facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako správne čistiť umývačku riadu a predĺžiť jej životnosť

Umývačka riadu je jedným z tých spotrebičov, ktoré nám výrazne šetria čas a energiu v kuchyni. Ale aj samotná umývačka si zaslúži našu starostlivosť a pozornosť, aby mohla fungovať bez problémov a udržiavať naše riady čisté. A je veľmi pravdepodobné, že neumývate umývačku tak často, ako by ste správne mali. V tomto článku sa pozrieme na to, ako správne a efektívne čistiť umývačku riadu, aby vám slúžila čo najdlhšie.

Prečo je dôležité umývačku čistiť?

Čistá umývačka riadu nielenže lepšie umýva, ale tiež predchádza vzniku nepríjemných zápachov a plesní. Usadeniny z jedla, mastnota a vodný kameň môžu spôsobiť, že umývačka nebude pracovať tak, ako má. Pravidelná údržba je teda kľúčom k tomu, aby umývačka fungovala efektívne a aby riady boli skutočne čisté.

Frekvencia čistenia umývačky závisí od toho, ako často ju používate. Ak umývačku používate denne, odporúča sa ju čistiť raz za mesiac. Ak ju používate menej často, môže stačiť čistenie každé dva až tri mesiace. Napriek tomu, je dobré mať na pamäti, že prevencia je vždy lepšia ako následné riešenie problémov, a preto pravidelná údržba rozhodne neuškodí.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako vyčistiť umývačku krok za krokom

Než začnete umývačku čistiť, uistite sa, že je prázdna. Vyberte všetky koše a stojany, aby vám nič neprekážalo. Filter umývačky je miesto, kde sa často zachytávajú zvyšky jedla. Vyberte ho a opláchnite pod teplou vodou. Ak je veľmi zanesený, môžete použiť jemnú kefku, aby ste odstránili usadeniny. Trysky, ktorými prechádza voda, môžu byť upchaté. Použite špáradlo alebo tenký drôt na odstránenie prípadných nečistôt. Tesnenie okolo dverí umývačky môže byť domovom plesní a baktérií. Utrite ho vlhkou handričkou namočenou v octe alebo jemnom čistiacom prostriedku. Nezabudnite tiež utrieť vnútornú stranu dverí.

Existujú špeciálne čistiace prostriedky pre umývačky, ktoré odstránia vodný kameň a mastnotu. Postupujte podľa pokynov na obale a spustite umývačku na najteplejší program.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Čistenie umývačky octom

Čistenie umývačky octom je jednoduchý a ekonomický spôsob, ako odstrániť vodný kameň a nežiadúce pachy. Postačí naliať asi 250 ml bieleho octu do bezpečnej nádoby a umiestniť ju na horný kôš umývačky a trochu octu naliať tiež do nádržky na gél či tabletu. Spustite umývačku na plný cyklus na najvyššiu teplotu bez riadu.

Ocot je prírodný dezinfekčný prostriedok a odstraňovač vodného kameňa, ktorý efektívne čistí vnútorné komponenty umývačky, bez toho aby poškodzoval jej diely. Táto metóda je šetrná k životnému prostrediu a zanechá vašu umývačku čistú a sviežu. Môžete tiež použiť zmes octu a sódy bikarbóny, teda jedlej sódy. Tá je okrem svojich čistiacich vlastností tiež skvelý pohlcovač nepríjemných pachov.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Tipy a triky pre udržanie čistoty

Pravidelné čistenie filtra je základom správnej funkcie umývačky. Keď sa filter zanesie, umývačka nemôže správne fungovať, čo vedie k zníženiu účinnosti umývania a nepríjemným zápachom. Preto je dôležité filter pravidelne kontrolovať a čistiť. Ďalším kľúčovým faktorom je nepreťažovanie umývačky. Preťažená umývačka nemôže správne umyť riady, čo zvyšuje riziko upchatia tryskového systému a znižuje celkovú efektivitu umývania.

Používanie kvalitných umývacích prostriedkov je tiež veľmi dôležité. Investícia do kvalitných umývacích prostriedkov sa oplatí, pretože nielenže lepšie umyjú riady, ale tiež pomôžu udržať umývačku v dobrom stave, čo predlžuje jej životnosť a zaisťuje, že bude vždy fungovať na maximálny výkon.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Údržba sa vám vyplatí

Čistenie umývačky riadu by malo byť neoddeliteľnou súčasťou vášho pravidelného upratovacieho režimu. Pravidelná údržba vám zabezpečí, že vaša umývačka bude fungovať efektívne, riady budú skutočne čisté a vy sa vyhnete nepríjemným zápachom a poruchám. Takže nabudúce, keď budete mať voľnú chvíľku, venujte ju svojej umývačke – zaberie to len chvíľu a určite sa vám to vyplatí!

Sdílet:

Kategória
Top