facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Objavte kúzlo fazule v jednoduchej paradajkovej omáčke

Keď sa povie „fazuľa v paradajkovej omáčke", mnohým z nás sa vybaví jednoduché jedlo, ktoré nás sprevádza už od detstva. Ale kedy naposledy sme skutočne ocenili tento pokrm, jeho chuť a výživové hodnoty? Nejde len o bežnú ingredienciu, ale o pravý poklad, ktorý je v našej kuchyni možno trochu zabudnutý. Poďme sa pozrieť bližšie na tento pokrm a zistiť, prečo by sme mu mali venovať viac pozornosti.

História a pôvod

Fazuľa má dlhú a bohatú históriu. Pôvodne pochádza z Ameriky, kde ju domorodí obyvatelia pestovali už pred viac než 7000 rokmi. Po objavení Ameriky Krištofom Kolumbom sa fazuľa dostala do Európy, kde rýchlo získala na obľube vďaka svojej výživnosti a jednoduchosti prípravy. Paradajky, ktoré sú ďalším kľúčovým prvkom tohto pokrmu, majú tiež svoj pôvod v Amerike a do Európy sa dostali približne v rovnakom čase ako fazuľa. Kombinácia týchto dvoch ingrediencií je teda relatívne mladá, avšak veľmi silná.

Nutričná hodnota fazule v paradajkovej omáčke

Fazuľa je skvelým zdrojom bielkovín, vlákniny a rôznych vitamínov a minerálov, vrátane železa, horčíka a draslíka. Je tiež bohatá na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a môžu znižovať riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina. Paradajky zase obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, vitamínu K a draslíka, ale aj lykopén, čo je silný antioxidant, ktorý je spájaný so znížením rizika rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.

Kombinácia fazule a paradajkovej omáčky tak tvorí ideálny pokrm nielen pre tých, ktorí dbajú na svoju líniu, ale aj pre tých, ktorí chcú podporiť svoje zdravie. Máte chuť na niečo výživné, chutné a jednoduché na prípravu? Fazuľa v paradajkovej omáčke je správnou voľbou.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Variabilita a univerzálnosť pokrmu

Jedným z dôvodov, prečo je fazuľa v paradajkovej omáčke tak obľúbená, je jej variabilita. Tento pokrm možno pripraviť na mnoho rôznych spôsobov, čo z neho robí skvelú voľbu pre každého. Môžete pridať rôzne druhy fazule – červenú, bielu, čiernu alebo dokonca pinto fazuľu, ktoré majú každá trochu inú chuť a textúru. Ak máte radi pikantné jedlá, môžete pridať čili papričky alebo tabasco omáčku. Naopak, ak preferujete jemnejšie chute, môžete do omáčky pridať mrkvu, zeler alebo sladkú papriku.

Nemusíte sa obmedzovať iba na základný recept. Prečo neskúsiť pridať do omáčky trochu údenej slaniny alebo klobásky? Alebo čo tak pridať trochu byliniek ako je bazalka, oregano alebo tymian? Fazuľa v paradajkovej omáčke sa dá podávať s ryžou, cestovinami, alebo ako prílohu k mäsu. Možností je nespočet a fantázii sa medze nekladú.

Ekonomický a ekologický prínos

Ďalším dôvodom, prečo by fazuľa v paradajkovej omáčke nemala chýbať na našom jedálničku, je jej ekonomičnosť a udržateľnosť. Fazuľa patrí medzi najlacnejšie zdroje bielkovín, čo ju robí ideálnou voľbou pre rodiny, ktoré chcú ušetriť, bez toho aby museli zľaviť na kvalite potravín. Navyše pestovanie fazule a paradajok má relatívne nízky dopad na životné prostredie v porovnaní s produkciou mäsa. Fazuľa má schopnosť fixovať dusík v pôde, čím zlepšuje jej kvalitu a znižuje potrebu umelých hnojív. Paradajky zase nevyžadujú príliš veľa vody, čo z nich robí ekologicky šetrnú plodinu.

V dnešnej dobe, keď je stále dôležitejšie myslieť na udržateľnosť a dopad nášho jedálnička na planétu, sú fazuľa v paradajkovej omáčke nielen chutnou, ale aj zodpovednou voľbou.

Ako pripraviť dokonalú fazuľu v paradajkovej omáčke?

Možno sa pýtate: „Ako pripraviť tú najlepšiu fazuľu v paradajkovej omáčke?" Tajomstvo spočíva v kvalitných surovinách a správnom postupe. Tu je základný recept, ktorý môžete prispôsobiť svojim chuťovým preferenciám.

Suroviny:

  • 200 g sušenej fazule (alebo dve konzervy konzervovanej fazule)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g paradajkového pretlaku
  • 1 lyžička cukru
  • Soľ, korenie, čili podľa chuti
  • Olivový olej
  • Bylinky podľa chuti (bazalka, oregano, tymian)

Postup:

  1. Ak používate sušenú fazuľu, namočte ju cez noc do studenej vody. Na druhý deň vodu zlejte, fazuľu opláchnite a uvarte do mäkka. Ak používate konzervovanú fazuľu, stačí ju iba prepláchnuť.

  2. Na panvici rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nezosklovatie.

  3. Pridajte paradajkový pretlak a cukor, zamiešajte a nechajte zhruba 10 minút prebublávať na miernom ohni. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody alebo zeleninového vývaru.

  4. Pridajte uvarenú fazuľu, osoľte, okoreňte a podľa chuti pridajte čili. Nechajte ešte ďalších 10 minút prehriať, aby sa všetky chute spojili.

  5. Nakoniec pridajte nasekané bylinky podľa chuti. Fazuľa v paradajkovej omáčke môžete podávať s ryžou, cestovinami alebo chlebom.

A teraz prichádza ten najlepší moment – servírovanie! Ak sa vám podarí odolať tomu, že zjete polovicu priamo z panvice, gratulujem, máte pevnú vôľu. Podávajte s láskou a hlavne bez náhlenia. Dobrú chuť!

Fazuľa v paradajkovej omáčke je jedlom, ktoré si zaslúži našu pozornosť. Nielenže je výživná a chutná, ale tiež univerzálna, ekonomická a ekologicky šetrná. Napriek tomu, že ide o pokrm, ktorý je na prvý pohľad jednoduchý, skrýva v sebe mnoho možností a prekvapení. Prečo teda neskúsiť tento zabudnutý poklad našej kuchyne znovu objaviť? Možno budete prekvapení, aká skvelá môže byť táto skromná kombinácia fazule a paradajkovej omáčky.

Sdílet:

Kategória
Top