facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Babské rady na svrbenie kože, ktoré môžu priniesť úľavu

Svrbenie kože môže byť veľmi nepríjemné a často znepokojujúce. Či už je spôsobené alergiou, suchosťou pokožky, alebo inými dermatologickými problémami, mnoho z nás hľadá rýchlu a efektívnu úľavu. Okrem moderných medicínskych prístupov existuje množstvo osvedčených domácich, ak chcete babských rád na svrbenie kože, ktoré môžu poskytnúť prekvapivo dobré výsledky. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z nich.

Príčiny svrbenia kože

Svrbenie kože môže mať celý rad príčin, čo z neho robí bežný, avšak pomerne frustrujúci problém. Jednou z najbežnejších príčin je suchá koža, najmä počas zimných mesiacov alebo v prostrediach s nízkou vlhkosťou. Dermatologické stavy, ako sú ekzém, psoriáza alebo kožné infekcie, môžu tiež vyvolávať intenzívne svrbenie.

Alergické reakcie na produkty starostlivosti o kožu, látky vo vašom prostredí, alebo dokonca potraviny, môžu tiež viesť k pruritu. V niektorých prípadoch môže svrbenie kože signalizovať vnútorné ochorenia, ako sú problémy s pečeňou alebo obličkami, alebo dokonca byť vedľajším efektom určitých liekov. Dôležité je rozpoznať, kedy svrbenie predstavuje miernu nepríjemnosť a kedy by sa malo vnímať ako potenciálny znak závažnejšieho zdravotného problému, ktorý vyžaduje odborné lekárske vyšetrenie.

Ovsené vločky: Starodávny liek na podráždenú kožu

Jednou z najznámejších a najdostupnejších metód liečby svrbenia kože sú ovsené kúpele. Ovsené vločky obsahujú zlúčeniny zvané beta-glukány, ktoré pomáhajú zmierňovať zápal a upokojovať podráždenú pokožku. Stačí rozdrviť hrsť vločiek na jemný prášok a pridať ich do vlažnej kúpeľovej vody. Ponorenie do takého kúpeľa na 15 až 20 minút môže poskytnúť rýchlu úľavu.

Chladné obklady môžu tiež priniesť okamžitú úľavu

Chlad má prirodzene upokojujúce účinky na svrbenie. Aplikácia chladných obkladov na postihnuté miesto môže rýchlo znížiť svrbenie. Jednoducho namočte čistý uterák do chladnej vody, vytlačte a aplikujte na svrbivé oblasti. Tento spôsob je ideálny pre okamžitú úľavu, najmä keď ste mimo domova.

Zázračný gél z aloe vera

Aloe vera je známa pre svoje protizápalové a hydratačné vlastnosti. Čerstvý gél z listov [aloe vera] (https://www.ferwer.cz/lexikon/latka/aloe-vera-aloe-barbadensis) môže byť aplikovaný priamo na svrbiacu kožu. Táto metóda nielen že zmierňuje svrbenie, ale aj hydratuje kožu, čo je obzvlášť užitočné, pokiaľ je svrbenie spôsobené jej vysušením.

Jablkový ocot je starý známy pomocník

Jablčný ocot je ľudový liek, ktorý sa často používa na zmiernenie svrbenia kože vďaka svojim antibakteriálnym a antifungálnym vlastnostiam. Jeho kyslé pH môže pomôcť obnoviť prirodzenú kyslosť kože, čo je užitočné pri liečbe stavov spojených s nadmerným množstvom baktérií alebo kvasiniek na koži. Pre aplikáciu sa jablčný ocot zriedi vo vode, aby sa predišlo podráždeniu, ktoré môže spôsobiť jeho priama aplikácia v neriedenej forme. Tento roztok je potom možné použiť ako obklad alebo pridať trochu octu do kúpeľa.

Napriek tomu, že mnoho ľudí hlási úľavu po použití jablčného octu, je dôležité byť s jeho použitím opatrný a pred jeho použitím vykonať test na malom mieste kože, aby sa zabránilo možným alergickým reakciám alebo podráždeniu, av prípade trvajúcich ťažkostí konzultovať dermatológa.

