facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Dávajte pozor, ak máte príznaky štítnej žľazy

Znížená funkcia štítnej žľazy

Znížená funkcia štítnej žľazy, známa aj ako hypotyreóza, je ochorenie, ktoré ovplyvňuje milióny ľudí po celom svete. Štítna žľaza, umiestnená na prednej strane krku, produkuje hormóny, ktoré regulujú metabolizmus a energetickú rovnováhu. Ak tieto hormóny chýbajú, telo začne spomaľovať a môžu sa objaviť rôzne príznaky. Bohužiaľ, znížená funkcia štítnej žľazy sa často vyvíja pomaly, čo znamená, že jej príznaky môžu byť ľahko prehliadnuté alebo pripisované iným problémom. Včasné odhalenie je kľúčom k správnej liečbe, preto je dôležité venovať pozornosť týmto príznakom, ktoré môžu signalizovať problém.

Neustála únava a vyčerpanie

Únava je jedným z najčastejších a najviac prehliadaných príznakov zníženej funkcie štítnej žľazy. Ľudia so zníženou produkciou hormónov štítnej žľazy často zažívajú extrémnu únavu, ktorá sa nelíši od bežnej dennej únavy, ktorú pozná každý z nás. Avšak rozdiel spočíva v tom, že únava spôsobená hypotyreózou nezmizne ani po dostatočnom spánku či odpočinku. Ľudia s týmto problémom sa môžu cítiť vyčerpaní už ráno, hneď po prebudení, a ich energia počas dňa len naďalej klesá. Tento druh únavy môže vážne narušiť každodenný život, pretože aj bežné činnosti, ako je práca, starostlivosť o domácnosť alebo fyzická aktivita, môžu byť ťažšie než predtým.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Spomalenie metabolizmu a priberanie na váhe

Ďalším veľmi častým príznakom zníženej funkcie štítnej žľazy je neočakávané priberanie na váhe. Tento príznak je obzvlášť frustrujúci, pretože často dochádza k priberaniu, aj keď človek nezmení svoju stravu ani množstvo pohybu. Štítna žľaza totiž priamo ovplyvňuje metabolizmus – proces, ktorým telo premieňa jedlo na energiu. Keď je metabolizmus spomalený kvôli nedostatku hormónov štítnej žľazy, telo začne ukladať viac kalórií vo forme tuku. Toto priberanie je často postupné a môže viesť k pocitom frustrácie a bezmocnosti, pretože diéty a cvičenie prestávajú byť účinné. Ak bojujete s nevysvetliteľným nárastom váhy, môže to byť znak, že vaša štítna žľaza nepracuje správne.

Duševné problémy ako depresia, úzkosť a strata záujmu

Znížená funkcia štítnej žľazy nemá vplyv len na telo, ale aj na myseľ. Hormonálna nerovnováha môže viesť k depresiám, úzkostiam a celkovému pocitu apatie. Ľudia s hypotyreózou často strácajú záujem o aktivity, ktoré ich predtým tešili, a môžu mať problémy s koncentráciou alebo pamäťou. Depresia spojená so zníženou funkciou štítnej žľazy býva často prehliadaná alebo chybne diagnostikovaná, pretože príznaky ako smútok, pocity beznádeje či úzkosti môžu byť zamieňané za samostatnú depresívnu poruchu. Tento aspekt hypotyreózy je veľmi dôležitý, pretože nedostatočná liečba môže viesť k vážnym dlhodobým následkom na duševné zdravie.

Suchá pokožka, lámavé vlasy a nechty

Jedným z menej známych príznakov zníženej funkcie štítnej žľazy sú zmeny na pokožke, vlasoch a nechtoch. Hypotyreóza môže spomaliť proces regenerácie buniek, čo sa prejavuje suchou a hrubou pokožkou. Suchosť pokožky môže byť natoľko výrazná, že sa objavia popraskané päty alebo červené škvrny na koži. Vlasy môžu začať rednúť alebo sa viac lámať, zatiaľ čo nechty sa stávajú slabšími a krehkejšími. Tieto problémy nie sú len estetické; môžu byť bolestivé a znižovať sebavedomie. Ak si všimnete neobvyklé zmeny na svojej koži, vlasoch alebo nechtoch, je to ďalší dôvod, prečo by ste mali navštíviť lekára.

Pocit chladu a spomalenie telesných funkcií

Pocit chladu, aj keď je teplota v miestnosti normálna, je ďalším častým príznakom zníženej funkcie štítnej žľazy. Ľudia s hypotyreózou často pociťujú chlad, najmä v rukách a nohách, pretože ich telo spomaľuje produkciu energie. Toto spomalenie metabolizmu ovplyvňuje schopnosť tela generovať teplo, čo vedie k pocitu chladu aj v teplom prostredí. Tento pocit chladu môže byť veľmi nepríjemný a môže mať vplyv na celkový komfort a kvalitu života.

Ďalšie možné príznaky

Okrem vyššie uvedených príznakov môže znížená funkcia štítnej žľazy ovplyvniť aj ďalšie oblasti tela. U žien môžu byť nepravidelnosti v menštruačnom cykle alebo ťažkosti s plodnosťou. Niektorí pacienti môžu trpieť zápchou, čo je spôsobené spomaleným trávením. Hypotyreóza môže tiež viesť k opuchom, najmä v oblasti tváre, a k bolestiam kĺbov a svalov.

Ako reagovať na príznaky zníženej funkcie štítnej žľazy

Ak u seba pozorujete niektoré z vyššie uvedených príznakov, je dôležité obrátiť sa na lekára. Diagnóza hypotyreózy je obvykle jednoduchá a zahŕňa krvné testy, ktoré merajú hladiny hormónov štítnej žľazy. Liečba často spočíva v podávaní hormonálnych náhrad vo forme tabliet, ktoré pomôžu telu získať späť rovnováhu. Včasná liečba môže významne zlepšiť kvalitu života a zabrániť ďalším zdravotným komplikáciám.

Znížená funkcia štítnej žľazy príznaky môžu byť zákerné a ľahko prehliadnuteľné, ale ak venujete pozornosť svojmu telu, môžete včas zachytiť varovné signály. Chronická únava, priberanie na váhe, depresia, problémy s pokožkou, lámavé vlasy a nechty, pocit chladu a ďalšie príznaky môžu naznačovať, že vaša štítna žľaza nepracuje tak, ako by mala. Včasná diagnostika a liečba sú kľúčom k tomu, aby sa predišlo závažnejším komplikáciám a aby sa zlepšila kvalita života.

Vedomie toho, ako znížená funkcia štítnej žľazy ovplyvňuje naše telo, je prvým krokom k tomu, aby sme svoje zdravie vzali do vlastných rúk. Ak máte podozrenie na hypotyreózu, neváhajte a vyhľadajte odbornú pomoc – vaše zdravie za to stojí.

Sdílet:

Kategória
Top