facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Kyselina listová a jej prínos pre ľudské zdravie

Kyselina listová alebo vitamín B 9 je látka patriaca do komplexu vitamínov B a je rozpustná vo vode. Je absolútne nevyhnutná pre správne fungovanie ľudského organizmu. Nadchádzajúce jarné obdobie je skvelou príležitosťou na doplnenie jej nedostatku vzniknutého v zime. Je ideálnym zdrojom čerstvej energie a sily a výborným pomocníkom v boji proti jarnej únave. Práve na jar začínajú klíčiť a pučať najrôznejšie rastliny, bylinky a prvá zelenina v záhrade, ktoré sú jeho výborným zdrojom, ako napríklad žihľava, sedmokráska, púpava, skorocel, brečtan, pažítka, špargľa, šalát, reďkovka, pažítka a špenát.

Prečo je kyselina listová taká dôležitá?

Zelené listy a stonky obsahujú vďaka fotosyntéze chlorofyl, ktorý je vlastne krvou rastlín a je nevyhnutný aj pre ľudské zdravie. Obsahujú tiež veľké množstvo kyseliny listovej, vitamínov C, E a K, draslíka, horčíka, vápnika, zinku a v niektorých druhoch, napríklad v špenáte, aj železa. Kyselina listová je veľmi dôležitá pre správny vývoj plodu počas tehotenstva a jej nedostatok vedie k závažným vývojovým chybám plodu alebo potratom. Zvyšuje imunitu, ničí vírusy a baktérie, podporuje správnu tvorbu krvi a funkciu srdcového svalu, hojí rany, podieľa sa na tvorbe niektorých aminokyselín a zohráva kľúčovú úlohu pri znižovaní hladiny homocysteínu v krvi. Homocysteín je jedovatá látka, ktorá vzniká pri konzumácii bielkovín, a práve kyselina listová ju rozkladá metyláciou metionínu. Pri vysokej hladine homocysteínu v krvi sa môže vyskytnúť celý rad civilizačných ochorení vrátane rakoviny.

Zdroje kyseliny listovej

Vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej sú všetky druhy šalátov - hlávkový, rímsky, ľadový, oregano, pekinská kapusta, ako aj poľný šalát, rukola, špenát, mangold, čakanka, pór alebo rebarbora. Vysoké množstvo kyseliny listovej sa nachádza v zelenej petržlenovej vňati, zeleri, pažítke alebo pažítke.

Využitie zelených listov v kuchyni

Kyselina listová sa varením ničí, preto sa v kuchyni používa najmä v studenej kuchyni na prípravu šalátov a nátierok, menšie listy sa môžu použiť na ochutenie a ozdobenie mnohých teplých a studených jedál, na vajíčka , omelety, na posypanie zemiakov, listy a výhonky dodávajú jedlám charakteristickú chuť a zvýrazňujú ich. Listová zelenina je úplne skvelou východiskovou surovinou na prípravu čerstvých a smoothies, je priamo nabitá vitamínmi, antioxidantmi a je úplnou bombou pre telo. Pri varení varte listy, napríklad špenát, len veľmi krátko, aby sa nezničila cenná kyselina listová.

Sdílet:

Kategória
Top