facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Zázračný proteín kolagén pomáha telu mnohými spôsobmi

Čo je kolagén?

Kollagén je kľúčovou stavebnou jednotkou nášho tela a jeho úloha ďaleko presahuje estetickú stránku. V našom článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o kolagéne, o jeho výhodách pre zdravie a krásu, o tom, ako môžete doplniť zásoby kolagénu v tele a o mýtoch, ktoré o kolagéne existujú.

Kollagén je základná bielkovina, ktorá sa nachádza v telách všetkých živočíchov, človeka nevynímajúc. Tvorí až tretinu všetkých bielkovín v ľudskom tele a je kľúčovou zložkou mnohých biologických štruktúr a procesov. Jeho hlavnou funkciou je zabezpečovať pevnosť a štruktúru kože, kostí, šliach, chrupaviek a mnohých ďalších telesných tkanív. Je tiež stavebným prvkom našich kĺbov, svalov, vlasov a nechtov. Existuje až 28 typov kolagénu, ale v tele sa najčastejšie vyskytujú typy I až V, pričom každý z nich má inú funkciu.

V ľudskom tele sa nachádza niekoľko typov kolagénu, pričom najčastejšie sa vyskytujú typy I, II, III, IV a V. Každý typ má špecifické funkcie:

Typ I: Najrozšírenejší typ v tele, nachádza sa v šľachách, koži, kostiach a iných tkanivách. Typ II: Hlavná zložka chrupavky. Typ III: Podporuje štruktúru svalov, orgánov a ciev. Typ IV: Nachádza sa v bazálnych membránach, vrstvách oddeľujúcich rôzne telesné štruktúry. Typ V: Podieľa sa na tvorbe povrchu buniek a vlasových vlákien.

Výhody kolagénu pre zdravie

Kollagén pomáha udržiavať našu pokožku pružnú a mladistvú, podporuje zdravie kĺbov a kostí a je tiež nevyhnutný na udržanie pevnosti našich vlasov a nechtov. Jeho účinky však siahajú oveľa ďalej, pomáha napríklad liečiť črevné poruchy a zvyšuje celkovú vitalitu človeka.

S pribúdajúcim vekom sa prirodzená tvorba kolagénu spomaľuje, čo vedie k oslabeniu pevnosti a pružnosti pokožky, čo má za následok napríklad tvorbu vrások a iných príznakov starnutia. Tento proces môže urýchliť prostredie, napríklad nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu alebo fajčenie. Zdravý životný štýl a vyvážená strava môžu pomôcť spomaliť rozpad kolagénu a podporiť jeho regeneráciu.

Prírodné zdroje kolagénu

Najväčšie prirodzené zdroje kolagénu v potravinách zvyčajne pochádzajú zo živočíšnych produktov, pretože kolagén je bielkovina, ktorá sa nachádza v živočíšnych tkanivách. Tu je zoznam niektorých najbohatších zdrojov kolagénu:

Kosťový vývar sa vyrába dlhým varením kostí z hovädzieho, kuracieho alebo rybieho mäsa. Tento proces vtiahne do vývaru kolagén a ďalšie živiny, vďaka čomu je bohatým zdrojom ľahko vstrebateľného kolagénu. Kolagén sa vo vývare nachádza vo forme aminokyselín, ktoré sú dôležité pre zdravie kože, kĺbov a iných spojivových tkanív v tele.

Marinované mäso, najmä mäso s vysokým obsahom spojivového tkaniva, ako sú hovädzie rebrá, krkovička alebo kolená, obsahuje veľké množstvo kolagénu. Tento kolagén sa počas tepelnej úpravy rozkladá na aminokyseliny, ktoré telo ľahko vstrebáva a využíva na regeneráciu spojivových tkanív.

Ryba a morské plody, ako napríklad losos, tuniak, krevety a mušle, sú bohatým zdrojom kolagénu, najmä v koži. Kolagén z týchto zdrojov je dôležitý pre udržanie pružnosti a pevnosti pokožky, ako aj pre podporu zdravia kĺbov a kostí.

Želatína je spracovaný produkt kolagénu a vyrába sa varením kostí a kože zvierat. Želatína sa používa v mnohých dezertoch a jedlách ako zahusťovadlo, ktoré dodáva kolagén do stravy a môže prispieť k zdraviu pokožky, kĺbov a iných spojivových tkanív.

Vajíčkové bielka síce neobsahujú kolagén, ale sú bohaté na aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu kolagénu v tele. Tieto aminokyseliny prispievajú k regenerácii a udržiavaniu spojivových tkanív, čo podporuje celkové zdravie a vitalitu.

