facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Kurkuma je superpotravina s mnohými spôsobmi využitia

Čo je kurkuma?

V posledných rokoch sa kurkuma stala jedným z najobľúbenejších korenín na svete, ale jej používanie siaha tisíce rokov do minulosti. Toto žiarivo oranžové korenie, známe pre svoje silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti, je viac ako len prísada do vášho obľúbeného kari.

Curcuma, známa aj ako Curcuma longa alebo indický šafran, je rastlina patriaca do čeľade zázvorovitých, ktorá je cenená najmä pre svoje aromatické koreňové hľuzy. Tieto hľuzy, zvyčajne spracované do práškovej formy, majú charakteristickú sýto oranžovo-žltú farbu, ktorá sa neodmysliteľne spája s tradičnou indickou a juhovýchodnou ázijskou kuchyňou. Kurkuma je vysoko cenená nielen pre svoje kulinárske využitie ako základná zložka kari a iných korenistých jedál, ale aj pre svoje liečivé vlastnosti, ktoré sa v tradičnej medicíne využívajú už po stáročia. Účinnou zložkou, ktorá je zodpovedná za mnohé jej zdravotné účinky, je kurkumín.

Zdravotné účinky kurkumy

Zdravotné účinky kurkumy sa vo veľkej miere pripisujú kurkumínu, jej hlavnej bioaktívnej zložke. Ukázalo sa, že táto látka prispieva k protizápalovým a antioxidačným účinkom, ktoré môžu zohrávať kľúčovú úlohu pri prevencii a liečbe mnohých ochorení. Štúdie ukázali, že kurkuma môže pomôcť zmierniť príznaky artritídy vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam, podporiť zdravie srdca znížením zápalu a hladiny cholesterolu a dokonca znížiť riziko niektorých druhov rakoviny.

Takisto sa predpokladá, že kurkuma môže podporovať zdravie mozgu a pomáhať pri liečbe depresívnych a úzkostných porúch vďaka svojim antioxidačným účinkom, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu a zápalom na bunkovej úrovni.

Kurkuma v tradičnej medicíneKurkuma má dlhú históriu používania v tradičnej medicíne, najmä v ajurvédskych a čínskych liečebných systémoch, kde sa považuje za liečivú rastlinu s mnohými zdravotnými účinkami. V ajurvéde sa kurkuma tradične používa na čistenie krvi, zvýšenie imunity, zlepšenie trávenia a ako protizápalový prostriedok. Vďaka svojim antiseptickým vlastnostiam sa používa aj na liečbu rôznych kožných problémov, ako sú vyrážky a ekzémy.

Curcuma je cenená aj pre svoju úlohu pri podpore funkcie pečene a detoxikácii organizmu. V čínskej medicíne sa používa na podporu krvného obehu a ako liek proti bolesti, najmä pri bolestiach spojených s menštruačným cyklom. Vďaka svojej schopnosti zlepšovať krvný obeh a zmierňovať zápaly zostáva kurkuma cenným nástrojom tradičného liečiteľstva aj v modernej dobe.

Použitie kurkumy v kuchyni

Kurkuma je v kulinárskom svete vysoko cenená pre svoju schopnosť obohatiť pokrmy nielen svojou žiarivo žltou farbou, ale aj typickou zemitou, mierne horkou chuťou. Toto korenie je základnou zložkou mnohých asijských kari zmesí, kde prispieva k ich typickej farbe a chuti. Kurkuma sa tiež hojne používa pri príprave ryže, ktorej dodáva atraktívny zlatistý odtieň, a je obľúbená v marinádach na mäso a ryby, kde vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam pôsobí aj ako mierny konzervant.

Šírka jej využitia siaha aj do sveta nápojov, kde sa kurkuma stala hlavnou zložkou takzvaného "zlatého mlieka", tradičného indického nápoja, v ktorom sa kurkuma kombinuje s teplým mliekom a ďalšími koreninami a vytvára zdraviu prospešný nápoj plný antioxidantov. S rastúcou popularitou superpotravín a zdravého životného štýlu začínajú kuchári začleňovať kurkumu do čoraz viac moderných receptov vrátane smoothies a zeleninových jedál, čím sa ďalej rozširuje jej tradičné využitie.

Nebojte sa experimentovať s kurkumou

Kurkuma je viac než len korenie. Jej široká škála zdravotných benefitov a kuchynských využití robí z kurkumy skutočný poklad prírody. Či už ju pridávate do svojich smoothies, kari alebo ju používate ako prírodný liek, kurkuma môže prispieť k vášmu celkovému zdraviu a pohode. V našom e-shope nájdete aj vybrané kurkumové produkty a zmesi na prípravu lahodných kurkumových nápojov.

Aj keď sa kurkuma považuje za bezpečnú, v niektorých prípadoch môže spôsobiť nežiaduce vedľajšie účinky, ako sú žalúdočné ťažkosti alebo alergické reakcie. Tehotné ženy a osoby užívajúce určité lieky by sa mali pred zaradením kurkumy do svojho režimu poradiť s lekárom.

Sdílet:

Kategória
Top