazy. Tieto hormóny sú nevyhnutné pre reguláciu metabolizmu, čo zahŕňa rýchlosť, akou naše telo spotrebováva energiu, a ovplyvňuje takmer každý orgán v tele. Nedostatok hormónov môže viesť k rôznym zdravotným problémom, od únavy a priberania na váhe po depresie a srdcové problémy.

Príznaky hypotyreózy

Príznaky hypotyreózy môžu byť veľmi rozmanité a často sa vyvíjajú postupne. Medzi najčastejšie príznaky patrí únava a slabosť, kedy sa človek cíti neustále unavený a slabý, aj keď dostatočne odpočíva. Priberanie na váhe je ďalším častým príznakom, kedy aj napriek normálnym stravovacím návykom a cvičeniu môže dôjsť k nárastu hmotnosti.

Človek je tiež citlivejší na chladné počasie a často má studené ruky a nohy, čo je známe ako studená intolerancia. Koža sa môže stať suchou a drsnou, vlasy môžu vypadávať, čo sú príznaky suchéj kože a vlasov.

Hypotyreóza môže spôsobiť depresívne nálady a podráždenosť, čo sa prejavuje ako depresia a zmeny nálady. Ľudia môžu mať tiež problémy s pamäťou a sústredením, čo sú ďalšie charakteristické príznaky hypotyreózy.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Príčiny hypotyreózy

Hypotyreóza môže byť spôsobená rôznymi faktormi, vrátane autoimunitných ochorení, ako je Hashimotova tyreoiditída, ktorá je najčastejšou príčinou hypotyreózy. Pri tomto ochorení imunitný systém napáda štítnu žľazu.

Ďalšou príčinou môže byť chirurgické odstránenie štítnej žľazy, kedy telo nie je schopné produkovať dostatok hormónov. Liečba rádioaktívnym jódom, používaná na liečbu hyperthyreózy (nadmernej funkcie štítnej žľazy), môže tiež viesť k hypotyreóze. K hypotyreóze môže rovnako prispieť nedostatok jódu, ktorý je nevyhnutný pre produkciu hormónov štítnej žľazy.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Diagnostika hypotyreózy zahŕňa krvné testy, ktoré merajú hladiny hormónov štítnej žľazy a hormónu stimulujúceho štítnu žľazu (TSH). Ak sú hladiny hormónov štítnej žľazy nízke a hladina TSH je vysoká, ide o hypotyreózu.

Liečba hypotyreózy zahŕňa denné užívanie syntetického hormónu štítnej žľazy, ktorý nahrádza chýbajúce hormóny. Dávka sa určuje individuálne podľa potrieb pacienta a pravidelne sa kontroluje pomocou krvný testov.

Ako žiť s hypotyreózou?

Život s hypotyreózou môže byť náročný, ale s vhodnou liečbou a životným štýlom je možné viesť plnohodnotný a zdravý život. Existuje niekoľko tipov, ako zvládnuť hypotyreózu. Dodržiavajte liečbu tým, že budete užívať lieky presne podľa pokynov lekára a pravidelne chodiť na kontroly. Stravujte sa vyvážene, zahrňte dostatok ovocia, zeleniny a potravín bohatých na jód. Pravidelné cvičenie môže pomôcť udržať váhu pod kontrolou a zlepšiť náladu. Buďte vnímaví k príznakom a konzultujte zmeny so svojím lekárom. Nájdite si podporu v rodine, medzi priateľmi alebo v skupinách pre pacientov s hypotyreózou.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Znížená funkcia štítnej žľazy je ochorenie, ktoré môže výrazne ovplyvniť kvalitu života, ale vďaka modernej medicíne a správnemu životnému štýlu je možné s ňou úspešne žiť. Pamätajte, že kľúčom k úspešnému zvládaniu hypotyreózy je včasná diagnostika, pravidelná liečba a starostlivosť o svoje telo i dušu. Môže byť hypotyreóza výzvou? Áno, ale s odhodlaním a správnymi krokmi sa stane zvládnuteľnou súčasťou vášho života.

Sdílet:

Kategória
Top