Kuracie mäso, najmä kuracia koža a časti bohaté na spojivové tkanivo, ako je krk alebo stehná, sú dobrým zdrojom kolagénu. Tento kolagén je dôležitý na podporu zdravia pokožky, kĺbov a iných spojivových tkanív, čo prispieva k celkovej pohode.

Bravčové mäso, podobne ako hovädzie a kuracie mäso, je dobrým zdrojom kolagénu, najmä v koži a spojivových tkanivách. Kolagén z bravčového mäsa podporuje zdravie kože, kĺbov a iných spojivových tkanív, čo je dôležité pre udržanie celkovej vitality organizmu.

Kolagén a vegetariánska a vegánska strava

Aj keď je kolagén prítomný predovšetkým v živočíšnych produktoch, existujú spôsoby, ako zvýšiť jeho produkciu v tele tých, ktorí sa stravujú výlučne rastlinnou stravou. Konzumácia potravín bohatých na vitamín C (napríklad citrusové plody, paprika, kivi), zinok (napríklad semená, orechy) a meď (napríklad strukoviny, celozrnné výrobky) môže pomôcť telu účinnejšie produkovať kolagén.

Doplnky stravy s kolagénom

Keď strava neponúka dostatok kolagénu alebo keď sa prirodzená produkcia tejto dôležitej bielkoviny s vekom znižuje, mnohí ľudia siahajú po doplnkoch stravy. Tieto doplnky ponúkajú koncentrovaný zdroj kolagénu, ktorý môže pomôcť doplniť hladinu v tele a podporiť zdravie pokožky, kĺbov, kostí a ďalších tkanív. Tu sú základné informácie, ktoré by ste mali vedieť pri výbere a užívaní kolagénových doplnkov:

Typy kolagénových doplnkov

  • Hydrolyzovaný kolagén (kolagénový peptid) - tento typ kolagénu bol enzymaticky rozložený na menšie peptidy, vďaka čomu sa ľahšie vstrebáva v tráviacom trakte. Je to najbežnejšia forma kolagénových doplnkov a je známa svojou vysokou biologickou dostupnosťou.
  • Kolagén vo forme tabliet alebo kapsúl - Táto forma sa ľahko používa, ale môže obsahovať menej kolagénu na dávku v porovnaní s práškovými formami.
  • Kollagén v prášku - Môže sa ľahko pridávať do potravín a nápojov, ako sú smoothies, káva alebo ovsené vločky, a zvyčajne obsahuje väčšie množstvo kolagénu na jednu dávku.

Kolagén proti starnutiu pre zdravé kĺby

V kozmetike sa kolagén často prezentuje ako zázračný prostriedok proti starnutiu. Pravidelné používanie kolagénových výrobkov skutočne dokáže viditeľne zlepšiť stav pokožky, zvýšiť jej pružnosť a redukovať vrásky. Najbežnejšími kozmetickými výrobkami sú krémy s kolagénom, masky a séra.

Kolagén je tiež nevyhnutný pre zdravie kĺbov, pretože prispieva k pevnosti a pružnosti kĺbov tým, že pomáha udržiavať celistvosť chrupavky, ktorá znižuje trenie medzi kosťami. Doplnky s kolagénom môžu byť obzvlášť prospešné pre ľudí trpiacich osteoartrózou, pretože pravidelné užívanie kolagénových doplnkov môže pomôcť znížiť bolesť kĺbov a zlepšiť ich funkčnosť. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže kolagén prispieť aj k celkovému zdraviu kĺbov a podporiť ich dlhodobú vitalitu.

Dalšie informácie o používaní kolagénu

Ako rýchlo môžem vidieť výsledky?Zlepšenia možno pozorovať už po niekoľkých týždňoch pravidelného používania.

Je rozdiel v kolagénových produktoch?Existuje mnoho mýtov, napríklad že kolagénové doplnky sú zbytočné alebo že všetky zdroje kolagénu sú rovnaké. Vedecké štúdie však dokazujú, že správne zvolené doplnky výživy môžu výrazne pomôcť.

Nežiaduce účinky a bezpečnosťKolagénové doplnky sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné, ale u niektorých ľudí môžu spôsobiť alergické reakcie alebo tráviace problémy. Pri užívaní doplnkov je vždy dôležité poradiť sa so svojím lekárom.

Máte dostatok kolagénu?Kolagén je mimoriadne dôležitý pre naše zdravie a krásu. Dostatočná hladina kolagénu v tele môže mať pozitívny vplyv na celkovú kvalitu života. Nezabúdajte však, že každé telo je jedinečné a to, čo funguje na jedno, nemusí fungovať na iné. Vybrané kolagénové produkty nájdete aj v našom e-shope.

Sdílet:

Kategória
Top