facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Šípkový olej vám pomôže s upokojením pokožky, hydratáciou aj hojením jaziev

[ edit ]

Šípkový olej je skutočným pokladom v oblasti prírodnej starostlivosti o telo a zdravie. Získavaný z plodov ruže šípkovej, obsahuje tento olej bohaté množstvo vitamínov a antioxidantov, ktoré majú preukázateľné prínosy pre ľudské zdravie a krásu. V tomto článku sa pozrieme na to, čo robí šípkový olej tak výnimočným, ako sa vyrába, a aké má využitie v kozmetike aj v kuchyni.

Zrejme už v stredoveku bol olej obľúbený v Európe vďaka svojim regeneračným schopnostiam, ktoré pomáhali upokojiť a obnoviť poškodenú pokožku. Postupom času sa jeho použitie rozšírilo aj do ďalších oblastí, a šípkový olej začal byť známy nielen pre svoje možnosti starostlivosti o pleť, ale aj pre podporu celkového zdravia tela. Dnes je šípkový olej vysoko cenený vo svete prírodnej kozmetiky a alternatívnej medicíny, kde jeho bohaté zloženie a široké spektrum účinkov priťahujú pozornosť vedcov aj bežných používateľov.

Výroba šípkového oleja

Výroba šípkového oleja začína zberom zrelých šípok, ktoré sa následne čistia a sušia. Najčastejšie sa potom používa metóda studeného lisovania, čo znamená, že semená šípky sú lisované za nízkej teploty bez použitia chemických rozpúšťadiel alebo vysokých teplôt, ktoré by mohli poškodiť živiny obsiahnuté v oleji. Tento proces umožňuje extrahovať čistý olej, ktorý si zachováva všetky prirodzené antioxidanty, vitamíny a esenciálne mastné kyseliny.

Niektoré modernejšie metódy môžu zahŕňať aj tzv. superkritickú extrakciu CO2, ktorá umožňuje ešte jemnejšiu extrakciu aktívnych zložiek. Výsledný olej je potom filtrovaný a skladovaný v tmavých, vzduchotesných nádobách, aby sa zabránilo oxidácii a predĺžila sa jeho trvanlivosť. Celý proces je zameraný na zachovanie maximálnej možnej nutričnej hodnoty oleja.

Výživové zloženie a bioaktívne látky

Šípkový olej je významný svojim bohatým výživovým profilom, ktorý obsahuje dôležité bioaktívne látky esenciálne pre ľudské zdravie. Vyniká najmä vysokým obsahom vitamínu C, ktorý je známy svojimi antioxidantnými vlastnosťami a schopnosťou podporovať produkciu kolagénu. Okrem toho obsahuje vitamíny A a E, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v ochrane pokožky a zlepšení videnia.

Olej je tiež bohatý na esenciálne mastné kyseliny, najmä omega-6 a omega-3, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie zdravia buniek a regeneráciu tkanív. Ďalšími dôležitými zložkami sú flavonoidy a karotenoidy, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a podporujú imunitný systém. Táto jedinečná kombinácia nutričných a bioaktívnych látok robí šípkový olej výnimočne prospešným pre zdravie a vitalitu.

Prínosy šípkového oleja pri vonkajšom použití

V kozmetike je šípkový olej často používaný v produktoch starostlivosti o pleť, kde pôsobí ako účinný hydratačný a regeneračný prostriedok. Je ideálny pre zrelú pleť, pleť s akné a na liečbu jaziev a strií. Tu sú niektoré z jeho zdravotných prínosov pri topickom aplikovaní:

Hydratácia pokožky: Vďaka vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín, šípkový olej hlboko hydratuje suchú a popraskanú pokožku, čím zlepšuje jej pružnosť a mäkkosť.

Zlepšenie vzhľadu jaziev a strií: Olej podporuje regeneráciu pokožky a môže výrazne zlepšiť vzhľad jaziev, vrátane tých po operáciách, akné, a strií spôsobených tehotenstvom alebo rýchlymi zmenami váhy.

Anti-aging efekt: Antioxidanty, ako je vitamín C a vitamín E, chránia pokožku pred škodlivými účinkami voľných radikálov, redukujú vrásky a iné známky starnutia.

