facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Mäta nie je vždy bezpečná. Dajte si pozor na jej vedľajšie účinky

Nežiaduce účinky mäty

Mäta pieporná je jednou z najobľúbenejších bylín, ktorá sa často používa nielen v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve. Jej svieža chuť a vôňa robia z mäty ideálnu prísadu do čajov, nápojov, dezertov a dokonca aj kozmetických výrobkov. Napriek tomu, že mäta prináša mnoho zdravotných benefitov, ako je podpora trávenia, osvieženie dychu a zmiernenie bolestí hlavy, je dôležité si uvedomiť, že jej užívanie nemusí byť pre každého bez rizika. Niektorí ľudia môžu pri jej užívaní zažiť nežiaduce účinky, ktoré môžu byť nepríjemné alebo dokonca zdraviu škodlivé.

Problémy s tráviacim systémom

Mäta pieporná je často odporúčaná pre svoje blahodarné účinky na tráviaci systém. Dokáže uľaviť od plynatosti, nadúvania a pocitu ťažkosti po jedle. Mäta totiž obsahuje menthol, ktorý má schopnosť uvoľňovať svaly tráviaceho traktu, čím prispieva k lepšiemu tráveniu. Avšak práve táto vlastnosť môže u niektorých ľudí spôsobiť opačný efekt.

U ľudí trpiacich refluxnou chorobou pažeráka (GERD) môže mäta spôsobiť zhoršenie príznakov. Menthol uvoľňuje svaly dolného pažerákového zvierača, čo môže viesť k tomu, že žalúdočná kyselina ľahšie preniká späť do pažeráka. Tento jav sa prejavuje pálením záhy, kyslým refluxom a nepríjemným pocitom na hrudi. Ak ste niekedy zažili tieto príznaky po konzumácii mäty, možno by ste mali zvážiť obmedzenie jej užívania.

Alergické reakcie na mätu: Ako spoznať, že vám mäta nesedí

Alergie na byliny sú relatívne zriedkavé, ale to neznamená, že sú nemožné. Mäta pieporná patrí do čeľade hluchavkovitých, rovnako ako bazalka, levanduľa a rozmarín. Niektorí ľudia môžu byť citliví na niektoré látky obsiahnuté v týchto rastlinách, čo môže vyvolať alergickú reakciu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Alergická reakcia na mätu môže zahŕňať rôzne príznaky, ako je svrbenie, vyrážky, opuchy alebo dokonca dýchacie ťažkosti. Tieto príznaky sa môžu objaviť ihneď po kontakte s mätou alebo jej požití. V závažnejších prípadoch môže dôjsť k anafylaktickému šoku, čo je život ohrozujúci stav vyžadujúci okamžitú lekársku pomoc. Ak máte podozrenie, že by ste mohli byť alergickí na mätu, je najlepšie sa jej vyhnúť a poradiť sa s lekárom.

Interakcie s liekmi

Mäta, napriek tomu, že je prírodná, môže interagovať s niektorými liekmi a ovplyvniť ich účinnosť. Napríklad pacienti užívajúci lieky na cukrovku by mali byť opatrní, pretože mäta môže ovplyvniť hladinu cukru v krvi. Rovnako tak ľudia s vysokým krvným tlakom by mali byť obozretní, pretože mäta môže ovplyvniť účinky niektorých antihypertenzív.

Ďalším problémom môže byť použitie mätového oleja na kožu. Mätový olej je vysoko koncentrovaný a pri nesprávnom použití môže spôsobiť podráždenie, začervenanie alebo dokonca popáleniny. Ľudia s citlivou pokožkou by sa mali vyhnúť priamemu použitiu mätového oleja a radšej ho používať v zriedenej forme alebo sa poradiť s odborníkom na aromaterapiu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Mäta a deti

Užívanie mäty u detí a dojčiat vyžaduje zvláštnu opatrnosť. Mäta, a najmä mätový olej, môže u malých detí spôsobiť vážne dýchacie problémy. Menthol, ktorý je hlavnou účinnou látkou v mäte, môže u detí vyvolať laryngospazmus, čo je náhle stiahnutie hlasiviek, ktoré môže viesť k duseniu. Preto je dôležité, aby rodičia boli obozretní pri používaní mäty u svojich detí a radšej sa poradili s pediatrom.

Hormonálne vplyvy mäty

V posledných rokoch sa objavili štúdie, ktoré naznačujú, že nadmerná konzumácia mäty môže mať vplyv na hormonálnu rovnováhu. Výskumy naznačujú, že mäta môže znižovať hladiny testosterónu, čo by mohlo mať negatívny vplyv na mužskú plodnosť. Tento vplyv je zatiaľ predmetom ďalších štúdií a nemožno ho jednoznačne potvrdiť, ale stojí za zmienku, že aj prirodzené látky, ako je mäta, môžu mať vplyv na hormonálny systém.

Mäta pieporná je bylinka, ktorá ponúka mnoho prínosov pre zdravie, ale rovnako ako u všetkých bylín, aj tu je dôležité užívať ju s rozvahou. Nežiaduce účinky mäty, napriek tomu, že sú relatívne zriedkavé, môžu byť pre niektorých ľudí vážnym problémom. Ak máte citlivý tráviaci systém, užívate lieky alebo máte alergie, je dôležité sledovať, ako vaše telo na mätu reaguje, a v prípade pochybností sa poradiť s lekárom. V každom prípade platí, že aj prirodzené a overené prostriedky je potrebné užívať s mierou a rešpektom k vlastnému telu.

Sdílet:

Kategória
Top