facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako masticha posilňuje váš imunitný systém a zdravie

V súčasnosti, keď čoraz viac ľudí siahne po prírodných prostriedkoch na podporu svojho zdravia, sa masticha stáva čoraz populárnejším doplnkom stravy. Tento jedinečný pryskyřičný produkt pochádza z gréckeho ostrova Chios a jeho účinky sú fascinujúce. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, aké účinky od mastichy môžeme očakávať a prečo by mohla byť vhodným doplnkom aj pre vás.

Čo je masticha?

Masticha je prírodná pryskyřice, ktorá sa získava z kríka Pistacia lentiscus, známeho tiež ako lentisk alebo grécky pistáciovník. Tento krík rastie v rôznych oblastiach nielen Stredozemného mora, ale predovšetkým na ostrove Chios v Egejskom mori, kde má ideálne podmienky na rast a produkciu tejto cennej pryskyřice. Masticha sa zbiera špeciálnym spôsobom, kedy sa do kôry kríka robia malé rezy a pryskyřice postupne vytéká, tvrdne a potom sa zbiera.

História a tradičné použitie mastichy

Tento prírodný produkt, známy pre svoje liečivé, konzervačné a kulinárske vlastnosti, bol v Stredomorí cenený už pred mnohými storočiami, zrejme už od staroveku. Masticha bola používaná nielen ako žuvačka na čistenie zubov a osvieženie dychu, ale aj v medicíne pre svoje antiseptické a protizápalové účinky.

Dnes je masticha stále populárna v mnohých kultúrnych tradíciách, kde sa používa v rôznych formách, od korenia v kuchyni po prísady v kozmetických a farmaceutických produktoch, čo zdôrazňuje jej trvalý význam a univerzálnosť.

Masticha a jej účinky na zdravie

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa stala tak obľúbenou, sú samotné účinky mastichy na zdravie. Tieto účinky sú výsledkom jej bohatého zloženia, ktoré zahŕňa antioxidanty, antibakteriálne a protizápalové látky. Pozrime sa podrobnejšie na niektoré z hlavných výhod, ktoré masticha ponúka.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Podpora trávenia

Jedným z najvýznamnejších účinkov mastichy je jej schopnosť podporovať zdravie tráviaceho traktu. Masticha pomáha udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry a môže byť účinná pri liečbe žalúdočných a črevných ťažkostí. Štúdie ukázali, že masticha môže znižovať príznaky žalúdočných vredov a gastritídy, čo z nej robí cenný prírodný liek pre ľudí trpiacich týmito problémami.

Antibakteriálne a antifungálne vlastnosti

Masticha je známa svojimi silnými antibakteriálnymi a antifungálnymi vlastnosťami. Tieto účinky mastichy sú dôležité pre boj proti baktériám a plesniam, ktoré môžu spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Masticha sa často používa ako prirodzený prostriedok proti infekciám v ústnej dutine, ako je zubný kaz alebo parodontóza.

Protizápalové účinky

Protizápalové účinky sú ďalším dôležitým faktorom, ktorý prispieva k jej zdravotnému prínosu. Masticha môže pomôcť znižovať zápaly v tele, čo je kľúčové pre prevenciu a liečbu mnohých chronických ochorení. Táto vlastnosť je obzvlášť užitočná pre ľudí trpiacich artritídou alebo inými zápalovými ochoreniami.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Podpora imunitného systému

Vďaka svojim antioxidantom a ďalším účinným látkam môže masticha posilniť imunitný systém. Pravidelné užívanie mastichy môže pomôcť telu lepšie sa brániť proti infekciám a chorobám, čo je jeden z ďalších dôležitých účinkov. Zdravý imunitný systém je kľúčový pre celkové zdravie a pohodu.

Ochrana srdca

Ďalším prínosom, ktorý masticha ponúka, je jej pozitívny vplyv na zdravie srdca. Niektoré štúdie naznačujú, že masticha môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a zlepšovať krvný obeh. Tieto účinky mastichy sú dôležité pre prevenciu kardiovaskulárnych ochorení a podporu celkového kardiovaskulárneho zdravia.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Antioxidantné vlastnosti

Masticha je bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele. Voľné radikály môžu spôsobovať poškodenie buniek a prispievať k rozvoju chronických ochorení, ako je rakovina. Antioxidantné účinky sú teda kľúčové pre ochranu buniek a podporu celkového zdravia.

Zlepšenie dýchacieho systému

Masticha môže mať pozitívny vplyv aj na dýchací systém. Jej antibakteriálne vlastnosti môžu pomôcť bojovať proti infekciám dýchacích ciest a zlepšovať dýchacie funkcie. Masticha sa tradične používa na liečbu kašľa a nachladnutia, čo je ďalší z dôležitých účinkov mastichy.

Ako mastichu používať

Masticha je k dispozícii v rôznych formách, vrátane žuvačiek, prášku, kapsúl a oleja. Každá forma má svoje výhody a môže byť použitá podľa konkrétnych potrieb a preferencií.

Žuvačky Mastichové žuvačky sú obľúbeným spôsobom, ako mastichu užívať. Sú ľahko dostupné a môžu byť skvelým prostriedkom na podporu ústnej hygieny a zdravia ďasien. Žuvanie mastichových žuvačiek môže pomôcť znižovať plak a zlepšovať dych.

Prášok a kapsule Mastichový prášok a kapsule sú vhodné pre ľudí, ktorí hľadajú koncentrovanejšiu formu mastichy. Tieto formy sú ideálne na podporu trávenia a celkového zdravia. Mastichový prášok sa dá ľahko pridávať do jedál alebo nápojov, zatiaľ čo kapsule sú pohodlným spôsobom, ako mastichu užívať na cestách.

Olej Mastichový olej je ďalšou formou, ktorú je možné využiť na rôzne zdravotné účely. Môže byť aplikovaný lokálne na pokožku na liečbu zápalov alebo infekcií, alebo byť používaný ako prísada do aromaterapie na podporu dýchacích ciest.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Masticha ako doplnok zdravého životného štýlu

Masticha je skutočne jedinečný prírodný produkt s mnohými zdravotnými benefitmi. Jej účinky zahŕňajú podporu trávenia, antibakteriálne a antifungálne vlastnosti, protizápalové účinky, posilnenie imunitného systému, ochranu srdca, antioxidantné vlastnosti a zlepšenie dýchacieho systému. Vďaka týmto účinkom môže masticha prispieť k celkovému zdraviu a pohode.

Ak teda hľadáte prírodný spôsob, ako podporiť svoje zdravie, masticha môže byť skvelou voľbou. Je dôležité si však uvedomiť, že aj keď má masticha mnoho pozitívnych účinkov, mala by byť používaná ako doplnok k zdravému životnému štýlu a vyváženej strave. Pred začatím užívania mastichy sa tiež odporúča konzultácia s lekárom, najmä ak máte existujúce zdravotné ťažkosti alebo užívate lieky.

Sdílet:

Kategória
Top