facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Amarant ako k zdraviu a udržateľnej strave

Amarant - Zázrak prírody s tisícročnou tradíciou

Amarant je viac než len obyčajná plodina – ide o superpotravinu s dlhou a fascinujúcou históriou, ktorá sa v posledných rokoch znovu dostáva do popredia záujmu vďaka svojim výnimočným nutričným hodnotám a širokému spektru zdravotných benefitov. Hoci môže byť pre mnohých ešte relatívne neznámy, amarant je potravinou, ktorá si zaslúži, aby ju každý aspoň raz ochutnal a zaradil do svojho jedálnička.

Historické korene amarantu

Príbeh amarantu začína v Strednej a Južnej Amerike, kde bol pred viac než 8 000 rokmi jednou z hlavných plodín civilizácií, ako boli Aztékovia a Inkovia. Pre tieto staroveké kultúry nebol amarant len potravinou, ale aj dôležitým kultúrnym a náboženským symbolom. Aztékovia ho napríklad používali pri svojich rituálnych obradoch a verili, že má nadprirodzené vlastnosti, ktoré im dodávajú silu a energiu. Po príchode španielskych dobyvateľov a následnom potlačení domorodých tradícií však pestovanie amarantu upadlo do zabudnutia. Až v posledných niekoľkých desaťročiach bol tento „zabudnutý poklad" znovu objavený a začal sa šíriť po celom svete.

Výživové hodnoty a nutričné bohatstvo amarantu

Amarant je jednou z tých vzácnych potravín, ktoré môžu ponúknuť kompletný balíček výživových hodnôt. Obsahuje vysoký podiel bielkovín, pričom sa môže pochváliť všetkými esenciálnymi aminokyselinami, čo je u rastlinných zdrojov pomerne vzácne. Najmä lyzín, aminokyselina často chýbajúca v obilninách, je v amarantu prítomná vo vysokom množstve, čo z neho robí skvelý zdroj bielkovín pre vegetariánov a vegánov.

Ďalším významným prínosom amarantu je jeho vysoký obsah vlákniny, ktorá je kľúčová pre zdravé trávenie a prevenciu rôznych tráviacich ťažkostí. Vláknina v amarantu pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, čo je dôležité pre prevenciu diabetu 2. typu. Amarant je tiež bohatým zdrojom minerálov, ako je vápnik, horčík, železo a zinok. Vďaka tomu prispieva ku zdraviu kostí, zubov, krvného obehu a imunitného systému.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Okrem toho obsahuje amarant veľké množstvo antioxidantov, látok, ktoré chránia naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty pomáhajú predchádzať chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby, rakovina alebo degeneratívne ochorenia mozgu. Významné je aj to, že amarant neobsahuje lepok, čo ho robí vhodným pre osoby s celiakiou alebo s intoleranciou na lepok.

Zdravotné benefity amarantu

Pravidelná konzumácia amarantu môže mať rad pozitívnych efektov na vaše zdravie. Vďaka vysokému obsahu vlákniny môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu v krvi, čo prispieva k ochrane srdca a ciev. Vláknina tiež podporuje zdravé trávenie a môže byť nápomocná pri prevencii problémov, ako je zápcha alebo syndróm dráždivého čreva.

Železo obsiahnuté v amarantu je kľúčové pre tvorbu hemoglobínu a transport kyslíka v krvi. To je dôležité najmä pre osoby s anémiou alebo pre tých, ktorí sa cítia unavení a vyčerpaní. Amarant je tiež bohatý na horčík, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu nervového systému, svalov a srdca. Horčík navyše pomáha regulovať krvný tlak a môže tak prispieť k prevencii hypertenzie.

Ďalším zaujímavým benefitom je vysoký obsah vápnika v amarantu. Vápnik je nevyhnutný pre zdravie kostí a zubov, a preto môže pravidelná konzumácia amarantu prispieť k prevencii osteoporózy a ďalších kostných ochorení. Vďaka tomu je amarant vhodný nielen pre dospelých, ale aj pre deti, tehotné ženy a staršie osoby, ktoré potrebujú zvýšený príjem tohto minerálu.

Ako využiť amarant v kuchyni

Jednou z výhod amarantu je jeho všestranné využitie v kuchyni. Má jemnú, ľahko orieškovú chuť a mäkkú, ľahko chrumkavú textúru, čo z neho robí skvelú ingredienciu do mnohých rôznych pokrmov. Amarant môžete pripraviť podobne ako ryžu alebo quinou, teda variť vo vode alebo vývare, kým nezmäkne. Potom ho môžete použiť ako základ pre prílohy, šaláty, kaše alebo náplne do zeleniny.

Amarantová múka, vyrobená z mletých semien amarantu, je vynikajúca bezlepková alternatíva k bežnej múke a môže byť použitá pri pečení chleba, koláčov, sušienok alebo palaciniek. Má ľahko orieškovú chuť, ktorá dodá vašim pečeným pokrmom nový rozmer. Vďaka svojej výživovej hodnote je amarantová múka obľúbená nielen medzi ľuďmi s bezlepkovou diétou, ale aj medzi tými, ktorí chcú obohatiť svoj jedálniček o zdravšie alternatívy.

Amarant sa tiež hodí ako prísada do polievok, kde môže nahradiť cestoviny alebo ryžu. Vďaka svojej jemnej textúre a schopnosti absorbovať chute okolitých ingrediencií sa dobre kombinuje s rôznymi druhmi zeleniny, strukovín alebo mäsa. Môžete ho tiež pridať do smoothie alebo jogurtu pre zvýšenie obsahu bielkovín a vlákniny.

Amarant je plodinou, ktorá si právom získava stále väčšiu popularitu medzi tými, ktorí hľadajú zdravšie a výživnejšie alternatívy k bežným potravinám. Vďaka svojim vysokým nutričným hodnotám, všestrannému využitiu v kuchyni a ekologickým výhodám je amarant ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú obohatiť svoj jedálniček o nové chute a zároveň sa starať o svoje zdravie.

Ak ste doteraz amarant neskúsili, je teraz ten pravý čas to napraviť. Či už ho zaradíte do svojho každodenného jedálnička, alebo ho použijete len občas ako zaujímavú obmenu, môžete si byť istí, že vaše telo vám za to poďakuje. Amarant je potravinou, ktorá vám môže pomôcť na ceste k zdravšiemu a vyváženejšiemu životnému štýlu.

Sdílet:

Kategória
Top