facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Zdravotné riziká spojené s nadmerným pitím yerba maté

Aké negatívne účinky môže mať yerba maté?

Yerba maté je tradičný juhoamerický nápoj, ktorý je cenený pre svoje povzbudzujúce účinky a bohatý obsah antioxidantov. Zatiaľ čo mnoho ľudí ho vyhľadáva kvôli podpore energie a zlepšeniu koncentrácie, je dôležité si uvedomiť, že yerba maté môže mať aj určité negatívne účinky, obzvlášť ak je konzumovaný v nadmernom množstve. V tomto článku sa podrobnejšie zameriame na možné vedľajšie účinky, ktoré yerba maté má a akým spôsobom môže ovplyvniť naše zdravie.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Kofeín a jeho dopad na organizmus

Yerba maté je často vyhľadávaná kvôli vysokému obsahu kofeínu, ktorý je známy svojou schopnosťou povzbudiť organizmus a zvýšiť duševný výkon. V jednej porcii yerba maté nájdeme približne rovnaké množstvo kofeínu ako v šálke kávy, čo môže byť výhodné pre tých, ktorí potrebujú rýchly nástup energie. Avšak práve vysoký obsah kofeínu môže spôsobiť negatívne účinky yerba maté, najmä u ľudí citlivých na tento stimulant.

U ľudí, ktorí nie sú na kofeín zvyknutí alebo ho konzumujú vo väčších dávkach, môže pitie yerba maté vyvolať nepríjemné stavy ako nervozitu, úzkosť, podráždenosť či tras. Taktiež sa môže objaviť zrýchlený srdcový tep alebo problémy so spánkom. Nespavosť je jedným z najčastejších negatívnych účinkov yerba maté, zvlášť ak je nápoj konzumovaný v neskorších hodinách. Tento jav sa prejavuje hlavne u ľudí, ktorí majú nižšiu toleranciu na kofeín, alebo u tých, ktorí yerba maté pijú vo veľkom množstve.

Okrem vyššie uvedených problémov môže kofeín v yerba maté tiež prispievať k dehydratácii. Kofeín má diuretický účinok, čo znamená, že podporuje vylučovanie moču, a ak nie je zároveň dopĺňaná dostatočná hydratácia, môže dôjsť k dehydratácii, ktorá môže spôsobiť ďalšie zdravotné komplikácie, ako sú bolesti hlavy, únava alebo závraty.

Možné riziko rakoviny pažeráka

Jedným z vážnejších negatívnych účinkov yerba maté, ktorý je stále predmetom výskumu, je možné zvýšenie rizika rakoviny pažeráka. Štúdie vykonané v Južnej Amerike ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú yerba maté vo veľmi horúcej forme, môžu byť vystavení vyššiemu riziku vzniku rakoviny pažeráka. Horúce tekutiny, ktoré prechádzajú sliznicou pažeráka, môžu spôsobiť jej podráždenie a v dlhodobom horizonte prispievať k rozvoju rakovinových buniek.

Hoci zatiaľ neexistuje definitívny dôkaz o tom, že samotná yerba maté spôsobuje rakovinu, je vhodné dbať na to, aby sa yerba maté nepila príliš horúca. Konzumácia vlažného alebo teplého nápoja môže pomôcť znížiť toto potenciálne riziko. Vplyv teploty na zdravie je známym faktorom aj u iných nápojov, ako je napríklad káva alebo čaj, a je dôležité si uvedomiť, že horúce nápoje môžu mať na naše telo nepriaznivý vplyv.

Toxíny v yerba maté

Ďalším dôležitým aspektom, ktorý je potrebné zvážiť, sú toxíny obsiahnuté v yerba maté. Štúdie ukázali, že počas procesu sušenia listov cesmíny paraguajskej, z ktorých sa yerba maté pripravuje, môže dochádzať ku kontaminácii polycyklickými aromatickými uhľovodíkmi (PAH). Tieto látky sú považované za karcinogénne a sú tiež prítomné napríklad v cigaretovom dyme alebo znečistenom ovzduší. Aj keď ide o pomerne malé množstvo, dlhodobá konzumácia yerba maté s týmito látkami by mohla predstavovať potenciálne riziko pre ľudské zdravie.

Okrem PAH môže yerba maté obsahovať aj stopy ťažkých kovov, ako sú hliník alebo kadmium. Tieto látky môžu mať pri nadmernej konzumácii toxické účinky na ľudský organizmus. Kadmium je napríklad spájané s poškodením obličiek a dlhodobé vystavenie vysokým dávkam ťažkých kovov môže viesť k chronickým zdravotným problémom.

Interakcie s liekmi

Pitie yerba maté môže tiež ovplyvniť účinnosť niektorých liekov. Kofeín v yerba maté môže interagovať s liekmi na srdce, antidepresívami alebo liekmi na vysoký krvný tlak. Táto interakcia môže spôsobiť neželané účinky, ako sú nepravidelné srdcové rytmy alebo zvýšenie krvného tlaku. Ak užívate lieky, je dôležité konzultovať konzumáciu yerba maté so svojím lekárom, aby nedošlo k potenciálnym zdravotným komplikáciám.

Yerba maté je fascinujúci nápoj s mnohými zdravotnými benefitmi, ale je potrebné si uvedomiť aj jeho možné riziká. Negatívne účinky yerba maté, ako sú vedľajšie účinky kofeínu, riziko rakoviny pažeráka pri konzumácii horúceho nápoja alebo prítomnosť toxínov, nemožno ignorovať. Rovnako ako pri každom nápoji či jedle platí, že striedmosť je kľúčom k minimalizácii týchto rizík.

Ak chcete yerba maté vyskúšať alebo ho pravidelne pijete, zamerajte sa na kvalitu zakúpeného produktu a dbajte na to, aby sa yerba maté konzumovala s rozvahou. Pravidelná hydratácia, obmedzenie konzumácie horúcich nápojov a dodržovanie miery v užívaní tohto povzbudzujúceho nápoja vám pomôže ťažiť z jeho výhod, bez toho aby ste čelili jeho negatívnym účinkom.

Sdílet:

Kategória
Top