Jedlá sóda na zmiernenie extrémneho svrbenia

Jedlá sóda, známa tiež ako bikarbonát sodný, je ďalším domácim liekom, ktorý sa často využíva na úľavu od svrbenia kože. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam môže pomôcť zmierniť drobné podráždenie a upokojiť svrbivé vyrážky alebo kúsance hmyzom. Na použitie sa obvykle zmieša jeden diel sódy s tromi dielmi vody, čím vznikne pasta, ktorú je možné aplikovať priamo na postihnutú oblasť. Pasta môže priniesť okamžitú, aj keď dočasnú, úľavu.

Jedlá sóda je tiež užitočná pri pridaní do kúpeľa, kde jej pôsobenie vo vode môže poskytnúť širšiu úľavu od svrbenia. Hoci je táto metóda všeobecne bezpečná pre väčšinu ľudí, mala by sa používať opatrne, pretože u citlivejších jedincov alebo pri častom používaní môže kožu naopak vysušovať alebo podráždiť.

Ďalšie prírodné možnosti na svrbenie kože

Ak hľadáte ďalšie domáce lieky na svrbenie kože, môžete vyskúšať nasledujúce prírodné metódy, ktoré sú ľahko dostupné av závislosti od príčiny svrbenia, môžu byť tiež účinné:

Kokosový olej - Kokosový olej je známy svojimi hydratačnými a protizápalovými vlastnosťami. Aplikácia čistého kokosového oleja na postihnuté oblasti môže pomôcť hydratovať suchú kožu a zmierniť svrbenie.

Mäta pieporná - Olej z mäty piepornej má chladivý účinok na kožu a môže pomôcť zmierniť svrbenie spôsobené hmyzími štiepancami alebo vyrážkami. Použite zriedený esenciálny olej z mäty piepornej na koži alebo pridajte niekoľko kvapiek do kúpeľa.

Med - Med má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Aplikácia čistého medu priamo na svrbivé miesto a nechánie pôsobiť po dobu niekoľkých minút môže pomôcť upokojiť kožu a poskytnúť úľavu.

Harmančekový čaj - Harmanček je známy pre svoje upokojujúce a protizápalové účinky. Namáčanie vaty alebo čistej handričky v silnom harmančekovom čaji a použitie ako obklad môže pomôcť zmierniť svrbenie.

Ryžová voda - Voda, v ktorej sa varila ryža, obsahuje látky, ktoré môžu pomôcť upokojiť kožu. Po vychladnutí je možné ryžovú vodu použiť ako obklad alebo ju pridať do kúpeľovej vody na úľavu od svrbenia.

Kedy je čas na návštevu lekára?

Tieto domáce lieky sú obvykle bezpečné pre väčšinu ľudí, ale je vždy dobré vykonať test na malej oblasti kože, aby sa predišlo možnej alergickej reakcii, a pri perzistentných alebo závažných prípadoch svrbenia sa vždy odporúča konzultovať lekársku pomoc. Svrbenie môže byť niekedy príznakom vážnejšieho zdravotného stavu, ktorý vyžaduje odborné liečenie.

Nezabúdajte ani na prevenciu

Aby ste predišli svrbeniu kože, je dôležité udržiavať ju hydratovanú. Používanie bezparfémových moisturizerov, pravidelné pitie vody a správna starostlivosť o kožu sú zásadné. Rovnako môže pomôcť nosenie oblečenia z prírodných materiálov, ako je bavlna, ktorá nedráždi pokožku.

Takzvané babské rady na svrbenie kože môžu byť účinným prvým krokom pri liečbe. Či už zvolíte ktorúkoľvek z vyššie uvedených metód, pamätajte, že pri akútnych alebo pretrvávajúcich problémoch je vždy najlepšie obrátiť sa na odborníka.

Sdílet:

Kategória
Top