facebook
Objednávky zadané do 12:00 sa odosielajú okamžite | Doprava zadarmo nad 60 EUR

Ako správne čistiť indukčnú varnú dosku

Indukčné dosky sú veľmi obľúbenou voľbou pre moderné kuchyne, a to najmä vďaka ich efektivite a elegantnému vzhľadu. Aby však vaša indukčná doska vyzerala stále ako nová a správne fungovala, je dôležité ju pravidelne a správne čistiť. V tomto článku sa dozviete, ako vyčistiť indukčnú dosku, čím ju čistiť a ďalšie užitočné rady a tipy.

Prečo je dôležité správne čistenie indukčnej dosky?

Indukčné dosky fungujú na princípe elektromagnetického poľa, ktoré zahrieva iba riad, zatiaľ čo povrch dosky zostáva relatívne chladný. Napriek tomu sa na povrchu môžu hromadiť nečistoty, zvyšky jedál a mastnoty, ktoré nielenže kazia vzhľad, ale môžu tiež negatívne ovplyvniť výkon dosky. Správne a pravidelné čistenie preto zaisťuje dlhú životnosť a spoľahlivý chod vašej indukčnej dosky.

Ako vyčistiť indukčnú dosku krok za krokom

Než začnete s čistením, uistite sa, že je indukčná doska vypnutá a chladná. Nikdy nečistite horúcu dosku, pretože by ste sa mohli popáliť a navyše by čistiace prostriedky mohli rýchlo vysychať a vytvárať nežiadúce škvrny. Najprv odstráňte všetky voľné nečistoty a omrvinky pomocou jemnej handričky alebo papierového obrúska. Ak sú na doske zaschnuté škvrny, použite špeciálnu škrabku na indukčné dosky vybavenú plastovou alebo keramickou čepeľou, aby nedošlo k poškodeniu povrchu.

Teraz prichádza na rad otázka, čím čistiť indukčnú dosku. Odporúča sa používať špeciálne čistiace prostriedky určené priamo pre indukčné dosky, ktoré sú šetrné k povrchu a účinne odstraňujú mastnotu a škvrny. Alternatívne môžete použiť zmes vody a jemného čistiaceho prostriedku na riad. Vyhnite sa agresívnym chemikáliám, abrazívnym čističom a drsným hubkám, ktoré by mohli povrch poškrabať.

Naneste čistiaci prostriedok na povrch dosky a nechajte ho krátko pôsobiť. Potom jemne rozotrite prostriedok pomocou mäkkej hubky alebo handričky. Dbajte na to, aby bola celá plocha rovnomerne pokrytá čistiacim prostriedkom. Po dôkladnom čistení opláchnite dosku čistou vodou a odstráňte všetky zvyšky čistiaceho prostriedku. Použite vlhkú handričku alebo hubku a potom povrch osušte suchou mäkkou handričkou, aby na ňom nezostali žiadne šmuhy.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Čím vyčistiť indukčnú dosku pri odolných znečisteniach

Niekedy sa môže stať, že na indukčnej doske zostanú odolné škvrny, ktoré bežné čistenie neodstráni. V takom prípade môžete vyskúšať niektoré domáce triky. Zmes octu a jedlej sódy je účinným prostriedkom na odolné škvrny. Posypte postihnutú oblasť jedlou sódou, postriekajte octom a nechajte prebehnúť reakciu. Po niekoľkých minútach jemne zotrite zmes vlhkou handričkou. Ocot pomáha rozpúšťať mastnotu a jedlá sóda funguje ako mierne abrazívum. Ďalším účinným prostriedkom na mastné škvrny je citrónová šťava. Naneste citrónovú šťavu na škvrnu a nechajte ju chvíľu pôsobiť. Potom zotrite vlhkou handričkou a osušte.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Pravidelná údržba indukčnej dosky

Pre zabezpečenie dlhodobého bezproblémového prevádzkovania nie je dôležité vedieť iba, ako čistiť indukčnú dosku, ale aj dodržiavať niekoľko základných pravidiel pravidelnej údržby. Čistenie po každom použití je najlepší spôsob, ako udržať indukčnú dosku čistú. Nenechávajte škvrny a zvyšky jedla na doske dlho, pretože zaschnuté nečistoty sa odstraňujú oveľa ťažšie. Na trhu sú k dispozícii špeciálne ochranné podložky, ktoré môžete pri varení použiť. Tieto podložky chránia povrch dosky pred škvrnami a škrabancami a uľahčujú následné čistenie. Používajte iba riad vhodný pre indukčné varenie. Dno riadu by malo byť rovné a čisté, aby nedochádzalo ku poškriabaniu dosky.

Časté chyby pri čistení indukčnej dosky

Jednou z najčastejších chýb je používanie príliš silných chemikálií, ktoré môžu povrch dosky poškodiť. Vždy používajte iba čistiace prostriedky určené špeciálne pre indukčné dosky alebo jemné prostriedky na riad. Po aplikácii čistiaceho prostriedku je dôležité dosku dôkladne opláchnuť čistou vodou, aby na povrchu nezostali zvyšky čistiaceho prostriedku. Tie by mohli pri zahriatí zanechávať škvrny alebo vytvárať nepríjemné pachy. Aj malé nečistoty, ako sú zvyšky soli či omrvinky, môžu časom spôsobiť poškriabanie povrchu dosky. Preto je dôležité povrch dosky pravidelne kontrolovať a odstraňovať aj drobné nečistoty.

Vyskúšajte naše prírodné produkty

Ako predĺžiť životnosť indukčnej dosky

Okrem správneho čistenia existujú aj ďalšie spôsoby, ako predĺžiť životnosť vašej indukčnej dosky. Dbajte na to, aby sa na doske nenachádzali ťažké predmety, ktoré by mohli spôsobiť prasknutie alebo poškriabanie povrchu. Pri varení používajte iba riad s hladkým a čistým dnom, ktorý je vhodný pre indukčné varenie. Pravidelne kontrolujte stav riadu a v prípade poškodenia ho vymeňte.

Okrem toho je dobré investovať do kvalitných čistiacich prostriedkov a pomôcok, ktoré sú šetrné k povrchu dosky. Pravidelne vykonávajte dôkladné čistenie dosky, a to nielen povrchové, ale aj okolitých častí, ako sú ovládacie panely a okraje dosky. Dôkladná starostlivosť a údržba zaistí, že vaša indukčná doska bude slúžiť spoľahlivo a dlhodobo.

Čistá a dobre udržiavaná indukčná doska nie je len estetickou záležitosťou, ale aj zárukou správneho fungovania a dlhej životnosti. Dodržiavaním vyššie uvedených krokov a rád zaistíte, že vaša indukčná doska bude vždy vyzerať ako nová a bude slúžiť spoľahlivo po mnoho rokov. Pamätajte si, že vedieť, ako a čím čistiť indukčnú dosku je kľúčom k úspechu. Aj v tomto prípade platí, že pravidelná údržba a správne čistenie sú investíciou, ktorá sa vám dlhodobo určite vyplatí!

Sdílet:

Kategória
Top