facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako vyprať deku v práčke a zachovať jej mäkkosť a tvar?

Ako správne vyprať deku v práčke?

Pranie diek môže byť náročnou úlohou, najmä ak ide o väčšie kusy alebo materiály, ktoré vyžadujú zvláštnu starostlivosť. Či už ide o deku na pohovku, posteľ, alebo zimnú prikrývku, je kľúčové vedieť, ako deku vyprať v práčke správnym spôsobom, aby nedošlo k jej poškodeniu a aby si zachovala svoj vzhľad a vlastnosti. Správna údržba diek nielen zabezpečuje ich čistotu, ale tiež predlžuje ich životnosť.

V tomto článku sa dozviete, ako postupovať krok za krokom, aby ste vždy dosiahli čo najlepší výsledok pri praní deky v práčke.

Prečo je dôležité vedieť, ako správne vyprať deku?

Deky sa často používajú denne, prichádzajú do styku s pokožkou, domácimi miláčikmi a môžu ľahko nasať prach a iné nečistoty. Z času na čas je preto nevyhnutné deky vyprať, aby zostali hygienicky čisté a svieže. Nesprávny spôsob prania však môže spôsobiť stratu mäkkosti, poškodenie štruktúry materiálu alebo dokonca zmenšenie deky. Zvlášť dôležité je správne pranie u drahších a luxusnejších diek, kde je kvalita materiálu zásadná.

Pred praním deky

Prvým krokom pred praním deky je dôkladná kontrola štítku. Na štítku výrobca vždy uvádza dôležité pokyny týkajúce sa správnej starostlivosti o konkrétnu deku. Dozviete sa napríklad, či je deka vhodná na pranie v práčke alebo vyžaduje špeciálnu starostlivosť v čistiarni. Ak je deka vyrobená z citlivých materiálov, ako je vlna alebo kašmír, štítok často odporučí profesionálne čistenie.

Ak máte na deke škvrny, je vhodné ich ošetriť pred samotným praním. Môžete použiť jemný odstraňovač škvŕn, ktorý nezničí vlákna a nezanechá na deke nepríjemné zvyšky chemikálií. Škvrny by mali byť ošetrené čo najskôr, aby bolo dosiahnuté čo najlepšieho výsledku.

Ako správne pripraviť deku na pranie v práčke

Keď viete, že vaša deka môže byť vypraná v práčke, je čas ju na pranie pripraviť. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť optimálny výsledok:

  1. Odstráňte vlasy, prach a nečistoty: Deky môžu ľahko nazbierať nečistoty, ako sú chlpy od domácich miláčikov alebo prach. Pred praním deku jemne vyklepkajte alebo ju očistite pomocou vysávača s nástavcom na čalúnenie. Tým zabránite, aby tieto nečistoty upchali filter práčky.

  2. Zložte deku: Ak je deka veľká a obtiažne sa vojde do práčky, skúste ju zložiť tak, aby sa rovnomerne rozložila a nebránila otáčaniu bubna. Dôležité je, aby sa deka vošla do bubna práčky voľne a nebola príliš stlačená, pretože nedostatočný priestor môže brániť kvalitnému vypraniu.

Výber správneho pracieho prostriedku

Keď príde na výber pracieho prostriedku, je dôležité zvoliť ten správny. Ak sa pýtate, ako vyprať deku, aby si zachovala svoju mäkkosť a štruktúru, mali by ste siahnuť po jemnom pracom prostriedku. Bežné pracie prášky môžu byť príliš agresívne, najmä u citlivejších materiálov, ako je vlna alebo hodváb. Na trhu sú k dispozícii pracie prostriedky špeciálne určené pre jemné tkaniny, ktoré poskytujú lepšiu ochranu vlákien.

Ak chcete, aby vaša deka mala po praní príjemnú vôňu, môžete tiež použiť aviváž. Tu je ale potrebné byť opatrný, pretože u niektorých materiálov môže aviváž spôsobiť zlepenie vlákien, čo deku znehodnotí.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako nastaviť práčku

Nastavenie práčky je ďalším kľúčovým krokom v procese prania. Tu je niekoľko pravidiel, ktorými by ste sa mali riadiť:

  1. Teplota prania: Zvoľte nižšiu teplotu prania, ideálne 30–40 °C. Vyššie teploty môžu spôsobiť stratu tvaru deky alebo poškodenie vlákien. U citlivejších materiálov, ako je vlna alebo perie, vždy voľte nižšiu teplotu a jemný prací cyklus.

  2. Program prania: Ak má vaša práčka špeciálny program na pranie diek alebo prikrývok, rozhodne ho využite. Tieto programy sú navrhnuté tak, aby zvládli väčší objem textilu a zároveň boli šetrné k materiálu. Ak taký program nemáte, zvoľte jemný prací cyklus alebo program pre jemné tkaniny.

  3. Odstreďovanie: Pri praní deky je dôležité nastaviť nižšie otáčky odstreďovania. Vysoké otáčky môžu spôsobiť deformáciu deky a poškodenie vlákien. Odporúča sa voliť otáčky medzi 600–800 za minútu.

Správne sušenie deky

Po vypraní je čas zamerať sa na sušenie deky. Ak deka nie je určená pre sušenie v sušičke (čo je u väčšiny diek bežné), mali by ste ju sušiť prirodzene. Najlepší spôsob je nechať deku schnúť na vzduchu. Ideálne by mala byť rozložená na rovnú plochu, aby sa zabránilo deformácii. Pri sušení deky na šnúre ju zaveste tak, aby sa rovnomerne rozprestrela a nestratila svoj tvar.

Sušenie na vzduchu je síce pomalšie, ale pre deku šetrnejšie. Ak sa ponáhľate, môžete sušenie urýchliť pomocou ventilátora, ktorý nasmerujete na deku, ale vždy sa vyhnite priamemu slnečnému žiareniu, ktoré môže spôsobiť vyblednutie farieb.

Ako často by ste mali deku prať?

Frekvencia prania deky závisí na tom, ako často ju používate a v akom prostredí sa nachádzate. Ak je deka denne používaná, napríklad ako prikrývka na posteli alebo pohovke, odporúča sa ju prať aspoň raz za tri mesiace. Deky, ktoré používate sezónne, ako napríklad zimné prikrývky, stačí prať raz až dvakrát ročne.

Pravidelným praním si zabezpečíte, že vaše deky zostanú čisté a hygienické, čo je zvlášť dôležité pre alergikov alebo domácnosti s domácimi miláčikmi.

Správne pranie deky v práčke nie je zložité, ale vyžaduje dodržiavanie určitých pravidiel. Vedieť, ako vyprať deku, zabezpečí, že vaša deka zostane mäkká, čistá a dlho vám vydrží. Dodržiavajte pokyny na štítku, používajte jemný prací prostriedok a nezabudnite na správne nastavenie práčky a šetrné sušenie. Správna starostlivosť o deku je investíciou, ktorá sa vám vyplatí – vaša deka zostane nielen čistá, ale aj príjemná na dotyk po mnoho rokov.

Sdílet:

Kategória
Top