facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Bolestivé afty na ďasnách a ako sa ich zbaviť

Dutinové afty sú jedným z najnepríjemnejších ochorení ústnej dutiny, ktoré môže postihnúť každého z nás. Tieto malé, bolestivé ranky sa môžu objaviť kdekoľvek v ústnej dutine vrátane ďasien a spôsobujú nám značné nepríjemnosti. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o príčinách, príznakoch, liečbe a prevencii vzniku áft.

Čo sú to afty na ďasnách?

Gingiválne afty sú malé, bolestivé ranky alebo lézie, ktoré sa objavujú na sliznici ďasien. Majú okrúhly alebo oválny tvar a sú bielej alebo žltej farby s červeným zapáleným okrajom. Ide o zápalové ochorenie a na rozdiel od oparu sa nepovažuje za infekčné. Často sa objavujú ako jednotlivé lézie alebo v zhlukoch a môžu spôsobovať intenzívnu bolesť, najmä pri jedení, pití alebo hovorení. Zvyčajne sa zahoja v priebehu jedného až dvoch týždňov, ale u niektorých ľudí môžu predstavovať opakujúci sa problém.

Príčiny vzniku gingiválnych áft

Príčiny afty ďasien nemusia byť vždy úplne jasné, ale odborníci identifikovali niekoľko možných spúšťačov. Patria medzi ne hormonálne zmeny, stres, poranenie ústnej sliznice, nedostatok vitamínov a minerálov (najmä vitamínu B12, železa a kyseliny listovej) alebo alergické reakcie na niektoré potraviny, ako sú orechy, citrusové plody alebo korenené jedlá.

U niektorých ľudí môžu zohrávať úlohu aj genetické faktory, ktoré zvyšujú náchylnosť na opakované afty. Medzi ďalšie možné príčiny patrí oslabený imunitný systém, ochorenia tráviaceho traktu (napr. Crohnova choroba), hormonálne zmeny a spomína sa aj používanie zubných pást s obsahom laurylsulfátu sodného (SLS).

Príznaky aft - ako rozpoznať afty

Afty na ďasnách sa prejavujú ako malé, bolestivé ranky s bielym alebo žltým stredom a červeným zapáleným okrajom. Môžu byť okrúhle alebo oválne a ich veľkosť sa zvyčajne pohybuje od niekoľkých milimetrov do jedného centimetra. Hlavným príznakom je intenzívna bolesť, ktorá sa zhoršuje pri konzumácii kyslých, korenistých alebo ostrých jedál, ako aj pri hovorení alebo čistení zubov.

Diagnostika aft si zvyčajne nevyžaduje špeciálne testy. Váš zubný lekár alebo lekár však môže určiť, či ide o afty, na základe vizuálneho posúdenia vredov.

Liečba aft

Liečba aftov ďasien sa zameriava predovšetkým na zmiernenie bolesti a urýchlenie hojenia. Medzi bežne odporúčané metódy patrí používanie vybraných výplachov úst s antiseptickými alebo analgetickými zložkami, ako sú chlórhexidín alebo benzokaín, ktoré znižujú zápal a zmierňujú bolesť.

Miestna aplikácia gélov alebo mastí s obsahom kortikosteroidov môže tiež pomôcť znížiť zápal a skrátiť čas hojenia. Na zmiernenie silnej bolesti možno použiť aj voľnopredajné lieky, ako je paracetamol alebo ibuprofén.

Nezabudnite na domácu liečbu a bylinky

Prirodzená a domáca liečba aftov zahŕňa okrem iného aj používanie byliniek, ktoré majú protizápalové, antibakteriálne a hojivé vlastnosti. Medzi najúčinnejšie bylinky na liečbu aftov patria:

  • Rumanček kamilkový: Má silné protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Výplachy čajom z harmančeka môžu pomôcť znížiť zápal a urýchliť hojenie afty.

  • Využívajú sa aj iné účinky, ako sú napr. Šavľa: Je známa svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami a schopnosťou zmierňovať zápaly. Vyplachovanie úst šalviovým čajom alebo tinktúrou môže pomôcť pri liečbe aftov. kurkuma: Obsahuje kurkumín, ktorý má silné protizápalové vlastnosti. Zmes kurkumového prášku a vody alebo kokosového oleja sa môže aplikovať priamo na afty.

  • Aloe vera: Gél z aloe vera je známy svojimi liečivými a protizápalovými vlastnosťami. Nanesenie čerstvého gélu na afty prináša úľavu a skracuje čas hojenia.

Podľa týchto bylín možno použiť aj mnoho ďalších prírodných prostriedkov, napríklad oleje s antibakteriálnymi vlastnosťami , ktoré možno aplikovať priamo na afty alebo použiť vo forme výplachov ústnej dutiny.

Tip na okamžitú úľavu od aftov

Bolesti možno zmierniť cucaním kociek ľadu alebo konzumáciou studených potravín.

Prevencia aft - ako sa vyhnúť aftám

Prevencia afty zahŕňa dodržiavanie dobrej ústnej hygieny, vyhýbanie sa potravinám, ktoré môžu dráždiť sliznicu, a udržiavanie zdravého životného štýlu s dostatočným príjmom vitamínov a minerálov.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc

Aft zvyčajne zmizne sám v priebehu 1 až 2 týždňov. Ak afty pretrvávajú dlhšie ako dva týždne alebo sú obzvlášť bolestivé a početné, je vhodné vyhľadať lekársku pomoc. V niektorých prípadoch môžu byť afty príznakom iného zdravotného problému.

Gingiválne afty môžu byť veľmi nepríjemné, ale správny prístup k prevencii a liečbe môže minimalizovať ich výskyt a skrátiť ich trvanie.

Sdílet:

Kategória
Top