Liečba akné a zmenšenie pórov: Protizápalové vlastnosti šípkového oleja pomáhajú regulovať produkciu kožného mazu a môžu prispieť k liečbe akné a zmenšeniu viditeľnosti pórov.

Zmiernenie ekzémov, psoriázy a ďalších kožných ochorení: Vďaka svojim upokojujúcim a protizápalovým účinkom môže šípkový olej zmierňovať symptómy kožných ochorení ako sú ekzémy a psoriáza.

Upokojenie podráždenej pokožky: Šípkový olej je účinný v upokojovaní podráždenia spôsobeného slnkom, hmyzom alebo drobnými kožnými zraneniami vďaka svojim upokojujúcim vlastnostiam.

Hoci šípkový olej nenahrádza slnečné krémy s SPF, jeho antioxidanty môžu pomôcť chrániť pokožku pred niektorými škodlivými účinkami UV žiarenia.

Šípkový olej na vlasy

Šípkový olej je skvelou voľbou aj pre tých, ktorí chcú posilniť a revitalizovať svoje vlasy. Vďaka vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín a antioxidantov, ako je vitamín E, pomáha hydratovať suché a poškodené vlasy, zlepšuje ich pružnosť a dodáva lesk.

Pre aplikáciu šípkového oleja na vlasy rozotrite niekoľko kvapiek v dlaniach a jemne ich vmasírujte do vlasov a pokožky hlavy, pred umytím nechajte pôsobiť podľa informácií uvedených výrobcom. Vlasové tonikum pomôže posilniť a hydratovať vaše vlasy.

Šípkový olej v strave

Aj keď je šípkový olej najznámejší svojim použitím v kozmetike, môže byť aj cenným doplnkom stravy. Vďaka vysokému obsahu esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a antioxidantov je ideálnym doplnkom na zvýšenie nutričnej hodnoty jedál. Pridaním šípkového oleja do šalátov, smoothies alebo ako súčasť dresingov môžete efektívne podporiť zdravie vašej pokožky, imunitného systému a celkovej vitality.

Vďaka jemnej chuti dobre dopĺňa rôzne pokrmy bez toho, aby prebíjal ich originálnu arómu. Vzhľadom na citlivosť na vysoké teploty sa odporúča pridávať šípkový olej do studených pokrmov, aby si zachoval svoje prospešné látky.

Použitie šípkového oleja

Na dosiahnutie najlepších výsledkov naneste niekoľko kvapiek oleja na čistú, mierne vlhkú pokožku, ideálne večer pred spaním. Olej jemne vmasírujte krúživými pohybmi, čo podporí krvný obeh a uľahčí absorpciu. Šípkový olej môžete používať samostatne alebo pridať do svojho obľúbeného krému či séra, čím zvýšite jeho hydratačné a vyživujúce účinky. Vďaka svojim liečivým schopnostiam je šípkový olej tiež účinný na jazvy, pigmentové škvrny a drobné vrásky, čo robí z neho skvelú voľbu pre nočnú starostlivosť o pleť.

Možné vedľajšie účinky a kontraindikácie šípkového oleja

Napriek tomu, že je šípkový olej všeobecne považovaný za bezpečný a dobre tolerovaný, existujú situácie, kedy môže spôsobiť vedľajšie účinky alebo je s ním spojená určitá kontraindikácia. Najčastejšími vedľajšími účinkami sú kožné reakcie, ako sú vyrážky alebo alergické reakcie, najmä u ľudí s citlivou pokožkou alebo u tých, ktorí majú alergiu na šípky. Pred prvým použitím sa odporúča vykonať test citlivosti, aby sa predišlo nežiaducim reakciám.

Šípkový olej je univerzálny a mimoriadne účinný produkt, ktorý by mal byť súčasťou každej domácnosti. Jeho schopnosť liečiť a obnovovať je podložená dlhou tradíciou používania aj modernými výskumami. Vyskúšajte šípkový olej vo vašej kozmetike alebo strave a objavte jeho mnohostranné benefity pre vaše zdravie a krásu. Vybrané [šípkové oleje v BIO kvalite] (https://www.ferwer.cz/zakladni-rostlinne-oleje) nájdete aj na našom e-shope.

Sdílet:

Kategória
Top