facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Jarný detox

Jarný detox

Jarné slniečko už vykukuje a aj vy musíte začať s oživovaním svojho tela. Zimné leňošenie sa skončilo a začínajú sa aktivity. Potrebujete sa ponaťahovať a očistiť svoje telo. Ak máte pocit, že ste pre seba túto zimu nič neurobili, vyskúšajte jarný detox, ktorý vás skvele osvieži a nakopne. Poradíme vám, ako na to.

Prečo jarný detox a čo môžete očakávať

Ak pociťujete únavu, zlú náladu, pocity plného žalúdka a v zime sa vám ťažko hýbe, je dobré urobiť si jarný detox. Aby ste si prečistili organizmus a načerpali sily na letné aktivity. V zime kvôli zlému počasiu toľko nešportujete, ale skôr si doprajete mastné, ťažké jedlá a leňošenie. Hladina cholesterolu sa zvyšuje, čo upcháva cievy. Svaly sú tiež slabšie, čo prispieva k bolestiam chrbta a hlavy.

Jarný detox vás zbaví mnohých neduhov. Prečistíte si črevá a pretiahnete telo. Do tela dostanete vitamíny a veľa novej energie, ktorú načerpáte nielen zo slnka, ale aj zo stravy. Novú silu získajú aj vaša pečeň, srdce a obličky. Je to akási očista tela. Po jarnom detoxe sa budete cítiť svieži a plní energie.

Začnite behať

Nič nenaštartuje telo viac ako zdravý pohyb. Ak v zime bežne nešportujete, skúste začať behať. Vypotíte zo seba toxíny a pretiahnete sa. Pred behom sa vždy nezabudnite zahriať, aby ste udržali svaly v teple. To vám tiež pomôže prinútiť sa vôbec začať behať. Rozcvičiť sa môžete doma alebo vonku na lúke.

Beh je najjednoduchší spôsob cvičenia. Nepotrebujete naň žiadne vybavenie, len kvalitnú obuv. Ak vás beh nebaví, môžete vyskúšať jogging alebo bicyklovanie. Rýchla chôdza pomáha aj pri chudnutí. Cez zimu ľahko vypotíte nadbytočné kilá a budete mať silné svaly.

Vyskúšajte bylinky

Jar nám tiež prináša bylinky. Žihľava, púpava a medvedí cesnak sú čerstvé zo zeme. Najmä žihľava je plná vitamínov a obsahuje železo. Pripravte si žihľavový šalát alebo veľkonočnú plnku. V rámci detoxu používajte bylinky na očistu organizmu. Dajte si pripraviť bylinkové čaje zo zmesí, ktoré sa používajú na zbavenie sa nahromadených toxických látok.

Čaj zo žihľavy, sedmokrásky, harmančeka vám prečistí krv a na detoxikáciu pečene užívajte pravidelne pestrec mariánsky. Na obličky vám poslúži aj ďatelina alebo zelené brezové listy.

Zdravé koktaily a výživové doplnky

Smoothies sú súčasťou jarného detoxu. Zdravé smoothies, ktoré vás zasýtia a dodajú vám energiu. Je to vitamínová vzpruha a vďaka smoothie schudnete nejaké to kilo. Do smoothies môžete použiť špenát, žihľavu, šalát, uhorku, mrkvu alebo červenú repu, prípadne ovocie. Dobrou voľbou sú jablká, hrušky, mango, banány, pomaranče alebo semienka, napríklad chia.

Smoothies sa vyrábajú v rôznych variantoch a ingrediencie stačí rozmixovať v mixéri. Môžete si pripraviť aj mliečne smoothie, napríklad s bobuľovým ovocím, malinami alebo jahodami. Môžete si tiež pripraviť zázvorové smoothie alebo smoothie s korením, škoricou alebo čokoládou.

Pite vodu

Pitie je dôležité pre očistu vášho tela. Je potrebné prečistiť obličky a odstrániť toxíny z tela. Piť by ste mali po celý rok, ale na jar si môžete dať bylinkové čaje alebo minerálnu vodu. Pri behu si vždy nezabudnite vziať so sebou vodu, aby ste sa neprehriali a neskolabovali.

Omedzte nezdravé potraviny

Komplexná detoxikácia organizmu zahŕňa aj zmenu stravy. Je potrebné zbaviť sa chemických látok, éterov a všetkého nezdravého, čo bežne prijímame v strave. Osvojte si zdravý životný štýl a očistite svoje telo.

Jedzte viac zeleniny a ovocia, vynechajte nezdravé tuky. Používajte olivový olej, ktorý obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dobré pre srdce. Do svojho jedálnička zaraďte ryby a chudé mäso namiesto mastných a ťažkých jedál. V letných mesiacoch sú lepšie ľahké jedlá, ktoré nezaťažujú žalúdok.

Zdravé stravovanie a fitness raňajky

Začiatok zdravého stravovania na jar je ten správny čas. Zaradite do nej fitness raňajky, ktoré vás naštartujú do nového dňa. Dajte si ovsené vločky s ovocím alebo cereálny chlieb či chrumkavé müsli s mliekom. Najnovším hitom je doma pečená granola. Stačí zmiešať ovsené vločky so sušeným ovocím, orechmi a semienkami, pokvapkať sirupom alebo medom, upiecť v rúre a máte skvelé raňajky. Dá sa aj skladovať a je vždy po ruke.

Dostatok spánku regeneruje telo aj dušu

Jarná únava je so zmenami počasia pomerne častá. Môžete proti nej bojovať dostatkom spánku. Keď sa dobre vyspíte, budete sa cítiť svieži a čerství. Dodržiavajte spánkový režim a vytvorte si návyky, ktoré vám pomôžu v noci ľahko zaspať.

Varené potraviny

Pri detoxikácii organizmu musíte obnoviť mikroflóru v črevách. Pomôcť vám v tom môžu fermentované potraviny. Fermentácia je zábavná, začnite fermentovať potraviny aj doma a získate množstvo vitamínov a zdravotných benefitov. Fermentovať môžete zeleninu, huby, mliečne výrobky, syry, strukoviny alebo nápoje. Nielenže sa budete cítiť zdravšie, ale aj ľahšie schudnete.

Sdílet:

Kategória
Top