facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako vybrať najlepší opaľovací krém

Slnečné žiarenie je pre naše zdravie nevyhnutné, no zároveň môže byť aj nebezpečné. Dlhodobé vystavenie slnku bez adekvátnej ochrany môže spôsobiť rad kožných problémov, od spálenia až po rakovinu kože. Používanie opaľovacieho krému je preto nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o pleť. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je dôležité používať opaľovací krém, ako vybrať ten najlepší a ako ho správne aplikovať.

Prečo je dôležité používať opaľovací krém?

Slnečné žiarenie je nevyhnutné pre syntézu vitamínu D v našom tele, čo je kľúčové pre zdravé kosti a imunitný systém. Avšak, nadmerné a nechránené vystavenie UV žiareniu môže mať závažné negatívne dopady na našu pokožku. Ultrafialové (UV) lúče sa delia na UVA a UVB, z ktorých oba typy predstavujú určité riziká. UVA lúče prenikajú hlboko do kože a sú hlavným vinníkom predčasného starnutia pokožky, spôsobujú vrásky a stratu elasticity. Naopak, UVB lúče sú zodpovedné za spálenie kože a môžu prispieť k rozvoju rakoviny kože tým, že poškodzujú DNA buniek.

Okrem estetických problémov, ako je pigmentácia a tvorba tmavých škvŕn, môžu tieto poškodenia viesť k vážnejším zdravotným problémom, vrátane melanómu, čo je najnebezpečnejšia forma rakoviny kože. Používanie opaľovacieho krému s dostatočným ochranným faktorom (SPF) pomáha blokovať alebo absorbovať škodlivé UV lúče a znižuje tak riziko týchto poškodení. Pravidelné používanie opaľovacieho krému je teda nevyhnutnou súčasťou prevencie a ochrany zdravia našej pokožky, a to nielen počas letných mesiacov, ale po celý rok.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako vybrať najlepší opaľovací krém?

Pri výbere opaľovacieho krému je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Prvým z nich je typ pokožky. Mastná pleť bude potrebovať ľahší, nemastný krém, zatiaľ čo suchá pleť ocení hydratačné zložky. Citlivá pleť vyžaduje krém bez parfumov a dráždivých látok. Ďalším faktorom je SPF (teda Sun Protection Factor), ktorý udáva, ako dobre krém chráni pred UVB lúčmi. Odborníci odporúčajú používať krémy s SPF aspoň 30. O tom ako zvoliť správne SPF sme písali už skôr.

Chemické vs. minerálne opaľovacie krémy

Opaľovacie krémy sa delia na chemické a minerálne. Chemické krémy obsahujú látky, ktoré absorbujú UV žiarenie a premieňajú ho na teplo, ktoré sa uvoľní z pokožky. Minerálne krémy, na druhej strane, obsahujú prírodné látky ako oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, ktoré fyzicky blokujú UV žiarenie. Každý typ má svoje výhody a nevýhody. Chemické krémy sa ľahko aplikujú a nie sú viditeľné na pokožke, ale môžu spôsobovať alergické reakcie.

Minerálne či prírodné opaľovacie krémy sú alternatívou k tradičným chemickým krémom a využívajú minerálne filtre, ako je oxid zinočnatý alebo oxid titaničitý, ktoré fyzicky blokujú UV žiarenie. Tieto krémy sú obľúbené najmä medzi ľuďmi s citlivou pokožkou alebo tými, ktorí preferujú prírodnú kozmetiku bez syntetických zložiek. Okrem ochrany pred slnkom často obsahujú aj ďalšie prírodné zložky, ako sú aloe vera, kokosový olej alebo zelený čaj, ktoré majú hydratačné a upokojujúce účinky. Prírodné opaľovacie krémy sú tiež šetrnejšie k životnému prostrediu, pretože neobsahujú chemikálie, ktoré by mohli škodiť morskému životu.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Opaľovací krém pre bábätká áno či nie?

Pobyt bábätiek na slnku by mal byť veľmi obmedzený, ak vôbec povolený. Lekári a pediatri obvykle odporúčajú, aby bábätká mladšie šiestich mesiacov neboli vystavené priamemu slnečnému svetlu. Pre staršie bábätká, ak je vystavenie slnku nevyhnutné, je zásadné používať fyzické bariéry ako sú široké klobúky, ochranné oblečenie a slnečníky na kočíky. Opaľovacie krémy by mali byť použité len ako doplnková ochrana, a to produkty špeciálne určené pre bábätká, ktoré poskytujú širokospektrálnu ochranu a majú vysoký SPF.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako správne aplikovať opaľovací krém?

Opaľovací krém je potrebné aplikovať správne, aby poskytoval maximálnu ochranu. Mali by ste ho naniesť 15-30 minút pred tým, než vyjdete na slnko. Použite dostatočné množstvo krému – dospelý človek by mal použiť asi 30 ml na celé telo. Nezabudnite na oblasti, ktoré často opomíname, ako sú uši, zadná strana krku a nohy. Opaľovací krém je potrebné znovu aplikovať každé dve hodiny, alebo po plávaní a potení.

Slnko opaľuje aj keď je pod mrakom

Existuje mnoho mýtov o opaľovacích krémoch, ktoré môžu viesť k ich nesprávnemu používaniu. Napríklad, mnoho ľudí si myslí, že opaľovací krém nepotrebujú, keď je zatiahnuté. Faktom je, že až 80% UV lúčov môže prenikať cez mraky. Ďalší mýtus je, že vyššie SPF vždy poskytuje oveľa lepšiu ochranu. V skutočnosti, SPF 30 blokuje asi 97% UVB lúčov, zatiaľ čo SPF 50 ich blokuje asi 98%.

Používanie opaľovacieho krému je kľúčové pre ochranu našej pokožky pred škodlivými účinkami slnečného žiarenia. Výber správneho krému závisí na type vašej pleti a vašich potrebách. Nech už zvolíte chemický alebo minerálny krém, dôležité je ho správne aplikovať a pravidelne obnovovať. Chránite tak nielen svoju pokožku pred spálením, ale aj pred vážnejšími problémami, ako je rakovina kože. Pamätajte, že ochrana pred slnkom by mala byť súčasťou vašej každodennej starostlivosti o pleť.

Sdílet:

Kategória
Top